Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dobrom voljom do boljeg položaja Roma

Objavljeno 08.09.2014.

poljoprivreda - ilustracijaMestašce Čerdi na jugozapadu Mađarske pre 10 godina je bilo sinonim za prljavštinu, lenjost i nasilje koji se često zbog predrasuda pripisuju Romima, većinskom stanovništvu ovog mesta. Tokom dva mandata na mestu predsednika opštine Laslo Bogdan, i sam romskog porekla, odlučno se borio protiv stereotipa i pravim merama promenio situaciju. Danas je to mesto sa dobro održavanim kućicama, zaposlenim stanovnicima i stopom delinkvencije u slobodnom padu.

“Bili smo kao arapski teroristi iz kraja, svi su nas se plašili”, rekao je Bogdan, 40-godišnjak koji je odrastao u ovom mestašcu od 430 stanovnika.

U Mađarskoj, čija romska zajednica je među većima u Evropi, predrasude o ovoj manjini su široko rasprostranjene. Prema proceni Saveta Evrope Romi čine 7% stanovništva Mađarske, odnosno 10 miliona stanovnika, životni standard im je znatno niži od mađarskog proseka i suočavaju se sa velikom diskriminacijom.

Laslo Bogdan je na čelo Čerdija izabran po prvi put 2006. godine i od tada je uspeo da stanovnicima promeni pogled na stvari i ubedi ih da se one mogu promeniti. U svojim planovima nije predviđao nikakve ustupke, a jedna od prvih mera bilo je drastično smanjenje socijalne pomoći.

U isto vreme, on je iskoristio državni program za zapošljavanje i omogućio otvaranje 72 radna mesta za proizvodnju paradajza, ljutih paprika i krompira na neobrađenom zemljištu.

Opština je podstakla uvođenje kupatila u najsiromašnije kuće. To je postignuto zahvaljujući subvencijama, ali i tome što su stanovnici podsticani da zasuču rukave, izvedu radove i uzmu novac predviđen za to.

Takođe, stanovnici su za novac raskrčili hiljadu hektara zemljišta za jednog privatnog preduzimača, i počupali korenje.

Strogost donela korist

Takve inicijative dovele su, prema podacima policije, do pada kriminala, a stanovnici kažu da je celokupna zajednica imala koristi, bez obzira da li je reč o Romima.

Tako Jožefne Takač, koja nije Romkinja, ne skriva zadovoljstvo što je uspela da utrostruči prihode, budući da je ranije imala 22.000 forinti odnosno 69 evra socijalne pomoći, a sada zarađuje više jer je dobila posao u poljoprivredi.

“Njegova rigoroznost bila je dobra za nas. Smanjio se broj krađa”, kazala je 29-godišnja Eržebet Kata, koja radi u jednom potpuno novom pogonu za ceđenje voća. Priznala je i da je na početku bila nepoverljiva u pogledu mogućnosti za uspeh plana Lasla Bogdana.

Bogdan je otišao i korak dalje u nastojanjima da stanovnike izvede na pravi put. Tako je organizovao posetu zatvoru za mlade Rome, kako bi im pokazao šta ih čeka ukoliko krenu pogrešnim putem, a devojke su imale priliku da posete jedan univerzitet u Budimpešti koji im je predstavljen kao alternativa ranim trudnoćama, koje su česte u romskoj zajednici.

Predsednik opštine takođe je ojačao socijalne kontrole. U kancelariji između ostaloh drži velike listove papira sa računima prihoda i izdataka svakog domaćinstva kako bi im pomogao da kontrolišu troškove.

Čudo iz Čerdija ili uzor za ostale?

Informatičar koji radi za više lokalnih zajednica u regionu Gabor Volčanj ocenio je da je romsko poreklo samog Bogdana dalo dodatnu težinu njegovim inicijativama.

“Isuviše je lako neprekidno se žaliti, ukazivati prstom na političare i optuživati druge zato što nemamo ništa da pojedemo”, rekao je Bogdan.

Predsednika opštine Lasla Bogdana redovno pozivaju u inostranstvo da govori o svojim neuobičajenim metodama koje se zasnivaju na dobroj volji. On kaže da je svoje prve cipele dobio sa 13 godina i da je i sam nekada rado učestvovao u tučama. Takođe, on odbija da se ono što je učinio naziva “čudom iz Čerdija”, što je često u mađarskom medijima.

“Kakvo je to čudo naterati Rome da rade”, zapitao je on.

Ovaj čelnik lokalne vlasti i dalje smišlja planove za svoje mesto. Sada želi da privuče ulagače, a planira i da već naredne godine otvori restoran čiji specijalitet će biti “romburger”.

“Romska verzija hamburgera”, kaže s osmehom.

Izvor: AFP, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Decilna raspodela potrošnje i prihoda u Republici Srbiji u 2018. godini
Jul, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]