Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija posvećena unapređivanju rodne ravnopravnosti

Objavljeno 16.11.2017.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 14. novembra je ocenila da Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja, ali da ima napretka na državnom nivou kada je reč o toj oblasti.

Mihajlović je u obraćanju novinarima, uoči konferencije „Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost – na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“, navela da su žene u privatnim i državnim preduzećima i dalje plaćene 30 odsto manje u odnosu na njihove muške kolege.

Prema njenoj oceni, na državnom nivou je učinjeno mnogo kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali da pravi posao predstoji na lokalu.

Od 160 lokalnih samouprava, samo je deset gradonačelnica ili predsednica opština, što nije dovoljno, upozorila je ona i dodala da je svaka lokalna samouprava dužna da ima bar jednu osoba koja će se baviti rodnom ravnopravnošću i da ima savet za rodnu ravnopravnost.

Taj savet, kako je objasnila, treba da sprovodi projekte koji bi se bavili većom zastupljenošću žena.

Na državnom nivou čeka se zakon o rodnoj ravnopravnosti, a uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje, što znači da će svako ministarstvo voditi računa o tome ko su krajnji korisnici sredstava, muškarci ili žene, navela je Mihajlović.

Takođe, Srbija je u ovoj oblasti ostvarila još dobrih rezultata, budući da sada ima 46 lokalnih samouprava koje su potpisale Povelju rodne ravnopravnosti, dok ih je u poslednje četiri godine bilo svega četiri.

Srbija je i jedina zemlja u Evropi koja nije članica EU, a uvela je indeks rodne ravnopravnosti, podsetila je Mihajlović i dodala da su tržište rada i primenjivanje akata na lokalnom nivou oblasti u kojima ima mesta.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da Vlada te zemlje podržava napore i posvećenost Srbije da unapredi rodnu ravnopravnost, istakavši da zajedno sa EU, Švajcarska podržava 34 rodna saveta u isto toliko opština u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

On je naveo da će Švajcarska nastaviti da podržava Srbiju i na korak je do usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom koja bi trebalo da ima uvećan budžet.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo izrazio je zahvalnost Mihajlović na trudu koji ulaže, naglasivši da je važno da se u Srbiji razgovara o rodnoj ravnopravnosti jer svi moraju imati ista prava – i žene i muškarci.

Konferenciju su organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

15.12.2017.

Budi moje oči

Be my eyes

Piše: Lazar Bulatović Zamisli sledeću situaciju. Slepa osoba je sama kod kuće i želi da…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Today
rec_banat_001
Projekat „E2E Inicijativa za zapošljavanje mladih“ pruža podršku inovativnim modelima i rešenjima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih, uz finansijsku [...]
pet, dec 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Earlier
Svetlana Nikolić
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Svetlana Nikolić Bulevar umetnosti. Stojim na raskrsnici. Metež oko mene. Beograd, veličanstveni, večiti grad, nebrojeno puta [...]
čet, dec 14, 2017
Source: Inkluzija blog
Tanja Roljević
Transkript nastupa Tanje Roljević na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd) Imam 36 [...]
sri, dec 13, 2017
Source: Inkluzija blog
Dobrosav Vlašković
Transkript nastupa Dobrosava Vlaškovića (uz pomoć Ljubislava Vlaškovića) na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, [...]
uto, dec 12, 2017
Source: Inkluzija blog
Rajka
Transkript govora Rajke i Anđele Čeh na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, [...]
pon, dec 11, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
Juli, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]