Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Sprečavanje nasilja u porodici primenom novih metoda

Objavljeno 16.04.2019.

stop_nasilju - ilustracijaDržavna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Biljana Popović Ivković 16. aprila je najavila da će u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“ biti uvedena nova mera zaštite žrtava porodičnog nasilja – sistem narukvica za žrtve i počinioce nasilja.

Popović Ivković je na sastanku povodom početka pomenutog projekta objasnila da će narukvice biti povezane sa policijskim upravama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, a policija odmah da reaguje.

Ona je istakla da projekat „Unapređenje bezbednosti žena“, koji će se zahvaljujući organizaciji UN Women, uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške, jednim delom realizovati u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavlja novu fazu u borbi protiv te vrste nasilja.

Prema njenim rečima, sprečavanje nasilja nad ženama, uz prevenciju, pružanje pomoći i osnaživanje žrtava nasilja u porodici, jedna je od prioritetnih aktivnosti MUP-a.

Popović Ivković je ukazala na to da je od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, policija dobijanjem novih ovlašćenja preuzela veću odgovornost da stane na put nasilnicima kojima su žene bile glavna meta.

Državna sekretarka je precizirala da je tokom 2018. godine policija izrekla 27.042 hitne mere, od čega 8.065 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 18.977 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi.

Od početka 2019. godine doneto je ukupno 6.890 hitnih mera, od čega 2.079 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 4.811 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi, precizirala je ona i dodala da je tokom ove godine policija uhapsila 407 osoba zbog porodičnog nasilja.

Popović Ivković je istakla da je zabeleženo i značajno smanjenje broja ubijenih žena u porodičnom nasilju, i navela podatak da su u 2019. godini ubijene četiri, a u 2018. godini 33 žene.

Ukoliko te podatke uporedimo sa 2012. godinom kada je ubijeno 36 žena ili 2013. godinom, kada su, nažalost, ubijene 42 žene, onda možemo reći da su statistički pokazatelji ove godine bolji, ocenila je Popović Ivković.

Državna sekretarka je poručila da to, međutim, nije dovoljno i da moramo da učinimo dodatne napore kako bismo došli u situaciju da nemamo nijednu žrtvu.

Ona je naglasila da će se MUP i u narednom periodu još intenzivnije boriti protiv nasilja u porodici, uz ocenu da je u pitanju društveni problem na koji je potreban snažan odgovor države i društva.

Zbog toga ćemo odgovorno i hitno postupati po svakoj prijavi nasilja, a nastavićemo da sa posebnim senzibilitetom radimo na prevenciji nasilja nad ženama, rekla je Popović Ivković.

Ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad izrazio je uverenje da će ovaj projekat, koji se zasniva na prevenciji primenom novih elektronskih metoda i promenom mentaliteta, biti uspešan.

Šefica Kancelarije UN Women Milana Rikanović istakla je da ovaj novi inovativni projekat ima za cilj uspostavljanje situacije u kojoj neće biti nasilja i u kojoj neće postojati rodni stereotipi.

Rikanović je, govoreći o novim tehnologijama, rekla da će u okviru ovog projekta započeti testiranje pilot-projekta narukvica za žrtve i počinioce nasilja, koji će omogućiti policijskim službenicima da u realnom vremenu prate u kom trenutku su nasilnici prekršili meru zabrane prilaska.

Prema njenim rečima, žene u ruralnim krajevima manje prijavljuju nasilje, što znači da možda nemaju pristup informacijama i sistemima podrške, zbog čega će se u okviru projekta raditi direktno sa njima.

Ključni faktor uspeha našeg rada jeste da svi zajedno radimo i da znanje i resurse stavimo u službu borbe protiv nasilja i stereotipa, naglasila je Rikanović.

Cilj nam je da niko ne bude izostavljen. Moramo učiniti sve da žene imaju jednaka prava i mogućnost da ih koriste, da imaju pristup informacijama, da znaju koja su njihova prava i na koga u slučaju nasilja mogu da se oslone, objasnila je ona.

Projekat „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koji sprovodi organizacija UN Women u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i podršku Kraljevine Norveške, trajaće tri godine.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]