Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

U okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama” objavljena publikacija o primerima dobre prakse

Objavljeno 25.03.2019.

Kako do demokratske kulture u školama: primeri dobre prakse - naslovna stranaZavršna konferencija prvog dela projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama” održana je 5. marta 2019. godine u Zemunskoj gimnaziji. Projekat je realizovan u okviru programskog okvira Evropske unije i Saveta Evrope pod nazivom Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku i implementiran je od strane Odeljenja za obrazovanje Saveta Evrope u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu. Projekat, čije je trajanje 24 meseca, sproveden je u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz uključivanje šire grupe relevantnih zainteresovanih strana, uključujući institute za obrazovnu politiku i istraživanja, odabrane pilot škole, lokalne zajednice, medije, civilni sektor, stručnjake i druge međunarodne organizacije i partnere u Srbiji.

Opšti cilj projekta je podizanje kvaliteta obrazovanja podsticanjem demokratske kulture u sistemu formalnog obrazovanja primenom antidiskriminatorskih pristupa zasnovanih na standardima i praksi Saveta Evrope.

Za učešće u projektu odabrano je 12 osnovnih škola, 4 srednje stručne škole i 4 gimnazije  iz Srbije koje su pokazale spremnost da u potpunosti promovišu koncept demokratske kulture u školi kroz obrazovanje, obuku, podizanje svesti, informisanje, praksu i različite aktivnosti, sa ciljem da  se učenici i učenice osposobe da ostvaruju i brane svoja demokratska prava i odgovornosti u društvu, da vrednuju različitost i da imaju aktivnu ulogu u demokratskom životu, tj. da se promoviše demokratija i vladavina prava.

Škole su radile na unapređivanju inkluzivnosti i proširenju mera za uklanjanje predrasuda i diskriminatorskih pristupa prema ugroženim grupama, a takođe su se bavile i rešavanjem slučajeva nasilja putem strateških planova i politika koji sadrže posebne mere za borbu protiv diskriminacije i mehanizme za praćenje tih mera.

Koristeći Model kompetencija za demokratsku kulturu (CDC), razvijen od strane Odeljenja za obrazovanje Saveta Evrope, timovi odabranih škola su razvijali primere dobre prakse i pilotirali ih kroz nastavu i vannastavne aktivnosti, uključujući i širu lokalnu zajednicu.

Kroz okvir od dvadeset kompetencija iz Modela kompetencija (iz grupe vrednosti, grupe stavova, grupe veština i grupe znanja i kritičkog razumevanja) škole su organizovale  brojne aktivnosti, sa pedagoškim pristupima primerenim za razvoj kompetencija za demokratsku kulturu i stvaranje prijatnijeg, zanimljivijeg i bezbednijeg školskog ambijenta, osnažujući istovremeno svoje kapacitete za otklanjanje nasilnih, diskriminatornih i antidemokratskih struktura u školi i školskom okruženju, unapređujući etos u školi i pružajući podršku učenicima.

U okviru projekta je objavljena i publikacija o primerima dobre prakse, a njome su obuhvaćeni primeri pomenutih kompetencija u tri oblasti:

  1. Oblast nastavnih aktivnosti
  2. Oblast vannastavnih aktivnosti
  3. Oblast saradnje sa lokalnom zajednicom.

Realizatori projekta se nadaju da će publikacija „Kako do demokratske kulture u školama: primeri dobre prakse” na engleskom i na srpskom jeziku pružiti podršku svim školama da slični primeri postanu kontinuirana praksa, a da proces unapređivanja demokratske kulture u školama postane obaveza svih koje se škola tiče.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja da pruža podršku školama zajedno sa Savetom Evrope kroz drugu fazu projekta koja počinje u maju 2019. godine, u kojoj će uz ove škole učešće uzeti i novih 40 škola, sa ciljem da se obrazovni sistem učini kvalitetnijim, a društvo boljim.

Partneri na projektu „Podsticanje demokratske kulture u školama“ su  Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kao i lokalni partner Centar za  obrazovne politike,  lokalne zajednice, mediji, nevladine organizacije, stručnjaci, i drugi.

Izvori: www.mpn.gov.rs, zuov.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]