Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“

Објављено 11.06.2020.

43. Београдски Ignite "Укључи се бр. 8"

Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“ који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ одржан је 8. јуна и то је први догађај овог типа који је одржан на online платформи. Организацију Београдског Ignite-a о социјалном укључивању подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја, који је организован у складу са препорукама о дистанцирању током пандемије, био је да осветли различите аспекте социјалног укључивања током пандемије COVID-19, те да на тај начин укаже на тренутну ситуацију о положају рањивих група у овим условима, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Драгана Малиџан Винкић - 43. Београдски Ignite "Укључи се online 8"Ignite је у име организатора отворила Драгана Малиџан Винкић, координаторка за образовање Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Република Србије. „Сведоци смо да је током протеклих неколико месеци ситуација пандемије проузроковала још неповољнији положај осетљивих група грађана, продубила је постојеће разлике и створила неке нове, а многи изазови су тек пред нама и када пандемија у неком тренутку буде завршена”, казала је Малиџан Винкић и истакла да је пандемија пред све нас поставила тест хуманости којим смо захваћени сви – без изузетка, да је управо сада права прилика да схватимо сопствену крхкост и пролазност, као и важност укључивања свих нас у циљу исправљања неједнакости које постоје у друштву. Водитељка Ignite-а била је Лана Николић, новинарка и активисткиња.

На почетку Ignite-a учесницима и учесницама се обратила Ана Ивановић, која је казала да ова је криза глобалних размера и даље део наше свакодневице и да само ћемо кроз емпатију и заједништво моћи да умањимо њене последице. „Искористила бих прилику да истакнем колико је важно све што сте учинили у протеклом периоду за добробит својих суграђана и суграђанки. Ваша спремност да пружите подршку је инспирација и мотивација која покреће и друге људе добре воље да следе ваш пример”, казала је позната тенисерка.

Презентерка Ајша Баховић Латифовић из Новог Пазара указала је на примеру организације Муслиманско хуманитарно друштво „Мерхамет Санџак“ како је брзом реакцијом, ефикасном организацијом и сарадњом, њен град успео да пружи потребну помоћ суграђанима и суграђанкама којима је помоћ током ванредног стања била потребна.

Тамара Савовић поделила је причу Сигурне куће Сомбор, која је током пандемије организовано шила заштитне маске које су стигле до здравствених установа, центара за социјални рад и многих других установа. Сигурна кућа Сомбор пример је како се систем сам унапређује и колико су умрежавање и хуман однос важни у свим фазама инклузије угрожених група.

Игор Митровић поделио је са причу о активностима и организације АДРА Србија, која је током варедног стања настојала да помогне људима без крова да прибаве основна средства за живот, као и деци ромске националности да у што мањој мери пропусте школску наставу, с обзиром на велики проблем доступности интернета.

Једна од покретача платформе Женско удружење колубарског округа Јелена Ружић свој говор је посветила причи о online платформи која је примарно била осмишљена за умрежавање пољопривредница, а која је у околностима пандемије омогућила пласман њихових производа и одрживост прозводње.

Драган Грачанин, председник Асоцијације координатора за ромска питања, током пандемије је био укључен у многе хуманитарне акције, а посебно је истакао формирање неформалног кризног штаба који је током пандемије излазио у сусрет различитим потребама и проблемима са којима су се сусретала ромска насеља. Искуство показује, како је казао, да у ситуацијама посебних изазова угрожених група, партиципација свих – од доносилаца одлука до грађана – представља кључни приступ и једнини начин за успешно превазилажење кризе.

Мети Камбери, млади писац који је велики део детињства провео у дому за незбринуту децу, као још један гост изненађења Ignite-a, представио је свој роман аутобиографију „Град бола” који је написао са свега 19 година, а која је номинована за НИН-ову награду у 2020.

О улози и значају младих људи у развоју наше заједнице говорио је Жељко Митковски из Фондације „Ана и Владе Дивац“, који је истакао нову иницијативу стипендирања младих људи од стране Фондације. Стипендије су, како је објаснио, намењене талентованим средњошколцима који имају отежане услове одрастања.

Ана Мирковић - 43. Београдски Ignite "Укључи се online 8"Дигитална интелигенција, психолошки аспекти пандемије и дигиталне технологије биле су теме презентације Ане Мирковић, психолошкиње и суоснивачице Digital Communications Institute. Она сматра да смо током пандемије мудрије користили дигиталне технологије него икада раније, као и да смо у околностима у којима смо сви били рањиви, показали велику дозу емпатије.

Снимак целог догађаја можете погледати сваког тренутка преко линка bit.ly/2MxElht

Прочитајте транскрипте говора учесника и учесница 43. Београдског Ignite-a:

Шта је IGNITE?

Ignite је догађај који шири добре идеје. У преводу на српски језик ignite значи запалити, а презентери/ке добијају микрофон на тачно пет минута и задатак да ’запале’ публику за идеју.

Ignite је догађај брзих, кратких и динамичних презентација:

  • Презентације трају пет минута
  • Свака презентација има 20 слајдова
  • Слајдови се аутоматски смењују на 15 секунди
  • Презентер/ка нема контролу над мењањем слајдова

Ignite је први пут одржан у Сијетлу 2006. године. Данас се презентовање добрих идеја и пракси из различитих сфера живота практикује у више од 100 градова широм света. Први БЕОГРАДСКИ IGNITE одржан је у октобру 2009. године. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са УГ “Србија у покрету” већ осму годину организује Београдски Ignite на тему социјалног укључивања.

Посетите наш YouTube канал и погледајте видео снимке презентација са претходних Ignite догађаја посвећених социјалном укључивању.

Више информација потражите на Facebook страници www.facebook.com/BelgradeIgnite.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]