Socijalna ekonomija i socijalno preduzetništvo predstavljaju sektor u usponu u zemljama Evrope i sektor u kome dolazi do značajne artikulacije inovacija, posebno u oblasti cirkuralne ekonomije i reciklaže. Ekipa Euronews-a uradila je prilog o socijalnom preduzeću PermaFungi iz Brisela koje predstavlja odličan primer inovacije i održivosti u poslovanju.
Ovo preduzeće bavi se uzgojem pečuraka koristeći talog od kafe kao đubrivo. Na mesečnom nivou sakupi se do tona i po taloga od kafe iz lokalnih kafića koji se onda koristi za organsku proizvodnju 300 do 400 kilograma pečuraka. Talog se koristi i nakon proizvodnje, ovoga puta kao đubrivo od strane farmera, a osim toga može imati i drugu primenu, na primer za proizvodnju sapuna.
Takođe, od velikog značaja je i to što ovo preduzeće zapošljava ljude iz lokalne zajednice koji spadaju u teško zapošljive kategorije i koji bi drugačije teško došli do zaposlenja, tako da se ovim putem olakšava njihova ekonomska i socijalna integracija i osnažuju njihove kompetencije.
Preduzeće je počelo sa poslovanjem pre oko 18 meseci i za sada imaju šestoro zaposlenih sa planom da još više prošire obim proizvodnje, ali kako oni ističu, njihov cilj nije da postanu gigant u proizvodnji pečuraka već da osnaže druge lokalne socijalne preduzetnike da se priključe ovom poslu, s obzirom da se u Briselu na godišnjem nivou proizvede oko 5 hiljada tona taloga kafe pomoću koga bi moglo biti proizvedeno hiljadu tona organskih pečuraka.
Ovo preduzeće uglavnom se finansira putem crowdfunding-a i za sada je na taj način sakupljeno preko 10.000 evra, što pokazuje da je socijalno preduzetništvo ne samo realno ostvariv koncept već da su resursi za njegovu afirmaciju u konstantom porastu širom Evrope.
Prilog o socijalnom preduzeću PermaFungi u celini možete pogledati na adresi www.euronews.com.
Napiši komentar