Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Ustanak dobrote

Objavljeno 07.11.2009.

Predsednik opštine Surčin i članovi socijalno ugrožene porodice koja je dobila ove godine jednokratnu novčanu pomoć

Predsednik opštine Surčin i članovi socijalno ugrožene porodice koja je dobila ove godine jednokratnu novčanu pomoć

Opština Surčin jedina u Srbiji dva puta godišnje dodeljuje novac najugroženijima, prikupljen od donatora i iz opštinskog budžeta. Na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja organizovan je prvi susret korisnika i onih koji su pomogli.

Opština Surčin je najmlađa opština u Srbiji i sedamnaesta opština Beograda. Obuhvata površinu od 220 kvadratnih kilometara. U njenom sastavu je sedam sela, sa oko 55.000 stanovnika.

Suočeni sa gotovo svakodnevnim obraćanjima najsiromašnijih za pomoć, kako predsedniku opštine tako i ostalim organima, od pre tri godine pokrenuta je humanitarna akcija „Ustanak dobrote”.

Dva puta godišnje najsiromašnijim stanovnicima sremačkih sela daje se, bespovratno, novac u visini od 500 do 5.000 dinara. Sredstva se tokom čitave godine od donatora i iz opštinskog budžeta slivaju u humanirani fond Ustanka. Takođe, deo novca stigne i sa aukcija na kojima se prodaju pokloni koje je dobio predsednik opštine.

Drugu godinu za redom kako se organizuje, na dodeli treće runde pomoći, na Ustanku dobrote početkom maja, prvi put su se okupili donatori i korisnici pomoći. U Bojčinskoj šumi, nadomak sela Progar organizovan je koktel na kome se delila pomoć.

Ideju da pokrene ovakvu akciju ponudio je sam predsednik opštine Vojislav Janošević. Priznaje da je nije sam osmislio već da je u novinama pročitao je tekst o Francuzu koji je organizovao humanitarnu akciju istog imena i, da je rešio da nešto slično pokrene u najmlađoj opštini u Srbiji.

–Kada smo počeli, 2006. godine, od pozvanih 200 firmi potencijalnih donatora odazvalo se 30 – 40. One mesečno izdvajaju po 10.000 dinara.Sada je već oko 70 donatora – kaže Vojislav Janošević.

Za treću rundu pomoći bilo je 400 zahteva. Posebna Komisija je sve obradila. Sistemom bodovanja određeno je 157 porodica. Njima je podeljeno 488.000 dinara.

Dobili su ih osobe sa invaliditetom, staračka domaćinstva, izbegli i raseljeni, romske porodice, samohrane majke…

Do druženja u Bojčinskoj šumi pomoć se delila u zgradi opštine, a mesne zajednice su odlučivale o primaocima. Sad to obavlja posebna Komisija. Baza podataka o najugroženijim poslužiće u budućnosti kada se formira Centar za socijalni rad.

Borka Mušicki je samohrana majka tri kćerke iz Progara. Nezaposlena, udovica, kako kaže, dobijeni novac će utrošiti da kupi garderobu za devojčice koje imaju šest, sedam i 12 godina. – Ovo mnogo znači jer samo za patike kćerkama treba nekoliko hiljada dinara. Naravno, više bih volela da nađem posao jer sam 12 godina na Birou, kaže ona.

I organizatori Ustanaka svesni su da je kratkoročna pomoć više nego skromna. – Ovo nije trajno rešenje. Bolje je otvarati nova radna mesta, privući investitore. To je efikasniji način borbe sa siromaštvaom. Ali, do tada mi moramo da„gasimo požar” i na ovakav način. Za ove ljude, skroman novac znači da će imati hranu nekoliko dana – dodaje predsednik opštine.

Želja nadležnih u Surčinu je da se lista ugroženih smanjuje, kao i da se Ustanak dobrote proširi po Srbiji u, makar u onim samoupravama koje imaju siromašne među svojim komšijama.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
„Živimo u maloj sredini. Zašto bismo mi TO imali“, kaže mlada osoba u skorašnjem razgovoru na temu omladinske politike u [...]
pon, jul 13, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]