Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

U Narodnoj skupštini Republike Srbije održana svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena

Objavljeno 09.03.2016.

dan_zena_skupstina_srbijeKancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije organizovala je svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena pod sloganom “Svojom snagom menjamo svet” u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da se o pravu i položaju žena u Srbiji mora razgovarati svaki dan i na tome raditi svakog dana, a ne samo 8. marta.

“Želimo da danas iz Parlamenta ode poruka o snazi koju ima 3.700.000 žena i da obiđe čitavu Srbiju”, rekla je Paunović, dodajući da su u Parlamentu predstavnice Vlade, najvišeg zakonodavnog tela, gradonačelnice, predsednice nevladinih organizacija i medija i ostale žene koje su svojim radom obeležile borbu za bolji položaj svih žena u Srbiji.

Paunović je ukazala da žene predstavljaju najranjiviju grupu na tržištu rada, žene su najzastupljenije u kategoriji „izdržavanih lica”, veći procenat hroničnih bolesti zabeležen je kod žena, među osobama sa invaliditetom veći je broj žena nego muškaraca, žrtve nasilja su u preko 95% slučajeva žene.

Ona je istakla da prema aktuelnim podacima žene zarađuju, u proseku, čitavih 11% manje od muškaraca, kao i da čine većinsku radnu snagu u manje plaćenim profesijama.

“Ono što smo naučile tokom proteklih vekova je da ukoliko su žene obrazovane, to je važna stvar za njih ali i njihovu porodicu, koja tada može da napreduje”, istakla je Paunović.

Ona je naglasila „da kada žene ne trpe nasilje, njihove porodice napreduju. Ukoliko žene imaju priliku da rade i zarade kao punopravni i ravnopravni partneri u društvu i zajednici, njihove porodice napreduju“.

„A kada porodica napreduje, napreduju društvo i država. Zato je važno da se žene uključe, probude, aktiviraju i angažuju“, poručila je Paunović.

“Moja poruka danas je: nemojte da pristajete ni na šta manje od pune ravnopravnosti žena i muškaraca. Srećan praznik”, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Ona je je rekla je da u Srbiji nema ravnopravnosti muškaraca i žena i da je to istina.

Zbog toga, kako je napomenula, žene u Srbji moraju da se svaki dan bore kako bi bile vidljivije, da ne trpe nasilje, da budu isto plaćene za isti posao, da imaju zakon koji će im dati veća prava – zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da žene u Srbiji moraju zajedno da nastave borbu za punu ravnopravnost i društvo bez predrasuda i stereotipa i time otvore vrata drugim ženama.

“Naš cilj mora da bude stvaranje Srbije u kojoj će jedino merilo uspeha biti rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena”, istakla je Gojković.

Kako je istakla, prava žena su od momenta kada je u Srbiji prvi put obeležen Dan žena sigurno poboljšana, ali žene u Srbiji, kao i širom sveta, danas imaju potrebu da se i dalje bore.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović obratio se na Dan žena muškarcima.

“Poštovani muževi, sinovi, braćo, mladići, danas nije važno da li ćete u maniru starih vremena pokloniti cvet i par minuta pažnje ženama, danas je važno da shvatite da je neophodno da svakog dana budete bolji i pažljiviji”, rekao je Omerović.

Dodao je i da je danas pravi trenutak da svi oni koji to još nisu shvate i prihvate da smo svi jednaki i da nas pol ne čini ni lepšim, ni slabijim, ni jačim.

Romkinje spadaju onu grupu žena koje se danas suočavaju sa brojnim problemima, stoga je svoje iskustvo na teškom putu do uspeha podelila sa prisutnima upravo pripadnica ove nacionalne manjine operska pevačica Nataša Tasić.

Prisutnima se obratila i Marija Obradović, prva žena koja se našla na čelu skupštinskog odbora i jedna od žena zahvaljući čijem radu je Ženska pralamentarna mreža u prethodnom periodu postigla značajne razultate.

Gordana Rajkov ispred Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom govorila je problemima sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom i načinima kako uspešno možemo savladati prepreke.

Mirjana Đurđević, predsednica Udruženja privrednica i preduzetnica Srbije jer svojim ličnim primerom pokazala da žene mogu da budu značajan ekonomski pokretač Srbije.

Književnica Isidora Bjelica je poslala poruku ženama da ne odustaju ni pred najvećim životnim preprekama i ulila nadu ženama u Srbiji da treba da se bore, da traže pomoć kad je potrebno i da ne odustaju.

U okviru obeležavanja Dana žena učestvovavale su predastavnice/i predstavnici Vlade Republike Srbije, lokalnih samouprava, nezavisnih tela, narodne poslanice, uspešne žene u politici, uspešne žene u Srbiji, organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i mediji.

Izvor: www.ljudskaprava.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

24.09.2020.

Do informacija bez barijera

SIPRU - uspešne priče

Informaciono-komunikaciona pristupačnost kao ključ društvenog uključivanja U promišljanju inkluzivnog društva XXI veka, među ključnim pitanja…
Više detalja

 
0 Komentari

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]