Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija posvećena unapređivanju rodne ravnopravnosti

Objavljeno 16.11.2017.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 14. novembra je ocenila da Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja, ali da ima napretka na državnom nivou kada je reč o toj oblasti.

Mihajlović je u obraćanju novinarima, uoči konferencije „Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost – na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“, navela da su žene u privatnim i državnim preduzećima i dalje plaćene 30 odsto manje u odnosu na njihove muške kolege.

Prema njenoj oceni, na državnom nivou je učinjeno mnogo kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali da pravi posao predstoji na lokalu.

Od 160 lokalnih samouprava, samo je deset gradonačelnica ili predsednica opština, što nije dovoljno, upozorila je ona i dodala da je svaka lokalna samouprava dužna da ima bar jednu osoba koja će se baviti rodnom ravnopravnošću i da ima savet za rodnu ravnopravnost.

Taj savet, kako je objasnila, treba da sprovodi projekte koji bi se bavili većom zastupljenošću žena.

Na državnom nivou čeka se zakon o rodnoj ravnopravnosti, a uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje, što znači da će svako ministarstvo voditi računa o tome ko su krajnji korisnici sredstava, muškarci ili žene, navela je Mihajlović.

Takođe, Srbija je u ovoj oblasti ostvarila još dobrih rezultata, budući da sada ima 46 lokalnih samouprava koje su potpisale Povelju rodne ravnopravnosti, dok ih je u poslednje četiri godine bilo svega četiri.

Srbija je i jedina zemlja u Evropi koja nije članica EU, a uvela je indeks rodne ravnopravnosti, podsetila je Mihajlović i dodala da su tržište rada i primenjivanje akata na lokalnom nivou oblasti u kojima ima mesta.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da Vlada te zemlje podržava napore i posvećenost Srbije da unapredi rodnu ravnopravnost, istakavši da zajedno sa EU, Švajcarska podržava 34 rodna saveta u isto toliko opština u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

On je naveo da će Švajcarska nastaviti da podržava Srbiju i na korak je do usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom koja bi trebalo da ima uvećan budžet.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo izrazio je zahvalnost Mihajlović na trudu koji ulaže, naglasivši da je važno da se u Srbiji razgovara o rodnoj ravnopravnosti jer svi moraju imati ista prava – i žene i muškarci.

Konferenciju su organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog
chris-liverani-unsplash
Ima nešto prelepo u tom strahu da se plaše da priđu, da razgovaraju, da kažu ili pokažu (na) nešto. Ta [...]
pon, okt 08, 2018
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo puta sam već u ranijim tekstovima pisao o tome šta me sve uznemirava – kada mi iznenada otkažu neki [...]
sri, okt 03, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_nm_001
Piše: Nemanja Milovanović Sećam se dana kada je razredna ušla u učionicu, sela na stolicu i uključila projektor. Na zidu se [...]
pet, sep 28, 2018
Source: Inkluzija blog
Zapošljavanje
U svakoj zemlji na svetu postoje teme o kojima se rado priča, ali isto tako i one druge koje su [...]
čet, sep 27, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]