Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Slovenci odbacili legalizaciju istopolnih brakova

Objavljeno 21.12.2015.

just_married - ilustracijaSlovenci su se na referendumu 20. decembra velikom većinom glasova izjasnili protiv legalizacije istopolnih brakova. Iako je broj birača koji su izašli na referendum bio mali, pravo na istopolne brakove će biti izbrisano iz zakona pošto se više od petine od ukupnog broja birača izjasnilo protiv i time je ispunjen zakonski minimum. Protivnici istopolnih brakova u Sloveniji pre svega osporavaju pravo na usvajanje dece koje je ovim zakonom, donetim u martu, dato istopolnim parovima. U Sloveniji postoji takozvano registrovano partnerstvo koje istopolnim parovima daje izvesna prava pred zakonom.

Prema preliminarnim rezultatima koje su objavile slovenačke vlasti, 63% Slovenaca izjasnilo se protiv zakona koji definiše brak kao zajednicu dve punoletne osobe, dok je 37% podržalo taj predlog.

Na referendum je izašlo samo 35,65% birača, ali su protivnici istopolnih brakova uspeli da osiguraju dovoljnu podršku, pošto je bilo neophodno da se protiv zakona izjasni petina ili 342.000 birača, dok se na referendumu 20. decembra izjasnilo 389.115 birača.

Slovenački parlament je u martu ubedljivom većinom, uz podršku levice i stranaka centra, doneo zakon kojim se istopolnim parovima daje pravo da sklope brak, ali su konzervativne grupe uz podršku Katoličke crkve zatražile referendumsko izjašnjavanje o tom pitanju.

Nakon referenduma će formulacija porodičnog zakonika morati da se menja kako bi se prava homoseksualaca ograničila na takozvani građanski pakt, odnosno registrovano partnerstvo, koje se primenjuje već nekoliko godina i daje istopolnim parovima određena prava.

Slovenija je jedna od najliberalnijih bivših komunističkih zemalja, pošto je prva omogućila istopolnim parovima da sklope brak. Međutim, prava gej osoba su i dalje osetljiva tema u zemlji u kojoj je većina katoličke veroispovesti.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja je pred referendum pozvao Slovence da kažu “ne” i podrže porodicu kao osnovu društva.

Predsednica konzervativne stranke Nova Slovenija (NSi) Ljudmila Novak ocenila je da je poruka jasna. “Moramo štititi prava deteta. Složili smo se da definišemo prava koja odgovaraju homoseksualcima ali uz očuvanje porodice kao osnovnog okruženja za decu”, rekla je ona.

Mogućnost usvajanja dece u slučaju istopolnih parova, predviđena zakonom, najviše je osporavana tokom referendumske kampanje.

“Treba da im damo sva prava ali ne i pravo da imaju decu”, rekla je 76-ogodišnja Ema posle izjašnjavanja na referendumu u Kopru.

Premijer Miro Cerar i predsednik Borut Pahor podržali su pravo homoseksulanih parova na brak.

Novi zakon, koji su pre svega podržali partija centra premijera Mira Cerara i njen socijal-demokratski koalicioni partner, definiše brak kao “doživotnu zajednicu dve osobe nezavisno od pola”.

Do održavanja referenduma za čije organizovanje je bilo neophodno da se prikupi 40.000 potpisa građana, primena zakona je odložena i nije sklopljen nijedan istopolni brak.

Za eventualni novi pokušaj za uvođenje istopolnog braka zakonskom izmenom u parlamentu potrebno je da prođe 12 meseci.

“O tome bi trebalo da odlučuju stručnjaci, vlada”, kaže Vojko, pobornik istopolnih brakova.

Glasači u bivšoj jugoslovenskoj republici odbili su da daju više prava gej parovima i na referendumu 2012. Na tom referendumu je takođe bila mala izlaznost, a 55% birača se izjasnilo protiv.

Glasanje u Sloveniji pokazuje kulturne razlike unutar Evropske unije u kojoj zapadne članice daj sve više prava gej osobama, dok zemlje na istoku zadržavaju konzervativne stavove prema lezbijskoj, gej, biseksualnoj i transrodnoj zajednici.

Istopolni brkovi su dozvoljeni ili će to uskoro postati u 18 zemalja, od kojih je 13 u Evropi. Sve zemlje su se opredelile za usvajanje zakona o tome u palramentu osim u Irskoj u kojoj je odobren u maju na referendumu.

U EU 10 zemalja odobrava istopolne brakove, dok su registrovana partnerstva moguća u 19 zemalja, uključujući one u kojima je moguć i istopolni brak.

Izvor: Beta, AFP, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]