Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Završen projekat “Prevazilaženje nejednakosti: borba protiv diskriminacije i zločina iz mržnje nad Romima i Romkinjama u Srbiji”

Objavljeno 03.12.2015.

Romska zastava - ilustracijaZavršna konferencija projekta “Prevazilaženje nejednakosti: borba protiv diskriminacije i zločina iz mržnje nad Romima i Romkinjama u Srbiji” održana je 30. novembra u Medija centru u Beogradu.

Projekat je uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije sproveo Regionalni centar za manjine u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti. Govornice na skupu su bile Jovana Vuković, koordinatorka Regionalnog centra za manjine, Ljiljana Lončar, pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Slavica Rakić, predsednica UG Romani Cikna iz Kruševca, kao i Marko Vasiljević, programski saradnik Regionalnog centra za manjine.

Nakon uvodne reči, Jovana Vuković je upoznala prisutne sa ciljevima projekta, projektnim aktivnostima, iskustvima učesnika i učesnica sa treninga koji su realizovani, kao i o tome šta su bili najveći izazovi, ali i najveći uspesi tokom sprovođenja predviđenih aktivnosti u procesu ostvarivanja postavljenih projektnih ciljeva.

Ljiljana Lončar se u svom izlaganju osvrnula na kontinuitet saradnje između Regionalnog centra za manjine i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, navodeći konkretne primere zajedničkih aktivnosti. Ona je takođe podsetila na rasprostranjenost diskriminacije prema Romima i Romkinjama ukazujući na slučajeve diskriminacije u oblasti zapošljavanja, govora mržnje i uznemiravajućeg i ponižavajućeg postupanja prema pripadnicima ove ranjive manjinske grupe za koje su vođeni postupci po pritužbama pred ovim organom ili su pokretane strateške parnice.

Marko Vasiljević je govorio o konkretnim slučajevima diskriminacije i zločina iz mržnje koje je Regionalni centar za manjine identifikovao nastojeći da žrtvama pruži odgovarajuću pravnu pomoć u vođenju postupaka pred nadležnim organima.

Posebno zabrinjava činjenica da u slučajevima fizičkih napada, policijske torture, materijalne štete nastale tokom incidenata koji su motivisani mržnjom prema pripadnicima romske manjine, izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih institucija, pre svega policije, tužilaštava i sudova.

Govoreći iz perspektive učesnice treninga i romske aktivistkinje koja deluje u lokalnoj sredini, Slavica Rakić je istakla značaj ovakvih aktivnosti u osnaživanju romskih aktivista i aktivistkinja. Ilustrujući brojnim primerima probleme romske manjine i navodeći slučajeve diskriminacije sa kojima se susretala, istakla je da je podrška lokalnim romskim organizacijama od strane Regionalnog centra za manjine i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, od ogromne važnosti. Nedostatak kapaciteta lokalnih romskih organizacija čini takvu saradnju nužnom na polju suzbijanja diskriminacije i zločina iz mržnje.

Izvor: www.minoritycentre.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]