Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Ustanak dobrote

Objavljeno 07.11.2009.

Predsednik opštine Surčin i članovi socijalno ugrožene porodice koja je dobila ove godine jednokratnu novčanu pomoć

Predsednik opštine Surčin i članovi socijalno ugrožene porodice koja je dobila ove godine jednokratnu novčanu pomoć

Opština Surčin jedina u Srbiji dva puta godišnje dodeljuje novac najugroženijima, prikupljen od donatora i iz opštinskog budžeta. Na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja organizovan je prvi susret korisnika i onih koji su pomogli.

Opština Surčin je najmlađa opština u Srbiji i sedamnaesta opština Beograda. Obuhvata površinu od 220 kvadratnih kilometara. U njenom sastavu je sedam sela, sa oko 55.000 stanovnika.

Suočeni sa gotovo svakodnevnim obraćanjima najsiromašnijih za pomoć, kako predsedniku opštine tako i ostalim organima, od pre tri godine pokrenuta je humanitarna akcija „Ustanak dobrote”.

Dva puta godišnje najsiromašnijim stanovnicima sremačkih sela daje se, bespovratno, novac u visini od 500 do 5.000 dinara. Sredstva se tokom čitave godine od donatora i iz opštinskog budžeta slivaju u humanirani fond Ustanka. Takođe, deo novca stigne i sa aukcija na kojima se prodaju pokloni koje je dobio predsednik opštine.

Drugu godinu za redom kako se organizuje, na dodeli treće runde pomoći, na Ustanku dobrote početkom maja, prvi put su se okupili donatori i korisnici pomoći. U Bojčinskoj šumi, nadomak sela Progar organizovan je koktel na kome se delila pomoć.

Ideju da pokrene ovakvu akciju ponudio je sam predsednik opštine Vojislav Janošević. Priznaje da je nije sam osmislio već da je u novinama pročitao je tekst o Francuzu koji je organizovao humanitarnu akciju istog imena i, da je rešio da nešto slično pokrene u najmlađoj opštini u Srbiji.

–Kada smo počeli, 2006. godine, od pozvanih 200 firmi potencijalnih donatora odazvalo se 30 – 40. One mesečno izdvajaju po 10.000 dinara.Sada je već oko 70 donatora – kaže Vojislav Janošević.

Za treću rundu pomoći bilo je 400 zahteva. Posebna Komisija je sve obradila. Sistemom bodovanja određeno je 157 porodica. Njima je podeljeno 488.000 dinara.

Dobili su ih osobe sa invaliditetom, staračka domaćinstva, izbegli i raseljeni, romske porodice, samohrane majke…

Do druženja u Bojčinskoj šumi pomoć se delila u zgradi opštine, a mesne zajednice su odlučivale o primaocima. Sad to obavlja posebna Komisija. Baza podataka o najugroženijim poslužiće u budućnosti kada se formira Centar za socijalni rad.

Borka Mušicki je samohrana majka tri kćerke iz Progara. Nezaposlena, udovica, kako kaže, dobijeni novac će utrošiti da kupi garderobu za devojčice koje imaju šest, sedam i 12 godina. – Ovo mnogo znači jer samo za patike kćerkama treba nekoliko hiljada dinara. Naravno, više bih volela da nađem posao jer sam 12 godina na Birou, kaže ona.

I organizatori Ustanaka svesni su da je kratkoročna pomoć više nego skromna. – Ovo nije trajno rešenje. Bolje je otvarati nova radna mesta, privući investitore. To je efikasniji način borbe sa siromaštvaom. Ali, do tada mi moramo da„gasimo požar” i na ovakav način. Za ove ljude, skroman novac znači da će imati hranu nekoliko dana – dodaje predsednik opštine.

Želja nadležnih u Surčinu je da se lista ugroženih smanjuje, kao i da se Ustanak dobrote proširi po Srbiji u, makar u onim samoupravama koje imaju siromašne među svojim komšijama.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]