Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Barijere se ruše igrom

Objavljeno 14.09.2010.

Radionica - Okvir tela

Radionica – Okvir tela

U okviru projekta „Okvir tela” grupe „Hajde da…” održavane radionice i postavljene dve profesionalne plesne predstave u kojima su glavni izvođači osobe sa invaliditetom.

Savremeni ples u odnosu na standardni, nije određen formama i zadatim elementima. Podsticajan kako za umetnike tako i publiku, koja uvek može da očekuje neočekivano, savremeni ples je zahvaljujući projektu „Okvir tela” koji je pokrenula grupa “Hajde da…” 2008. godine postao sredstvo inkluzije osoba sa invaliditetom u pozorištu.

Održavanjem radionica i produkcijom dve profesionalne predstave „Kriva za Gausa ” i „Reset”, šansu da postanu deo „života na daskama” dobile su osobe koja koriste kolica, slepe i slabovide, osobe sa oštećenim sluhom.

Za dve godine i 15-tak izvođenja u Beogradu, Paraćinu, Podgorici, Novom Sadu oko 90 tak osoba bilo je uključeno najpre u radionicama a od njih najtalentovaniji u stvaranju komada.

Scena iz predstave

Scena iz predstave

Potvrda o kvalitetu stigla je ovog leta kada je na 37. Internacionalnom festivalu savremenog i novog teatra u Novom Sadu predstava „Reset”nagrađena za „Specifičnu izražajnost u graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti i stvaralaštva u najširem smislu”.

Kako kaže Marko Pejović, autor projekta i menadžer Sektora za interkulturalno učenje u grupi „Hajde da …”, rad na obe predstave je koncipiran da budu ravnopravno, tokom čitavog procesa nastajanja, uključene osobe sa invaliditetom.

– Prve godine u radionicama smo radili odvojeno sa grupama u kojima su bili najpre ljudi koji koriste kolica, slepi i slabovidi i plesačima koji su gluvi i nagluvi. Da bi profesionalni igrači i ostali uključeni umetnici mogli da saznaju kako se, na primer, slepa osoba kreće po sceni, na probama su vežbali sa povezima preko očiju, objašnjava Marko Pejović.

Scena iz predstave

Scena iz predstave

Projekat su pomagali beogradski Sekretarijat za kulturu, ministarstva za ljudska i manjinska prava, rada i socijalne politike, i pojedine kompanije. Nažalost, u godini kada su osvojili nagradu, sredstva nisu obezbeđena za nastavak projekta.

Jedan od glumaca je Danijel Todorović, student Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Mladi Pančevac od sedme godine ima progresivno opadanje vida. Aktivan u sportu, ranije u školi „Veljko Ramadanović” u folkloru, kaže da mu nije bilo teško da se okuša u savremenom plesu.

Priznaje i da su mu od uzbuđenja, posle premijere održane 10. decembra – na Međunarodni dan ljudskih prava, krenule suze. Režirali su reditelji sa senzibilitetom za rada sa osobama sa invaliditetom: Boris Čakširan, Sanja Krsmanović Tasić i Danica Arapović. Tokom radionica gostovala je svetska trupa „Candu Co”u kojoj su takođe umetnici osobe sa invaliditetom.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]