Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Trećina mladih ne želi da učestvuje u donošenju odluka

Objavljeno 12.08.2016.

chucks - ilustracijaMladi se u Srbiji kasno osamostaljuju, 61,3% mladih izdržavaju roditelji, a oko 36% ima svoje prihode, dok samo “trećina mladih želi da učestvuje u politici i donošenju odluka”, rečeno je 12. avgusta na skupu povodom Međunarodnog dana mladih. Na skupu je ocenjeno da su za omladinski aktivizam bitni sistem obrazovanja i vaspitanja, dok roditelji često u Srbiji uče decu da ne treba posebno da se ističu, a profesori ne podržavaju drugačije ideje svojih učenika i ne ohrabruju ih da kritički razmišljaju.

Zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda Nikola Rajičić rekao je da 75% odsto mladih oseća odgovornost za svoju budućnost i budućnost narednih generacija, dok samo “trećina mladih želi da učestvuje u politici i donošenju odluka”.

“Najveći problem sa kojim se svi suočavamo je kako motivisati mlade da uzmu aktivnije učešće kada je reč o kreiranju društvenog ambijenta. Drugi problem sa kojim se svi predstavnici Kancelarije za mlade i nevladinog sektora je da popunjavamo rupe koje se javljaju zbog lošeg obrazovnog sistema ili drugih institucija koje su često zakažu u svom u svom radu”, naveo je Rajičić.

On je podsetio da je Kancelarija za mlade prestala da postoji u jednom trenutku 2014. godine i da se u tom periodu “glas mladih” nije čuo.”Na sreću izlobirali smo ponovno uspostavljanje rada Kancelarije za mlade. Mislim da smo na dobrom putu. Napravili smo reorganizaciju u radu, promenili način komunikacije sa mladima, sa udruženjima i civilnim društvom”, kazao je Rajičić.

On je istakao da Kancelarija za mlade uspostavlja institucionalnu saradnju sa organizacijama civilnog društva i da će od ovog meseca oko 19 organizacija civilnog društva koje se bave mladima ili drugim grupama koje takođe obuhvataju mlade “naći svoj dom”.

Rajičić je rekao da je problem finansiranje lokalnih kancelarija za mlade i da one često zavise od toga da li lokalni funkcioneri imaju sluha za omladinsku politiku.

On je predložio da izdvajanja iz budžeta na lokalu i republici za kancelarije za mlade bude jedan odsto.

Marija Bulat iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) ocenila je da omladinskom aktivizmu doprinose sistem obrazovanja i vaspitanja.

Ona je navela da roditelji često u Srbiji uče decu da ne treba posebno da se ističu i da profesori često ne “podržavaju drugačije ideje svojih učenika i ne ohrabruju ih da kritički razmišljaju”.

“Treba raditi na tome da se mladi kroz sistem obrazovanja pripremaju da budu aktivni građani ovog društva. Treba raditi na tome da se mladi lično i profesionalno usavršavaju. Jedan od značajnih faktora u razvoju aktivnog učešća mladih su i mehanizmi, odnosno to šta država može da uradi kako bi mladima pružila više prilika da se iskažu”, dodala je Marija Bulat.

Aleksandar Voštić iz Ministarstva omladine i sporta ocenio je 12. avgusta da je činjenica da što tokom formiranja vlade nije bilo upitno da li će opet postojati to ministarstvo.

“Smatram da bi kroz postojeće mehanizme, kao što su Savet za mlade, Radna grupa za sprovođenje Nacionalne strategiji za mlade uspostavili sasvim dovoljan format i obim načina za saradnju”, naveo je on.

Voštić je rekao da je omladinska politika nešto što se proteže kroz resore različitih ministarstva i ne može biti u nadležnosti samo jednog ministarstva.

“Sadašnji trend sa aspekta saradnje pokazuje začajan pomak. Smatram da i ostala ministarstva primenjuju lagano sve što je sadžano i u Nacionalnoj strategiji za mlade”, naveo je on.

On je rekao da je trenutno u postupku izmena Zakona o mladima i Zakona o volontiranju, kao i da bi trebalo da bude urađeno istraživanje koje bi dalo smernice kako dođe do pojednostavljenja poslovanja mladih preduzetnika.

Milica Škiljević iz KOMS osvrnula se na ekspoze premijera Aleksandra Vučića i rekla da iz njega može da se zaključi da je “top prioritet Vlade zapošljavanje”.

“Iskreno se nadam, odnosno verujem da Ministarstvo omladine i sporta neće ostaviti fokus samo na zapošljavanju, već da će u skladu sa Strategijom za mlade osvrnuti i na druge oblasti poput zdravstva, bezbednosti, kulturnih sadržaja”, navela je ona.

Skup je organizovala Krovna organizacija mladih (KOMS).

Međunarodni dan mladih ustanovile su UN 1999. godine.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]