Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Završen projekat “Prevazilaženje nejednakosti: borba protiv diskriminacije i zločina iz mržnje nad Romima i Romkinjama u Srbiji”

Objavljeno 03.12.2015.

Romska zastava - ilustracijaZavršna konferencija projekta “Prevazilaženje nejednakosti: borba protiv diskriminacije i zločina iz mržnje nad Romima i Romkinjama u Srbiji” održana je 30. novembra u Medija centru u Beogradu.

Projekat je uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije sproveo Regionalni centar za manjine u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti. Govornice na skupu su bile Jovana Vuković, koordinatorka Regionalnog centra za manjine, Ljiljana Lončar, pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Slavica Rakić, predsednica UG Romani Cikna iz Kruševca, kao i Marko Vasiljević, programski saradnik Regionalnog centra za manjine.

Nakon uvodne reči, Jovana Vuković je upoznala prisutne sa ciljevima projekta, projektnim aktivnostima, iskustvima učesnika i učesnica sa treninga koji su realizovani, kao i o tome šta su bili najveći izazovi, ali i najveći uspesi tokom sprovođenja predviđenih aktivnosti u procesu ostvarivanja postavljenih projektnih ciljeva.

Ljiljana Lončar se u svom izlaganju osvrnula na kontinuitet saradnje između Regionalnog centra za manjine i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, navodeći konkretne primere zajedničkih aktivnosti. Ona je takođe podsetila na rasprostranjenost diskriminacije prema Romima i Romkinjama ukazujući na slučajeve diskriminacije u oblasti zapošljavanja, govora mržnje i uznemiravajućeg i ponižavajućeg postupanja prema pripadnicima ove ranjive manjinske grupe za koje su vođeni postupci po pritužbama pred ovim organom ili su pokretane strateške parnice.

Marko Vasiljević je govorio o konkretnim slučajevima diskriminacije i zločina iz mržnje koje je Regionalni centar za manjine identifikovao nastojeći da žrtvama pruži odgovarajuću pravnu pomoć u vođenju postupaka pred nadležnim organima.

Posebno zabrinjava činjenica da u slučajevima fizičkih napada, policijske torture, materijalne štete nastale tokom incidenata koji su motivisani mržnjom prema pripadnicima romske manjine, izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih institucija, pre svega policije, tužilaštava i sudova.

Govoreći iz perspektive učesnice treninga i romske aktivistkinje koja deluje u lokalnoj sredini, Slavica Rakić je istakla značaj ovakvih aktivnosti u osnaživanju romskih aktivista i aktivistkinja. Ilustrujući brojnim primerima probleme romske manjine i navodeći slučajeve diskriminacije sa kojima se susretala, istakla je da je podrška lokalnim romskim organizacijama od strane Regionalnog centra za manjine i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, od ogromne važnosti. Nedostatak kapaciteta lokalnih romskih organizacija čini takvu saradnju nužnom na polju suzbijanja diskriminacije i zločina iz mržnje.

Izvor: www.minoritycentre.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Today
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]