Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“

Објављено 11.06.2020.

43. Београдски Ignite "Укључи се бр. 8"

Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“ који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ одржан је 8. јуна и то је први догађај овог типа који је одржан на online платформи. Организацију Београдског Ignite-a о социјалном укључивању подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја, који је организован у складу са препорукама о дистанцирању током пандемије, био је да осветли различите аспекте социјалног укључивања током пандемије COVID-19, те да на тај начин укаже на тренутну ситуацију о положају рањивих група у овим условима, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Драгана Малиџан Винкић - 43. Београдски Ignite "Укључи се online 8"Ignite је у име организатора отворила Драгана Малиџан Винкић, координаторка за образовање Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Република Србије. „Сведоци смо да је током протеклих неколико месеци ситуација пандемије проузроковала још неповољнији положај осетљивих група грађана, продубила је постојеће разлике и створила неке нове, а многи изазови су тек пред нама и када пандемија у неком тренутку буде завршена”, казала је Малиџан Винкић и истакла да је пандемија пред све нас поставила тест хуманости којим смо захваћени сви – без изузетка, да је управо сада права прилика да схватимо сопствену крхкост и пролазност, као и важност укључивања свих нас у циљу исправљања неједнакости које постоје у друштву. Водитељка Ignite-а била је Лана Николић, новинарка и активисткиња.

На почетку Ignite-a учесницима и учесницама се обратила Ана Ивановић, која је казала да ова је криза глобалних размера и даље део наше свакодневице и да само ћемо кроз емпатију и заједништво моћи да умањимо њене последице. „Искористила бих прилику да истакнем колико је важно све што сте учинили у протеклом периоду за добробит својих суграђана и суграђанки. Ваша спремност да пружите подршку је инспирација и мотивација која покреће и друге људе добре воље да следе ваш пример”, казала је позната тенисерка.

Презентерка Ајша Баховић Латифовић из Новог Пазара указала је на примеру организације Муслиманско хуманитарно друштво „Мерхамет Санџак“ како је брзом реакцијом, ефикасном организацијом и сарадњом, њен град успео да пружи потребну помоћ суграђанима и суграђанкама којима је помоћ током ванредног стања била потребна.

Тамара Савовић поделила је причу Сигурне куће Сомбор, која је током пандемије организовано шила заштитне маске које су стигле до здравствених установа, центара за социјални рад и многих других установа. Сигурна кућа Сомбор пример је како се систем сам унапређује и колико су умрежавање и хуман однос важни у свим фазама инклузије угрожених група.

Игор Митровић поделио је са причу о активностима и организације АДРА Србија, која је током варедног стања настојала да помогне људима без крова да прибаве основна средства за живот, као и деци ромске националности да у што мањој мери пропусте школску наставу, с обзиром на велики проблем доступности интернета.

Једна од покретача платформе Женско удружење колубарског округа Јелена Ружић свој говор је посветила причи о online платформи која је примарно била осмишљена за умрежавање пољопривредница, а која је у околностима пандемије омогућила пласман њихових производа и одрживост прозводње.

Драган Грачанин, председник Асоцијације координатора за ромска питања, током пандемије је био укључен у многе хуманитарне акције, а посебно је истакао формирање неформалног кризног штаба који је током пандемије излазио у сусрет различитим потребама и проблемима са којима су се сусретала ромска насеља. Искуство показује, како је казао, да у ситуацијама посебних изазова угрожених група, партиципација свих – од доносилаца одлука до грађана – представља кључни приступ и једнини начин за успешно превазилажење кризе.

Мети Камбери, млади писац који је велики део детињства провео у дому за незбринуту децу, као још један гост изненађења Ignite-a, представио је свој роман аутобиографију „Град бола” који је написао са свега 19 година, а која је номинована за НИН-ову награду у 2020.

О улози и значају младих људи у развоју наше заједнице говорио је Жељко Митковски из Фондације „Ана и Владе Дивац“, који је истакао нову иницијативу стипендирања младих људи од стране Фондације. Стипендије су, како је објаснио, намењене талентованим средњошколцима који имају отежане услове одрастања.

Ана Мирковић - 43. Београдски Ignite "Укључи се online 8"Дигитална интелигенција, психолошки аспекти пандемије и дигиталне технологије биле су теме презентације Ане Мирковић, психолошкиње и суоснивачице Digital Communications Institute. Она сматра да смо током пандемије мудрије користили дигиталне технологије него икада раније, као и да смо у околностима у којима смо сви били рањиви, показали велику дозу емпатије.

Снимак целог догађаја можете погледати сваког тренутка преко линка bit.ly/2MxElht

Прочитајте транскрипте говора учесника и учесница 43. Београдског Ignite-a:

Шта је IGNITE?

Ignite је догађај који шири добре идеје. У преводу на српски језик ignite значи запалити, а презентери/ке добијају микрофон на тачно пет минута и задатак да ’запале’ публику за идеју.

Ignite је догађај брзих, кратких и динамичних презентација:

  • Презентације трају пет минута
  • Свака презентација има 20 слајдова
  • Слајдови се аутоматски смењују на 15 секунди
  • Презентер/ка нема контролу над мењањем слајдова

Ignite је први пут одржан у Сијетлу 2006. године. Данас се презентовање добрих идеја и пракси из различитих сфера живота практикује у више од 100 градова широм света. Први БЕОГРАДСКИ IGNITE одржан је у октобру 2009. године. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са УГ “Србија у покрету” већ осму годину организује Београдски Ignite на тему социјалног укључивања.

Посетите наш YouTube канал и погледајте видео снимке презентација са претходних Ignite догађаја посвећених социјалном укључивању.

Више информација потражите на Facebook страници www.facebook.com/BelgradeIgnite.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]