Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dodeljeni grantovi u okviru projekta “Evropska podrška inkluzivnom društvu”

Objavljeno 11.02.2016.

Tokom boravka u Kraljevu šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport dodelio je grantove predstavnicima gradova u Srbiji koji učestvuju u projektu “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, vrednom 4,3 miliona evra.

– Kraljevo je danas imalo svoj “evropski dan”, rekao je 10. februara šef delegacije Evropske unije EU u Srbiji Majkl Davenport, kada je sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom dodelio 28 grantova institucijama socijalne zaštite i udruženjima iz 36 opština u vrednosti od 4,3 miliona evra.

– Danas smo započeli vrlo bitne projekte sa organizacijama širom Srbije i jedan veliki projekat za Kraljevo koji se nalazi na vladinoj listi priortetnih infrastukturnih projekata, istakao je Davenport.

Bespovratna sredstva dodeljena su u okviru projekta Evropska podrška inkluzivnom društvu koji finansira EU, a Kraljevo je dobilo grant od 182.600 evra za projekte zaštite životne sredine i osnaživanje romske zajednice, koji će realizovati tokom ove i naredne godine u saradnji sa Danskim savetom za izbeglice.

Ambasador Devenport je poručio da je socijalno uključivanje i solidarnost sa osetljivim grupama jedna od osnovnih vrednosti EU koje je Srbija usvojila. Dodao je da će mnogi projekti EU biti posvećeni obrazovanju Roma i osnaživanju mladih Romkinja, tako što će “kreirati nova radna mesta”.

– Danski savet u Kraljevu će u naredne dve godine raditi na zapošljavanju mladih Roma i Romkinja, što i jeste razlog zbog kojeg smo odlučili da ovu ceremoniju održimo u vašem gradu, rekao je Devenport i naglasio da je važno da se poštuju ljudska i manjinska prava.

– U širem okviru poštovanje manjinskih i ljudskih prava je deo svih evropskih politika, važan je deo evropskih integracija, kao i pregovora Srbije sa EU. U vezi sa tim podsećam da su odnosi Srbije i EU ušli u novu fazu otvaranja prvih poglavlja u pregovorima, kazao je Devenport i dodao da Srbiji želi da ubrzanim tempom ide ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ambasador EU je rekao da godinama sa Vladom Srbije radi na poboljšanju položaja osetljivih grupa i da su postignuti važni rezultati, ali da očekuje brzo usvajanje strategije i pratećeg plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja od 2016. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se u godini štednje ne štedi jedino na socijalnoj zaštiti, i da 710.000 korisnika raznih vidova davanja ne moraju da se brinu ni za jedno svoje pravo.

– Davanja od 101 milijarde dinara biće potrošena tačno u dan, a neka od davanja će nakon izbora biti i povećana, obećao je Vulin.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić naveo je da u Kraljevu živi oko 2.000 Roma i da je zbog toga grad u saradnji sa Danskim savetom izradio projekat s ciljem pružanja podrške najugroženijim grupama kroz poslovno savetovanje i stručne obuke.

Ambasador Davenport je gradonačelniku Tomislavu Iliću ovom prilikom predao i tehničku dokumentaciju za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu, čiju je izradu EU finansirala sa 1,25 miliona evra. Na kraju posete Kraljevu Davenport je obišao Veterinarsko specijalistički institut Kraljevo čiju je modernizaciju EU podržala donacijom opreme, kao i novoizgrađeni most na reci Lopatnici u obližnjem selu Bogutovac. Evropska unija uložila je 2,4 miliona evra u obnovu posledica poplava u Kraljevu.

Više informacija potražite na adresi europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]