Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljena Studija o proceni politike digitalne pristupačnosti u Republici Srbiji

Objavljeno 02.06.2021.

ITU Studija o proceni politika digitalne pristupačnosti u Republici Srbiji - naslovna stranaIzveštaj „Studija o proceni politika digitalne pristupačnosti u  Republici Srbiji“ izrađen je u sklopu podrške Vladi Republike Srbije u okviru Regionalne inicijative za Evropu Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) „Pristupačnost, dostupnost i razvoj veština za sve, u cilju obezbeđivanja digitalne uključenosti i održivog razvoja“.

Osnovna svrha ovog izveštaja je da pruži pregled statusa pristupačnosti IKT i digitalne inkluzije u Srbiji, zajedno sa analizom strategija i politika u ovoj oblasti, ali i kako tehnološki napredak može doprineti ostvarenju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine, Strategije za uključivanje osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija i Inicijative Pristupačna Evropa. Izveštaj će predstavljati osnovu za razvoj budućih nacionalnih inicijativa čiji je cilj pristupačnost IKT, kao sredstvo za napredak i poboljšanje digitalne inkluzije u zemlji.

Izveštaj obuhvata i skup dobrih praksi i preporuka za nacionalne kreatore politika i zainteresovane strane o tome kako obezbediti da perspektiva inkluzije bude sastavni deo ključnih oblasti kao što su, između ostalog, e-uprava, obrazovanje, zapošljavanje i komunikacije u vanrednim situacijama. Pored toga, izveštaj pruža opšte preporuke za stvaranje okvira politika pristupačnosti IKT, kao i preporuke za promociju pristupačnih informaciono-komunikacionih tehnologija i osnaživanje osoba sa invaliditetom.

Ovaj dokument istražuje opštu situaciju digitalne inkluzije i pristupačnosti IKT u Srbiji, pružajući pregled trenutnih socijalnih, zakonodavnih i institucionalnih okvira i politika, kao i sprovedenih programa. Pandemija COVID-19 učinila još očiglednijim da IKT moraju biti dostupne, a da bi se postigao ovaj cilj, države moraju u svoje zakone, politike, propise, strategije i standarde uključiti i razmatranje IKT pristupačnosti kao ključnog faktora koji garantuje jednak i ravnopravan pristup javnim informacijama i uslugama.

U toku izrade izveštaja organizovani su konsultativni sastanci sa institucijama i organizacijama osoba sa invaliditetom Republike Srbije. Predstavljanje izveštaja održano je 1.6.2021. godine u organizaciji Kabineta predsednice Vlade i Međunarodne telekomunikacione unije (ITU).

Priprema izdanja na srpskom jeziku omogućena je sredstvima projekta „Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji“ koji sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz podršku Švajcarske Konfederacije.

Izveštaj „Studija o proceni politika digitalne pristupačnosti u  Republici Srbiji” dostupan je na srpskom i engleskom jeziku.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]