Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

U oktobru četvrti Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Srbiji

Objavljeno 27.06.2017.

Romska zastava - ilustracijaObraćajući se na drugom sastanku Nacionalne platforme o integraciji Roma, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da je Vlada Srbije u saradnji sa Evropskom komisijom otpočela održavanje Seminara o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji počevši od 2011. godine, i najavila da će naredni Seminar biti održan početkom oktobra ove godine.

Paunović je podsetila da je Treći po redu Seminar održan 11. juna 2015. godine nakon čega su usaglašeni Operativni zaključci koji predstavljaju preuzete obaveze Srbije za period od 2015. do 2017. godine.

– Usaglašeno je 60 zaključaka koji su razvrstani u 7 oblasti: međuresorna pitanja, upis u matične knjige, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna i zdravstvena zaštita, stanovanje i sloboda kretanja. Obavezu praćenja i izveštavanja o Operativnim zaključcima imaju Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i ova obaveza se redovno sprovodi, bez kašnjenja, ocenila je Paunović.

– Kancelarija za ljudska i manjinska prava je pripremila Prvi godišnji izveštaj o ostvarenosti Operativnih zaključaka za period jun 2015. – jun 2016. godine koji je predat Evropskoj komisiji. U toku je izrada drugog izveštaja na osnovu pristiglih priloga resornih ministarstava i očekujemo da će isti biti prosleđen na mišljenje resorima do kraja juna meseca, nakon čega će biti dostavljen i Evropskoj komisiji, navela je Paunović.

Nenad Ivanišević, Nacionalna kontakt osoba za Rome i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakao je da projekat „Integracija Roma 2020“ pomaže vladama zapadnog Balkana i Turske u njihovim naporima za sprovođenje politika u korist Roma. Vlada Srbije, kao i celo društvo pokazuje spremnost i posvećenost da se unapredi položaj Roma i Romkinja u Srbiji.

Tim lider akcionog tima projekta Integracija Roma 2020 Orhan Usein je ocenio da je današnji sastanak prilika da se osnaži Nacionalna kontakt osoba za Rome u procesu evropskih integracija, i da je sastanak dobar izvor informacija za proces izveštavanja. Orhan je podsetio da je prošle godine u Narodnoj skupštini organizovana prva Nacionalna platforma za integraciju Roma u formi javnog slušanja.

Mirjana Maksimović iz Delegacije Evropske unije u Srbiji je pohvalila napore Republike Srbije u unapređenju položaja Roma, ističući da je on bolji u odnosu na period od pre 6 godina, ali da svakako ima još dosta posla, ocenjujući važnost implementacije strategije na lokalnom nivou. Maksimović je istakla da će integracija Roma ostati i dalje važna tema u procesu evropskih integracija i da je EU za ovu oblast opredelila 20 miliona evra do 2020. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici državnih institucija odgovornih za sprovođenje politika za integraciju Roma u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, međunaordnih i organizacija civilnog društva, nezavisnih tela, kao i predstavnici medija.

Sastanak Nacionalne platforme je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i projekat Integracija Roma 2020 Saveta za regionalnu saradnju.

Izvor: www.ljudskaprava.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]