Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dodeljeni sertifikati polaznicama obuke za deficitarna zanimanja

Objavljeno 04.02.2019.

Polaznice obuke za deficitarna zanimanjaMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević svečano je uručio sertifikate polaznicama koje su uspešno završile obuke ručnog tkanja, necanja i veza, zanimanja koja se ubrajaju u deficitarna.

Đorđević je polaznicama čestitao u ime Vlade Srbije i svoje lično ime na završenoj obuci i poželeo im da na profesionalnom nivou sa uspehom primenjuju stečene veštine, izrađuju zanatske proizvode, plasiraju ih na tržište i tako ostvare prihod za sebe i svoje porodice.

Prema njegovim rečima, sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, kojima su obuhvaćena teže zapošljiva lica, višestruko teže zapošljiva lica i lica koja pripadaju posebno osetljivim kategorijama nezaposlenih, jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Uspešno završene obuke, kako je naglasio, pokazatelj su da smo na pravom putu kada je reč o ispunjavanju prioriteta koje je Ministarstvo postavilo pred sebe i svoje partnere, a to su poboljšanje uslova na tržištu rada i unapređenje institucija tržišta rada.

Takođe među postavljenim prioritetima su i podsticanje zapošljavanja i uključivanja teže zapošljivih lica na tržište rada i podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja, unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital i smanjenje nezaposlenosti na nivo ispod 10 procenata u narednom periodu, istakao je ministar za rad.

Đorđević je naglasio da je za 2018. godinu bilo predviđeno da u mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje bude uključeno 132.200 lica, od čega 7.600 osoba sa invaliditetom, a preliminarni podaci pokazuju da je bilo uključeno više od očekivanog, ukupno preko 154.000 lica, od čega preko 10.400 osoba sa invaliditetom.

Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala je obuku za radno osposobljavanje nezaposlenih žena i mladih iz ruralnih područja, a dvomesečnu radionicu tradicionalnih tehnika ručnog tkanja, necanja i veza, koju je sprovela Etno mreža pohađalo je 106 dama i jedan muškarac iz 9 gradova i opština širom Srbije.

Obuke koje su organizovane u zanatskim radionicama na lokalu pohađale su i 53 polaznice iznad 50 godina starosti, koje su usvajanjem novih veština dobile jedinstvenu priliku za dodatni prihod i radno angažovanje na izradi rukotvorina kao poslovnih poklona.

Ovom događaju, pored predstavnika opština i gradova, dobitnica sertifikata i partnera, prisustvovali su i ambasadorka Slovačke Republike Dagmar Repčekova, ambasadorka Kanade Keti Čaba, zamenica ambasadora Kraljevine Norveške Jane Marit Knutrud, politički savetnik u ambasadi NR Kine u Srbiji Jišu Tian, prvi sekretar u ambasadi NR Kine Džang Ćang i direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
pon, jul 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Proces obazovanja je neprekidan tok usvajanja saznanja kroz koji u neposrednom radu u školi unapređuju svoje kompetencije učenici i nastavnici [...]
čet, jul 16, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]