Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dečija inovativna eko rešenja za bolju budućnost

Objavljeno 25.11.2019.

2. Globalni dečiji dizajn maratonU organizaciji KidHub-a održan je drugi globalni dečiji dizajn maraton (Global Children's Designathon) u Beogradu. Deca u 40 gradova na svim kontinentima dizajnirala su maštovita rešenja na temu hrane i klimatskih promena, koju su UN uvrstile u cilj broj 13 Agende održivog razvoja.

U prostorijama Nove Iskre okupilo se 30 đaka iz 14 osnovnih škola iz Beograda, Kragujevca i Zrenjanina, uzrasta od 9 do 13 godina, koji su uz pomoć novih tehnologija prikazali svoja kreativna ekološka rešenja.

Joakim Vern, zamenik ambasadora Kraljevine Švedske u Beogradu, obratio se prisutnima i otvorio ekspertski panel, nakon čega su timovi predstavili svoja rešenja. Stručni žiri imao je težak zadatak da među devet sjajnih timova proglasi tri najinspirativnija rešenja. Među njima su: tim „Eko Kids” sa svojim rešenjem „Tehnosolar”, vozilom koje prevozi neiskorišćenu hranu gladnima, bez utroška enegije; zatim tim „Green Dream”, sa rešenjem „Piramida”, u kojoj žive životinje i biljke i alge koje prečišćavaju metan; kao i tim „Frigu Digu” koji je osmislio frižidera na solarnu energiju za donaciju hrane gladnima. Timovi su osvojili i vredne nagrade.

U inspirativnom okruženju učesnici/e su započeli dan istražujuci temu hrane dostupne u celom svetu, kao i temu posledica klimatskih promena. Naredni korak je bio osmišljavanje i skiciranje ideja, a zatim su deca gradila prototipe svojih rešenja pomoću pištolja za lepljenje, mini motora, mikro:bita, LED lampica, senzora i recikliranih materijala.

Svoje izume učesnici i učesnice su predstavili stručnom žiriju koji su činili: Ida Rojteršferd, prva sekretarka ambasade Kraljevine Švedske u našoj zemlji zadužena za razvojnu saradnju, Duška Dimović, direktorka regionalnog programa za klimatske promene u WWF Adria Srbija, Vladimir Krasojević, ekspert za Strategiju upravljanja lancima vrednosti, Nikola Vrgović, marketing menadžer u IT kompaniji Hooloovoo, i Nana Radenković, suosnivačica coworking prostora Nova Iskra.

Deca širom sveta se brinu o društvu i interesuju se o budućnosti svojih zemalja. Inovativne ideje dece koja se bave ovim temama veoma su vredne i usmerene ka budućnosti. KidHub je mesto za realizaciju dečjih ideja i u okviru ovog događaja nastoji da kompanije i organizacije koje razumeju dečiju ispiraciju i otvorenost njihovog uma dođu u dodir sa njihovim idejama i podrže ih na različite načine načine.

Dizajn maraton se odvija u skladu sa jedinstvenom mejker metodologijom Designathon WorksⓇ, koja decu širom sveta priprema da dizajniraju budućnost, učeći ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije i da se prilagode kontinuiranim promenama i nepredvidivoj sutrašnjici.

Donator događaja je WWF Adria Serbia – Svetska organizacija za prirodu, a realizovan je u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, kompanijama Coca Cola Hellenic, Kreativni centar, Dexy Co, kao i prostorom Nova Iskra Dorćol, Centrom za razvoj kulture dečjih prava C31, JCI Beograd i uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Više informacija i fotografije sa maratona potražite na www.kidhub.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]