Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Barijere se ruše igrom

Objavljeno 14.09.2010.

Radionica - Okvir tela

Radionica – Okvir tela

U okviru projekta „Okvir tela” grupe „Hajde da…” održavane radionice i postavljene dve profesionalne plesne predstave u kojima su glavni izvođači osobe sa invaliditetom.

Savremeni ples u odnosu na standardni, nije određen formama i zadatim elementima. Podsticajan kako za umetnike tako i publiku, koja uvek može da očekuje neočekivano, savremeni ples je zahvaljujući projektu „Okvir tela” koji je pokrenula grupa “Hajde da…” 2008. godine postao sredstvo inkluzije osoba sa invaliditetom u pozorištu.

Održavanjem radionica i produkcijom dve profesionalne predstave „Kriva za Gausa ” i „Reset”, šansu da postanu deo „života na daskama” dobile su osobe koja koriste kolica, slepe i slabovide, osobe sa oštećenim sluhom.

Za dve godine i 15-tak izvođenja u Beogradu, Paraćinu, Podgorici, Novom Sadu oko 90 tak osoba bilo je uključeno najpre u radionicama a od njih najtalentovaniji u stvaranju komada.

Scena iz predstave

Scena iz predstave

Potvrda o kvalitetu stigla je ovog leta kada je na 37. Internacionalnom festivalu savremenog i novog teatra u Novom Sadu predstava „Reset”nagrađena za „Specifičnu izražajnost u graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti i stvaralaštva u najširem smislu”.

Kako kaže Marko Pejović, autor projekta i menadžer Sektora za interkulturalno učenje u grupi „Hajde da …”, rad na obe predstave je koncipiran da budu ravnopravno, tokom čitavog procesa nastajanja, uključene osobe sa invaliditetom.

– Prve godine u radionicama smo radili odvojeno sa grupama u kojima su bili najpre ljudi koji koriste kolica, slepi i slabovidi i plesačima koji su gluvi i nagluvi. Da bi profesionalni igrači i ostali uključeni umetnici mogli da saznaju kako se, na primer, slepa osoba kreće po sceni, na probama su vežbali sa povezima preko očiju, objašnjava Marko Pejović.

Scena iz predstave

Scena iz predstave

Projekat su pomagali beogradski Sekretarijat za kulturu, ministarstva za ljudska i manjinska prava, rada i socijalne politike, i pojedine kompanije. Nažalost, u godini kada su osvojili nagradu, sredstva nisu obezbeđena za nastavak projekta.

Jedan od glumaca je Danijel Todorović, student Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Mladi Pančevac od sedme godine ima progresivno opadanje vida. Aktivan u sportu, ranije u školi „Veljko Ramadanović” u folkloru, kaže da mu nije bilo teško da se okuša u savremenom plesu.

Priznaje i da su mu od uzbuđenja, posle premijere održane 10. decembra – na Međunarodni dan ljudskih prava, krenule suze. Režirali su reditelji sa senzibilitetom za rada sa osobama sa invaliditetom: Boris Čakširan, Sanja Krsmanović Tasić i Danica Arapović. Tokom radionica gostovala je svetska trupa „Candu Co”u kojoj su takođe umetnici osobe sa invaliditetom.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
uto, okt 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Konstantan tehnološki razvoj nameće stalnu potrebu za unapređenjem obrazovne tehnologije na svim nivoima. Pojava računara i drugih savremenih nastavnih sredstava [...]
pet, okt 23, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
pet, okt 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
pet, okt 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
čet, okt 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]