Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana promocija knjige „Romologija” na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Objavljeno 10.12.2021.

Održana promocija knjige „Romologija" na Filozofskom fakultetu u Novom SaduTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu i Kancelarijom za inkluziju Roma AP Vojvodina, održao je 3. decembra 2021. godine promociju knjige Romologija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Reč je o knjizi autora Rajka Đurića, istaknutog borca za prava Roma i Romkinja, književnika, publiciste i jednog od najvećih poznavalaca istorije romskog naroda, kulture i jezika.

Prodekan Filozofskog fakulteta prof. dr Milivoje Alanović kazao je da projekti ove vrste zaslužuju ne samo institucionalnu podršku, već i punu akademsku pažnju, pri čemu krajnji cilj treba da bude pravednije, uravnoteženije i srećnije društvo. „Romologija ovom knjigom dobija potrebne teorijske i naučne okvire. Knjiga daje pregršt podataka tipološke prirode, a posebno su važni onu delovi koji su posvećeni kulturi, identitetu, istoriji, principima standardizacije romskog jezika i stereotipnim predstavama o Romima“, kazao je Alanović i istakao da je knjiga jedno dragoceno podsećanje na neophodnost istraživanja svih oblika u kojima se ispoljava romska kultura.

„Rajko Đurić je bio veliki borac za ljudska prava i jedan od začetnika romskog pokreta, koji i danas postoji u svetu“, kazala je Ljiljana Mihajlović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodina.

Prema rečima Dragane Jovanović Arijas, menadžerke Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromašva Vlade Republike Srbije, ova knjiga je osmišljena sa ciljem da posluži kao udžbenik koji će se izučavati u visokom obrazovanju. „Pored naučnih elemenata, knjiga daje uvid u istoriju, kulturu i identitet Roma, koji pre svega treba da bude poznat mladima iz romske zajednice, ali i svim zainteresovanim građanima i građankama koji žele da se bolje poznajemo i zaista živimo zajedno“, kazala je Jovanović Arijas.

Kako je objasnila Marija Aleksandrović sa Visoke škola strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ iz Vršca, standardizacija romskog jezika predviđa 39 slova, osam padeža, romski jezik nema srednji rod i ima članove koji stoje uz imenicu. „Romski jezik je u Srbiji standardizovan 2013. godine, a predlog profesora Đurića bio je da se osnuju ustanove radi negovanja i razvoja romskog jezika, naučni i stručni časopisi, kao i rečnik romskog jezika“, kazala je Aleksandrović.

Mirjana Sulejmanović, studentkinja Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu kazala je da knjiga Romologija pruža sveobuhvatan uvid u izazove sa kojima se Romi suočavaju, ali i da je podsticajna za nova istraživanja svih kultura u kojima živimo. „Ponosna sam što pripadam narodu koji se vekovima borio za jednakost, motivisana sam našom istorijom i podstaknuta da se borim da i mi jednog dana nađemo mesto pod nebom koje je i naše“, kazala je Mirjana.

„Meni je bila izuzetna čast i zadovoljstvo da sarađujem sa profesorom Đurićem“, kazala je Slavica Denić, koordinatorka za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Prema njenim rečima, izučavanje romologije kao interdisciplinarne nauke na fakultetima i visokim školama je od izuzetne važnosti, jer samo znanjem doprinosimo smanjenju stereotipa i diskriminacije. „Poslednji deo ove knjige čini mali romološki rečnik, koji sadrži imena Roma i Romkinja koji su na svoj način i u različiti segmentima života ostavili trag u istoriji čovečanstva“, zaključila je Denić.

Kliknite da preuzmete knjigu „Romologija” (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]