Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EHO nastavlja sa uspešnom realizacijom projekata za pomoć Romima/kinjama i drugim socijalno ugroženim kategorijama

Objavljeno 16.09.2016.

eho_pomoc_romimaPočetkom 2016. godine, konzorcijumu EHO (Srbija) i HEKS-EPER (Švajcarska) odobren je novi trogodišnji projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

Projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju” za cilj ima podršku procesu socijalne inkluzije, unapređenje uslova života Roma/kinja u Srbiji, prevenciju ilegalnim migracija i podsticanje reintegracije povratnika.

U aprilu 2016. godine EHO i opštine  Stara Pazova, Gadžin Han, Surdulica i Raška potpisale su Sporazum o saradnji, a radi zajedničke realizacije projekta. I ove godine partnerske opštine su bile u obavezi da odvoje budžetska sredstva i na taj način podrže realizaciju projekta. Ovim  putem EHO je obezbedio dodatnih 21,8 miliona RSD. Opštinska sredstva su usmerena na materijalne troškove, potrebne za poboljšanje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima.

U proteklom periodu, započeti su radovi na izgradnji kupatila i popravci manjih oštećenja u kućama u sve četiri opštine. Do kraja godine, 110 porodica će na ovaj način poboljšati uslove stanovanja.

Takođe, pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, projekat organizuje različite aktivnosti u oblasti obrazovanja i migracija. U svakoj od četiri partnerske opštine u toku je realizacija različitih aktivnosti za pomoć romskoj i drugoj socijalno ugroženoj deci u procesu obrazovanja. Tokom jeseni, 2016. godine biće organizovane i različite aktivnosti u oblasti upravljanja migracijama, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim zajednicama, za povratnike iz zemalja Zapadne Evrope, kao i aktivnosti koje će se baviti prevencijiom ilegalnih migracija.

Projekat se bazira na međusektorskoj saradnji i teži institucionalizaciji EHO metodologije rada, posebno autorskog modela rada za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima – Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca (engl. Dweller Driven Roma Settlement Up Grading Model).

U periodu od 1. marta 2016. do 31. decembra 2018. godine, Ekumenska humanitarna organizacija će u konzorcijumu sa švajcarskim  partnerom HEKS-EPER realizovati projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju,  u vrednosti od 1,9 mill CHF, koji finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SSM – State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC – Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Izvor: www.ehons.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]