Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Erasmus+ pruža nove prilike

Objavljeno 14.03.2019.

Panel posvećen programu Erasmus+Program Erasmus+ je u Srbiji najpoznatiji kao program u okviru kojeg mladi iz Srbije mogu da studiraju u zemljama Evropske unije i u svetu, ali on nudi i brojne druge mogućnosti za saradnju pojedincima, organizacijama i obrazovnim ustanovama, zaključeno je na panelu koji je održan 13. marta u prostorijama Delegacije Evropske unije u Srbiji. Trenutno su otvoreni pozivi za određene potkomponente Programa, a naredni ciklus (za 2020. godinu) očekuje se u oktobru 2019. godine.

Srbija je u februaru 2019. godine postala punopravna programska zemlja u okviru programa Erasmus+. To je najveći program Evropske unije u oblasti obrazovanja, mladih i sporta. Velikim delom obuhvata razmenu studenata/kinja i nastavnog osoblja, ali tu su i drugi projekti u oblasti omladinskog organizovanja, kao i sporta, koji je usmeren na razvoj dualne karijere sportista/kinja i promociju sportskih vrednosti. Programom se podržavaju politike Evropske unije predviđene Strategijom obrazovanja i obuke do 2020. godine.

Rokovi za prijavljivanje su obično na početku godine (u februaru i aprilu), a izuzetak su delimično pozivi u oblasti omladine i sporta koji se otvaraju i u oktobru, kažu iz Nacionalne agencije za Program Erazmus+ u Srbiji. Organizovan je i info dan za sportsku komponentu programa, navela je Marija Filipović Ožegović, upraviteljka Fondacije Tempus koja vrši funkciju Nacionalne agencije za ovaj program.

U toku 2018. godine odobreno je preko 3.000 pojedinačnih prijava za mobilnost, od čega je više od 1.800 mladih otišlo iz Srbije na studiranje u drugim zemljama, dok je oko 1.200 inostranih studenata/kinja pohađalo kurseve, obuke ili studije u Srbiji, kažu iz Fondacije Tempus. Kao kuriozitet, navode da Španci često dolaze na programe Univerziteta u Kragujevcu, što pokazuje da Erasmus+ nije vezan samo za Beograd, Novi Sad ili Niš. 111 škola u ovom trenutku učestvuje u različitim projektima, mnoge od njih po prvi put.

U okviru Programa Erasmus+ ustanovljene su i različite mreže za saradnju akademske zajednice. Platforma e-twinning povezuje nastavnike/ce iz različitih zemalja i u nju je uključeno preko 3.000 nastavnika/ca iz Srbije, što pozitivno utiče na poboljšanje kompetencija i veština nastavnika/ca, i predstavlja priliku za saradnju, povezivanje predmeta i uvođenje projektne nastave. Mreža Epale je namenjena predavačima i predavačicama koji se bave obrazovanjem odraslih, a omogućuje im razmenu iskustava. Platforma Euroguidance je namenjena osobama koje se bave profesionalnom orijentacijom i karijernim vođenjem.

Programom Erasmus+ promovišu se vrednosti Evropske unije, pre svega sloboda kretanja ljudi, zaključio je šef drugog sektora operacija EUD Štefen Hudolin.

„Čestitam Srbiji na tome što je postala programska zemlja, ovo je veliki korak za Srbiju. Zahvaljujući novom status, otvaraju se nove prilike za učešće za pojedince, organizacije i ustanove. Program Erasmus+ je uspešna priča u Srbiji”, navodi Hudolin.

Irena Radinović, projektna menadžerka za oblast obrazovanja i mladih u Delegaciji EU, kaže da je finansijskom perspektivom za period nakon 2021. godine predviđeno udvostručenje budžeta i broja korisnika/ca programa Erasmus+, u skladu sa Strategijom Evropske unije za Zapadni Balkan, zbog čega će biti još više prilika za mobilnost i saradnju.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]