Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Do 2015. svi Romi sa dokumentima

Objavljeno 29.01.2014.

unhcr_medija_centarOd 2009. godine u Srbiji je u matičnu knjigu rođenih naknadno upisano 20.679 Roma, a plan je da do 2015. budu upisani svi koji su trenutno “pravno nevidljivi”, izjavila je državna sekretarka Ministarstva pravde Gordana Stamenić. Zahtev za upis u matične knjige rođenih, pored lica koje žele da ostvare to pravo, može da podnese i Centar za socijalni rad. Predstavnik UNHCR u Srbiji naglasio je da je Srbija prva zemlja na Zapadnom Balkanu koja aktivno radi na rešavanju problema “pravno nevidljivih”.

Stamenić je novinarima u Beogradu 27. januara kazala da nema tačne podatke o broju neupisanih Roma, ali da postoji utisak da se njihov broj smanjuje zbog sve manje zahteva za naknadni upis.

Ona je na predstavljanju rezultata projekta o rešavanju problema Roma koji nemaju lična dokumenta istakla da je Zakon o matičnim knjigama iz 2009. doprineo mnogo, ali da je 2012. godine bilo neophodno doneti Zakon o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

“Zakon o matičnim knjigama prepoznao je i decu bez roditeljskog staranja, kao i upisivanje u matične knjige posle propisanog vremena, ali je bilo slučajeva kada lica nisu mogla da dokažu tačan datum rođenja, pa se išlo u vanparnični postupak”, rekla je Stamenić.

Prema njenim rečima, zahtev za upis u matične knjige rođenih, pored lica koje žele da ostvare to pravo, može da podnese i Centar za socijalni rad, pri čemu su oslobođeni svih sudskih i administrativnih taksi.

Stamenić je naglasila da je rešavanju problema Roma posebno doprineo Sporazum o razumevanju koji su u aprilu 2012. potpisali Ministarstvo pravde, Zaštitnik građana i Visoki komeserijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Na osnovu tog sporazuma, kako je rečeno, organizovane su brojne obuke sudija, zaposlenih u Centrima za socijalni rad i matičara, kao i posete naseljima Roma.

Šef predsedništva UNHCR u Srbiji Eduardo Arboleda naglasio je da je Srbija prva zemlja na Zapadnom Balkanu koja je potpisala takav sporazum i aktivno radi na rešavanju problema “pravno nevidljivih”.

“Ima još puno da se radi, jer sva deca po rođenju imaju pravo da budu upisana u matičnu knjigu rođenih, dok je kod onih koji nemaju prebivalište omogućeno da budu upisani kod Centra za socijalni rad, kako bi se obezbedili uslovi za dobijanje ličnih karata”, rekao je Arboleda.

Zamenik zaštitnika građana Robert Sepi izrazio je zadovoljstvo što je partnerstvo sa Ministarstvom pravde i UNHCR dalo rezultate i ocenio da se problem upisivanja Roma rešava brzo i dobrom dinamikom.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

24.09.2020.

Do informacija bez barijera

SIPRU - uspešne priče

Informaciono-komunikaciona pristupačnost kao ključ društvenog uključivanja U promišljanju inkluzivnog društva XXI veka, među ključnim pitanja…
Više detalja

 
0 Komentari

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]