Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija posvećena unapređivanju rodne ravnopravnosti

Objavljeno 16.11.2017.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 14. novembra je ocenila da Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja, ali da ima napretka na državnom nivou kada je reč o toj oblasti.

Mihajlović je u obraćanju novinarima, uoči konferencije „Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost – na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“, navela da su žene u privatnim i državnim preduzećima i dalje plaćene 30 odsto manje u odnosu na njihove muške kolege.

Prema njenoj oceni, na državnom nivou je učinjeno mnogo kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali da pravi posao predstoji na lokalu.

Od 160 lokalnih samouprava, samo je deset gradonačelnica ili predsednica opština, što nije dovoljno, upozorila je ona i dodala da je svaka lokalna samouprava dužna da ima bar jednu osoba koja će se baviti rodnom ravnopravnošću i da ima savet za rodnu ravnopravnost.

Taj savet, kako je objasnila, treba da sprovodi projekte koji bi se bavili većom zastupljenošću žena.

Na državnom nivou čeka se zakon o rodnoj ravnopravnosti, a uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje, što znači da će svako ministarstvo voditi računa o tome ko su krajnji korisnici sredstava, muškarci ili žene, navela je Mihajlović.

Takođe, Srbija je u ovoj oblasti ostvarila još dobrih rezultata, budući da sada ima 46 lokalnih samouprava koje su potpisale Povelju rodne ravnopravnosti, dok ih je u poslednje četiri godine bilo svega četiri.

Srbija je i jedina zemlja u Evropi koja nije članica EU, a uvela je indeks rodne ravnopravnosti, podsetila je Mihajlović i dodala da su tržište rada i primenjivanje akata na lokalnom nivou oblasti u kojima ima mesta.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da Vlada te zemlje podržava napore i posvećenost Srbije da unapredi rodnu ravnopravnost, istakavši da zajedno sa EU, Švajcarska podržava 34 rodna saveta u isto toliko opština u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

On je naveo da će Švajcarska nastaviti da podržava Srbiju i na korak je do usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom koja bi trebalo da ima uvećan budžet.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo izrazio je zahvalnost Mihajlović na trudu koji ulaže, naglasivši da je važno da se u Srbiji razgovara o rodnoj ravnopravnosti jer svi moraju imati ista prava – i žene i muškarci.

Konferenciju su organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Klavijature
Nakon svih tekstova u kojima sam pisao o situacijama u kojima ne mogu da se snađem, kada mi je potrebna [...]
pon, jul 09, 2018
Source: Inkluzija blog
id_blog
Znate ovu situaciju: ušli ste u supermarket sa detetom od 5 godina, koje ima slušne aparate, a prodavačica, usiljenog osmeha [...]
sri, jun 20, 2018
Source: Inkluzija blog
Mama, tata, pas i kravata - blog Anđele Čeh
Koliko god da mi, milenijalci ovih prostora, neka deca rođena i odrasla u Srbiji (i susednim zemljama), na prekretnici, na [...]
sri, jun 13, 2018
Source: Inkluzija blog
Blue
U momentu mladosti, kada uvidiš da nečija mladost nikada neće prestati, netrudom, greškom; u momentu kada ta mladost ne stvara [...]
sri, jun 06, 2018
Source: Inkluzija blog
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]