Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Porodica me nije podržavala, pa sam se u školu upisao sam

Objavljeno 06.06.2015.

Tafilj DubovaTranskript govora Tafilja Dubove na 31. Belgrade Ignite-u “Moje društvo voli razlike” (27. april 2015., Mixer House, Beograd)

Mnogo uspomena me veže za Kosovo, jer sam tamo proveo 14 godina i završio IV razred osnovne škole. Odrastao sam bez roditelja, živeo sam sa bakom i dekom i brzo sam morao da odrastem kako bih zaradio da izdržavam porodicu.

Moja porodica me nije baš podržavala da se školujem i obrazujem, pa sam se sam upisao u školu. Kad sam video da mi je lepo u školi i da imam društvo, upisao sam i svoju sestru i tu smo završili IV razred. (…)

Zbog sukoba koji je moja porodica imala na Kosovu, 2008. godine smo morali da se preselimo u Beograd. Usled porodičnih nesuglasica, morao sam da budem smešten u Domu za nezbrinutu decu „Moša Pijade“. Tada sam upisao školu „Branko Pešić“ i tu sam za šest meseci završio preostala četiri razreda osnovne škole.

Po završenoj osnovnoj, želeo sam da idem u Medicinsku školu, jer sam to sanjao još kao dete. Ali, pošto sam završio večernju školu, nisam imao izbora, pa sam morao da se upišem u srednju zanatsku školu na Kanarevom brdu, a ta mi je škola puno pomogla i ohrabrila me da idem dalje. U toj školi sam bio učenik generacije.

Tafilj Dubova - IgniteKada sam malo ojačao i naučio srpski jezik, vanredno sam upisao Ugostiteljsko-turističku školu, završio sam III godinu, a kada sam shvatio da želim da upišem i fakultet, takođe sam vanredno završio i IV razred.

Ja sam volonter od svoje 16. godine, a takođe sam radio i u Centru za interaktivnu pedagogiju, u istraživačkom timu projekta „Podrška mladim Romima na putu od obrazovanja ka osamostaljivanju i zapošljavanju“. Od tog honorara sam plaćao školarinu i ispite. Takođe bih želeo da se zahvalim i (…) na stipendiji od 8.000, koja mi je omogućila da ne radim puno, a da se obrazujem.

Još uvek živim u domu za nezbrinutu decu i studiram na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

***

belgrade_ignite - logo31. Beogradski Ignite, pod naslovom “Moje društvo voli razlike”, održan je 27. aprila 2015. godine u beogradskom Mikser House-u, u organizacji UG “Srbija u pokretu” i uz podršku Mreže prijatelja inkluzivnog obrazovanja, Fondacije za otvoreno društvo, Centra za interaktivnu pedagogiju i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

U prijateljskoj i neformalnoj atmosferi, deset prezentera/ki je u dinamičnim petominutnim nastupima publici predstavilo lične priče o obrazovnoj i socijalnoj inkluziji. Tako su posetioci Ignite-a, uz prevod na znakovni jezik, mogli da se upoznaju sa značajem neprekidnog sticanja novih znanja bez obzira na životno doba, svakodnevnim životom mladih sa hendikepom i dece sa smetnjama u razvoju, odlučnošću mladog Roma da stekne obrazovanje, poduhvatom vršnjačke podrške mladima obolelima od raka, budućnošću inkluzivnog obrazovanja i asistivnim tehnologijama, borbom protiv predrasuda o rodnom identitetu, kao i socijalnim uključivanjem kroz filmsku umetnost.

Tafilj Dubova je vršnjački edukator u Centru za integraciju mladih. Učestvuje u realizaciji edukativnih radionica i vodi motivacione razgovore radi širenja znanja o prevenciji bolesti, poput HIV-a i HVC-a. Bavi se i osnaživanjem korisnika za rešavanje problema vršnjačkog pritiska i nasilja. U organizaciji “Hleb života” Tafilj pruža podršku i pomoć deci i mladima pri učenju. U Centru za interaktivnu pedagogiju bavi se rasvetljavanjem svakodnevnih problema sa kojima se suočavaju mladi Romi. Pored maternjeg romskog jezika i srpskog jezika, Tafilj govori i albanski. Za sebe kaže da je komunikativan i tolerantan.

Komentari

 
2

 Podeli

Komentari

 • Likica Objavljeno Juni 8, 2015 11:39 pm

  Bravo Tafilje..Samo napred!

 • Agim Objavljeno Juni 9, 2015 5:23 pm

  Ovakvim mladim romima treba im dati punu podersku u daljem skolovanje i obrazovanje–kamo li sreca DA MI ROMI IMAMO OVAKVI MLADI I TALENTOVANI ROMA KOJE ZELJE OBRAZOVANJE …POZDRAV NA ROMSKOM “BUT BAXT THAJ SASTIPE”…

 • Napiši komentar

  Unesite komentar


  Ime


  e-mail


  website


  Povezane vesti

  Bilten o socijalnom uključivanju

  Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

  Aktuelnosti > <

  Kalkulator socijalnih davanja

  Blog > <

  Aktuelni dokumenti > <

  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
  Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
  SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
  Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
  Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
  E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
  Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
  Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
  Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
  Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
  Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
  Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
  Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
  Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]