Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Digitalna pismenost – most za održivi razvoj

Objavljeno 05.04.2019.

Debata o digitalnoj pismenostiRazvoj novih tehnologija prilika je za lični i profesionalni razvoj, ali je neophodno raditi na poboljšanju digitalne pismenosti, zaključak je nakon debate koju je organizovao Medijski edukativni centar. Debata održana u EU info centru deo je aktivnosti u okviru All Digital Week, koja je u poslednjih 9 godina spojila preko milion ljudi.

„Digitalna pismenost je za nas most za održivi razvoj”, kaže direktor MEC Miomir Rajčević, dodajući da su aktivnosti na poboljšavanju znanja o novim tehnologijama u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija. Uz podršku UN agencije za rodnu ravnopravnost (UN Women), realizuje se i projekat „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima“.

„Projekat je nastao jer, uprkos konstantnom rastu digitalne pismenosti, i dalje zaostajemo za regionom. Ona je kod žena koje žive u ruralnim krajevima upola niža nego kod onih koje su u urbanim sredinama“, pojašnjava Rajčević.

Posebna pažnja se mora obratiti na pomoć starijim ženama u ruralnim krajevima, kaže eksperkinja za rodnu ravnopravnost i osnaženje žena Dragana Petrović. Ona dodaje da je internet ostvorio mogućnosti za ekonomsko osnaživanje žena i nove poslovne prilike.

„Mislim da je jako važno da im ta mreža bude dostupna svima. Sada je to mnogo lakše zbog razvoja tehnologije, mnogo ljudi se već koriste mobilnim telefonima. Možda ne znaju da se to zove digitalna pismenost, ali znaju kako da ih koriste“, zaključuje Petrović.

Predstavnice nadležnih ministarstava saglasne su da je za dalji rad na poboljšanju u ovoj oblasti neophodna saradnja svih zaniteresovanih strana.

„Puno se očekuje od digitalne pismenosti. Formirana je radna grupa, znamo šta bi trebalo da bude ishod, ali kao deo te grupe znam koliko je to težak posao. Naše ministarstvo je otvoreno za svaki vid saradnje“, kaže pomoćnica ministra za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin.

„Trudimo se da okupimo aktere koji se bave digitalnim oblastima i da napravimo mrežu kako bi oni jedni drugima pomagali. Kao ministarstvo, bavimo se i saradnjom sa međunarodnim organizacijama. U Briselu smo razgovarali sa predstavnicima kompanija poput Jutjuba ili Amazona o mogućnostima regulacije i uticaju na ekonomiju“, tvrdi savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja Maja Zarić.

Ona je najavila i da će do kraja godine biti završen udžbenik za poboljšanje medijske pismenosti u preduniverzitetskom obrazovanju. Aktivnosti su deo projekta „Podrška medijskim reformama u Srbiji“, koji podržava Evropska unija.

Izvor: euinfo.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]