Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Vlada uskoro razmatra strategiju za inkluziju Roma

Objavljeno 26.01.2016.

Peter Burkhard i Zorana MihajlovićPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard ocenili su 25. januara da su Vlada i lokalne ustanove radili na usvajanju efikasnih instrumenata za poboljšanje života Roma u Srbiji.

Mihajlović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Burkhardom najavila da će Vlada za sedam do deset dana raspravljati o strategiji za inkluziju Roma, kao i o zakonu o rodnoj ravnopravnosti.

Prema njenim rečima, pomenuta strategija dobila je mišljenje Evropske komisije i naći će se na sednici Vlade, nakon što o tom dokumentu mišljenja daju i ministarstva.

Ona je saopštila da je sa Burkhardom razgovarala i o načinu finansiranja budućih aktivnosti strategije, s obzirom na to da nije lako obezbediti finansijska sredstva za njenu realizaciju.

Vlada će, kako je navela, nastaviti razgovore i sa donatorima, pri čemu postoji mogućnost da se organizuje donatorska konferencija kako bi se pomoglo finansiranje strategije.

Mihajlović je ukazala na to da je tokom sastanka sa šefom Misije OEBS-a bilo reči i o rodnoj ravnopravnosti, uz podsećanje na to da je Srbija u prethodnih godinu dana pripremila strategiju i akcioni plan, kao i indeks rodne ravnopravnosti.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kako je dodala, prošao je javnu raspravu i dobio mišljenja od Evropske komisije, nevladinog sektora i nezavisnih institucija.

Burkhard je, izrazivši zadovoljstvo time što je strategija za inkluziju Roma spremna, naveo da postoji problem sa finansiranjem njenog sprovođenja, uz napomenu da su sredstva za tu namenu do sada obezbeđivana iz Evropske unije i Švedske.

On je, govoreći o rodnoj ravnopravnosti, iskazao zadovoljstvo zbog toga što su usvojeni strategija i akcioni plan, kao i zbog činjenice da će uskoro biti donet i zakon koji će tretirati tu oblast.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]