Uoči 29. septembra, Međunarodnog dana svesti o gubitku i bacanju hrane, Socijalni stub platforme „Održivi razvoj za sve”, koji realizuje Fondacija „Ana i Vlade Divac” u partnerstvu sa Fondacijom „Centar za demokratiju”, organizova0 je vebinar na temu „Doniranje hrane – potrebe i izazovi”.
Cilj vebinara je bio da ukaže na spremnost Srbije za ostvarivanje Cilja održivog razvoja 2 – Svet bez gladi, sa posebnim akcentom na Potcilj 2.2. – do kraja 2030. okončati sve oblike neuhranjenosti, uz postizanje (do kraja 2025. godine) međunarodno dogovorenih ciljeva koji se odnose na zaostajanje u telesnom razvoju dece mlađe od 5 godina i usmeriti pažnju na nutritivne potrebe adolescentkinja, trudnica i dojilja, te starijih lica.
Vebinar je obuhvatio i teme strateškog okvira i javnih politika za smanjenje gladi u Srbiji, raspoloživosti podataka za merenje napretka, te je ukazao na inicijative privatnog, javnog i poslovnog sektora usmerene na obezbeđivanje hrane najugroženijim kategorijama stanovništva i smanjenju bacanja hrane.
Kada su u pitanju politike socijalnog uključivanja i smanjenje gladi, Milica Stanković, rukovoditeljka Sektora za razvoj usluga socijalne zastite i saradnju sa udruženjima iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, istakla je da svi strateški dokumenti koji se donose na lokalnom i nacionalnom nivou mogu da doprinesu ostvarivanju Agende 2030. Posebno su u tom smislu značajne Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji i Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije.
O učešću civilnog, javnog i biznis sektora u suzbijanju gladi na lokalnom nivou i raspoloživim resursima, potrebama i izazovima posebno su govorili Jelena Radojičić, stručna saradnica za socijalnu delatnost u Crvenom krstu Srbije, i Aleksandar Vidaković, predsednik Federacije banaka hrane Srbije.
Željko Mitkovski, menadžer projekta u Fondaciji „Ana i Vlade Divac”, govorio je ispred Koalicije za dobročinstvo o udruživanju i inicijativama koje doprinose povećanju donacija hrane za najugroženije i smanjenju bacanja hrane koja je još uvek bezbedna za ljudsku upotrebu – doniranju hrane, potrebama i izazovima i tom prilikom pozvao sve da se uključe inicijativi Spasimo hranu, spasimo humanost Koalicije za dobročinstvo.
Svi panelisti su bili saglasni da je logistika, odnosno organizacija distribucije hrane veliki izazov u praksi, ali da udruživanje i saradnja organizacija poput banaka hrane, civilnog sektora i institucija umnogome doprinose rešavanju ovog problema.
Više informacija na sdgs4all.rs
Napiši komentar