Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EIC ROADSHOW IN SERBIA: Predstavljene aktivnosti i mogućnosti za saradnju sa Evropskim savetom za inovacije EK

Objavljeno 19.07.2019.

Skup o aktivnostima Evropskog veća za inovacije (EIC) Buduće aktivnosti Evropskog saveta za inovacije (EIC) bile su glavna tema događaja organizovanog u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Inovacije u narednom periodu biće fokusirane na otvaranje novih mogućnosti na tržištu i u tom procesu ima mesta i za Srbiju, zaključili su učesnici i učesnice.

Kako biste učestvovali u inicijativi, morate da znate pravila, morate da razumete logički okvir iza svega i ciljeve koji su postavljeni, navodi Luisa Prista iz EIC. Dodaje i da će od 2021. godine u centru pažnje biti inicijative koje jasno mogu da pokažu primenljivost svojih ideja.

„Ovo je prvi put da Evropska komisija ulaže sredstva i koristi finansijske instrumente za inovacije koje su drugačije, koje će stvoriti prilike na tržištu u budućnosti. To je velika prilika za sve zemlje, pa tako i za Srbiju, pošto znam da imate puno znanja i stručnosti u ovim oblastima“, ističe predstavnica Evropskog saveta za inovacije.

Delegaciju EU u Srbiji predstavljao je šef Operacija III Sakelaris Hurdas, koji ističe zadovoljstvo što Unija pomaže razvoj novih ideja.

„Delegacija EU je srećna što može da bude prisutna u Naučno-tehnološkom parku kako bismo promovisali inovacije, istraživanje i razvoj. Srećni smo što takve poduhvate možemo da podržimo sa 200 miliona evra, preciznije sa 30 miliona evra isključivo za istraživanje i razvoj“, kaže Hurdas.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović navodi je da je njihov cilj da identifikuju, neguju i podrže napredne tehnologije i kreativne inovacije na tržištu, uključujući podršku razvoju od ideje do njenog uvodjenja na tržište.

„Postoji veliki broj uspešnih projekata u okviru Naučno-tehnološkog parka. Takvi parkovi će uskoro biti otvoren i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Čačku“, najavljuje Nedović.

V.d. direktorke Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković precizira da se ta institucija razvija vrlo brzo, uz sedamdeset kompanija i sedam stotina zaposlenih.

Namera EIC je da podrži najbolje inovatore/ke, preduzetnike/ce, male kompanije i istraživače i istraživačice sa zanimljivim idejama i ambicijom da svoj rad prebace na internacionalni nivo. U saradnji sa programom Horizon 2020, EIC nudi finansijsku pomoć inovacijama koje imaju visok nivo rizika, ali donose novi pristup rešenju problema. Za te svrhe, planirano je 2.7 milijardi evra kroz koje Komisija planira da finansira preko 1000 projekata.

Ciljevi EIC su da obezbedi Evropi vodeće mesto u inovativnosti na tržištu kroz nove biznis modele, obezbeđivanje dodatne vrednosti EU kompanija i inovatora na svetskom nivou, pomoć privatnicima koji ne mogu da dođu do kredita za rizične investicije u nove tehnologije i komplementarno delovanje sa drugim EU inicijativama.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]