Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Za socijalne usluge u zajednici 400 miliona dinara

Objavljeno 05.03.2016.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 3. marta da je Vlada ove godine opredelila najviše sredstava do sada za lokalne samouprave kako bi se poboljšala socijalna zaštita i usluge u zajednici.

Vulin je, otvarajući edukativni seminar pod nazivom “Vodič do licence”, precizirao da će za te namene iz budžeta biti izdvojeno 400 miliona dinara.

On je podsetio na to da je prošle godine za tu svrhu bilo namenjeno 50 miliona dinara, i uputio poziv lokalnim samoupravama da konkurišu za ovogodišnja sredstva, s obzirom na to da nikada nisu bili povoljniji uslovi za to, kao ni veća mogućnost da se usluge u zajednici ravnopravno raspodele.

Prema njegovim rečima, cilj je da u svakoj sredini u Srbiji bude omogućena neka od usluga u zajednici, bilo da je to dnevni boravak za decu sa posebnim potrebama, boravak za stare, gerontodomaćice, personalni asistent ili su to bilo koje od raznih usluga koje poboljšavaju kvalitet života korisnicima socijalne zaštite.

Kada se pomogne detetu koje je ometeno u razvoju, nije se samo pružila pomoć njemu, već i njegovoj porodici, susedima, čitavoj zajednici, zato što je jedno ljudsko biće zbrinuto i može da napreduje u razvoju, poručio je ministar.

Vulin je izneo podatak da je u protekle dve godine u unapređenje kvaliteta usluga socijalne zaštite uloženo približno 1,5 milijardi dinara, pri čemu je izdata 121 licenca.

On je ocenio da su to značajna sredstva i da nikada do sada ta količina novca nije bila uložena u socijalnu zaštitu, uz napomenu da se rezultati već sada mogu videti.

Ministar je ukazao na to da proces licenciranja prema zakonu treba da bude završen do kraja maja ove godine, i istakao da su među do sada licenciranim ustanovama, tri državne.

Licenciranje znači ujednačavanje kvaliteta usluga u svim našim institucijama i podizanje standarda na najviši mogući nivo, kako je predviđeno zakonom, objasnio je Vulin i dodao da je važeći zakon veoma rigorozan i da traži kvalitet usluga koje su na nivou najrazvijenijih evropskih zemalja.

Skup je organizovalo Udruženje poslodavaca ustanova socijalne zaštite Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]