Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Čajevi i začini iz kraja poznatog po malinama

Objavljeno 01.08.2016.

Spojili znanje iz poljoprivrede, preduzetništva, dizajna...

Spojili znanje iz poljoprivrede, preduzetništva, dizajna…

Učenici gimnazije „Sveti Ahilije” iz Arilja pobednici su ovogodišnjeg takmičenja najboljih školskih kompanija, a krajem jula predstavljali su Srbiju na evropskom takmičenju.

U Ariljskom kraju ne mora sve da ima crvenu boju maline niti ukus bobičastog voća, po kome je ovaj kraj Srbije poznat širom sveta. Petoro đaka ariljske gimnazije „Sveti Ahilije” koji su tokom školske 2015/2016 osnovali učeničku kompaniju „Plantagenet” više vole zelenu koja podseća na bilje i začine ali, kako kažu uz osmeh, od maline ne mogu da pobegnu.

Vredni u svojim domaćinstvima kada je sezona branja maline u jeku, baš kao i na svom primarnom „poslu“ u đačkim klupama, uspešni đaci i mladi preduzetnici stigli su maja ove godine do šampionskog zvanja na nacionalnom takmičenju učeničkog preduzetništva koje već sedmu godinu zaredom organizuju Dostignuća mladih (Junior Achievement Serbia).

Zvanje najbolje učeničke kompanije osvojili su proizvodnjom setova za uzgajanje začina i čajeva u kućnim uslovima.

– Spojili smo našu zainteresovanost za ekologiju, tačnije za organsku proizvodnju, znanje iz poljoprivrede kojom smo svakodnevno okruženi u domovima, ali i interesovanje za dizajn, tržišno poslovanje, priča Marija Milojević, direktorka kompanije i od oktobra brucoš na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Pod nadzorom profesorke Nade Stevanović, predavača elektrotehnike i informatike koja je već nekoliko godina unazad mentor učeničkih kompanija, petoro mladih Ariljaca je odlučilo da proizvodi zanimljive setove. Setovi se sastoje od supstrata, kesice sa semenom, organskog đubriva, biorazgradive saksije napravljene od kokosovog vlakna, glinene kuglice i drvenog višenamenskog štapića.

Jedan deo setova za organsko uzgajanje čajeva i začinskog bilja u kućnim uslovima već otkupila Opština i poklanja ih gostima

Jedan deo setova za organsko uzgajanje čajeva i začinskog bilja u kućnim uslovima već otkupila Opština i poklanja ih gostima

Kupac može da izabere da li će da gaji lavandu, kamilicu i druge čajeve, ili začine. Vredni Miroslav Pavlović – takođe član kompanije i, kako se nada, budući uspešni student Veterinarskog fakulteta, na koji se upisao u jeku priprema za evropsko takmičenje – smatra da set može svakome u dom da donese ne samo dah prirode, već i jestivu i zdravu biljku.

– Bilo je naporno samo dok smo šili kesice za seme, otkriva on, uz osmeh, najveću muku u procesu proizvodnje.

Savete su tražili u lokalnoj Stručnoj poljoprivrednoj službi, seme su naručivali u poljoprivrednim apotekama, a kako dodaje profesorka Nada, gotovo da nije prošao neki od velikih odmora, a da na hodniku škole u slučajnim ili namernim susretima tema nije bila upravo „Plantagenet”.

– Nekoliko godina unazad naše kompanije ostvaruju uspeh na lokalnim i nacionalnom takmičenju. Bili smo i ranije šampioni, osvajala su se druga i treća mesta. Imamo odličnu saradnju sa Upravom škole koja je obezbedila posebnu prostoriju za kompanije. Ta prostorija na neki način predstavlja i muzej, jer se u njoj nalaze svi proizvodi prethodnih kompanija. Interesovanje među decom da budu deo projekta veoma je veliko. Ne samo njih već i roditelja. Prilikom upisa mnoge mame i tate pitaju da li tu rade “kompanije za đake”, pa potvrdni odgovor bude presuđujući da se njihovo dete upiše u Gimnaziju, ne bez ponosa kaže profesorka Stevanović, koja je u 2014. godini ponela i zvanje najboljeg nastavnika.

A kakvi su đaci ovogodišnji članovi kompanije najbolje ilustruje podatak da je troje članova-maturanata u prvom upisnom roku steklo zvanje brucoša na Šumarskom, Mašinskom i Veterinarskom fakultetu Beogradskog univerziteta, dok su druge dve učenice sa najboljim uspehom završile treći razred Gimnazije.

Sa proglašenja nacionalnog pobednika

Sa proglašenja nacionalnog pobednika

Ostvarena je odlična saradnja sa lokalnom samoupravom. Opština Arilje je otkupila 100 setova i Plantagenetovi paketići su deo zvanične promocije opštine – uručuju se kao darovi prilikom dolaska gostiju i delegacija. Takođe, članovi kompanije planiraju da krenu i u razgovore sa maloprodajnim lancima, kao i da naprave dečije setove, kako bi mališani od najranijeg uzrasta mogli kroz igru da uče o prirodi i njenom očuvanju.

Zanimljivi, korisni i poučni setovi kreativno su predstavljeni na Fejsbuku i Instagramu, što dokazuje da mladi iz Srbije i te kako znaju da posluju u 21. veku. Krajem jula, u konkurenciji više od 30 timova, takmičili su su se na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Lucernu u Švajcarskoj.

„Dostignuća mladih” još od 2005. godine u Srbiji sprovode programe u kojima se promоviše praktično savladavanje znanja iz preduzetništva, za đake osnovnih i srednjih škola. Od tada, više od 60.000 mladih iz 286 škola prošlo je praksu rada u kompaniji.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Today
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Earlier
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
pon, okt 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
pet, okt 11, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]