Norveška za vas - dodela sertifikataKraljevina Norveška je 3. juna, u okviru projekta „Norveška za vas Srbija”, dodelila sertifikate predstavnicima/ama 12 lokalnih samouprava o dodeli bespovratnih sredstava za projekte u oblasti lokalne infrastrukture i sprovođenje stručnih obuka za zapošljavanje.

Projekat ‚Norveška za vas”, vredan 4,27 miliona evra, sprovodi se na teritoriji nerazvijenih područja u Srbiji i pruža priliku 91 lokalnoj samoupravi koje spadaju u treću ili četvrtu grupu razvijenosti da dođu do neophodnih sredstava.

Bespovratna sredstva za lokalni razvoj dobile su opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Bela Crkva, Vladičin Han, Golubac, Knjaževac, Kučevo, Mionica, Sjenica, Surdulica i Trgovište.

Sertifikate su uručili državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirjana Ćojbašić, ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i šefica Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikela Telatin.

Kasalović je pozdravio napore Norveške i UNOPS-a, koji kroz projekat „Norveška za vas” obezbeđuju veće zapošljavanje ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima, unapređenje lokalne infrastrukture i uspostavljanje okvira informacione bezbednosti elektronske uprave.

Ćojbašić je objasnila da, zahvaljujući podršci Norveške, Ministarstvo za rad sprovodi niz projekata, među kojima je i „Reci ne radu na crno”, čiji je cilj borba protiv sive ekonomije i poboljšanje prava radnika i radnica, kao i projekte koji se tiču boljeg položaja radnika/ca koji su zaposleni u centrima za socijalni rad.

Bjornstad je podvukao da projekat „Norveška za vas” pomaže razvoju manjih opština, kojima su potrebna veća ulaganja nego u gradovima.

Ovaj projekat je usmeren na ulaganje u manje opštine i njihove potencijale, kroz razvoj infrastrukture, zapošljavanje, uvođenje elektronske uprave, naglasio je ambasador Norveške.

Telatin je precizirala da projekat podrazumeva ulaganja u škole, vrtiće, domove kultura, stručne obuke za najugroženije grupe koje se suočavaju sa preprekama u pronalaženju posla, uvođenje elektronske uprave i drugo.

Izvor: www.srbija.gov.rs