Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Usvojen Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

Objavljeno 05.03.2016.

mduls_logoMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na sednici Vlade održanoj 3. marta 2016. godine usvojen Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je predviđen u Akcionom planu za pregovaračko Poglavlje 23.

Prilikom izrade Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina posebno su uzeti u obzir predlozi nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a njihovo aktivno učešće se očekuje i u narednim fazama sprovođenja aktivnosti, kao i tokom nadzora nad njegovom primenom.

Srbija je usvajanjem pomenutog dokumenta zaokružila svoje strateško opredeljenje usmereno na unapređenje institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Takođe, na današnjoj sednici je doneta i Uredba o postupku raspodele sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine, čime su ispunjeni svi uslovi za raspodelu sredstava i dalju podršku savetima nacionalnih manjina.

Za ovaj fond biće opredeljeno 1.800.000 dinara, a navedena sredstva biće raspoređena nakon raspisivanja javnog konkursa.

Ministarstvo je na taj način operacionalizovalo budžetski fond, koji je čak 2002. godine predviđen Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Na taj način, nastavlja se jačanje položaja nacionalnih manjina, rada na unapređenju zakonodavnog okvira i nivoa implementacije prava nacionalnih manjina u Srbiji.

Uredbom se bliže uređuju kriterijumi, uslovi, način i postupak raspodele sredstava, po programu koji donosi resorni ministar, a na predlog Saveta za nacionalne manjine.

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina i organizacije civilnog društva upisane u odgovarajući registar.

Uredbom je propisano i da se ciljevi pomenutih organizacija prema statutarnim odredbama moraju ostvarivati u oblasti zaštite i unapređenja prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina.

Na konkursu mogu učestvovati i zadužbine, fondacije, konferencije univerziteta, odnosno Konferencija akademija strukovnih studija, pri čemu će postupak dodele sredstava sprovoditi konkursna komisija.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]