Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EU donira 2,5 miliona evra malom biznisu za nabavku opreme

Objavljeno 24.06.2020.

Dobitnici sredstava u okviru drugog javnog poziva EU PRO-a za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećimaObjavljeni rezultati drugog javnog poziva EU PRO-a za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

Sto dvanaest (112) preduzetnika i preduzetnica, kao i mikro i malih preduzeća iz jugoistočne i jugozapadne Srbije će uz bespovratna sredstva Evropske unije (EU) u visini od 2,5 miliona, koja su opredeljena preko razvojnog programa EU PRO, nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge sa ciljem da unaprede proizvodnju i tržišni potencijal i doprinesu povećanju zaposlenosti.

„Ovde je reč o  konkretnoj pomoći EU koja će doprineti ekonomskom razvoju i smanjivanju regionalne nejednakosti u okviru Srbije”, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, u susretu sa jednim brojem predstavnika i predstavnica preduzeća kojima su odobrena sredstva.

„Ovo je i način na koji podržavamo ravnomeran teritorijalni razvoj Srbije. Zato mi je drago što su regionalne razvojne agencije uključene u ove projekte, jer je to  suština reformskog puta Srbije kroz proces evropskih integracija. Nema dileme da će demokratija i vladavina prava, pre svega, ali i ekonomski razvoj i smanjivanje regionalnih nejednakosti dovesti do toga da ljudi ostanu da žive u svojim mestima”, rekla je Joksimović.

Preduzeća, koja se bave proizvodnjom nameštaja, hrane, odeće, preradom drveta i metala, odabrana su za finansiranje putem javnog poziva koji je EU PRO sproveo krajem prošle godine i na koji je ukupno pristiglo 555 predloga projekata. Uz podršku EU usmerenu na podsticaj konkurentnosti na lokalnom nivou,  ovih 112 malih biznisa, ocenjenih kao najbolji na osnovu predložene poslovne ideje, očekivanih rezultata i efekata, održivosti i društvenog uticaja, unaprediće produktivnost kao i kvalitet i asortiman proizvoda, ali će doprineti i lancu vrednosti lokalnih dobavljača i otvaranju novih radnih mesta.

Mikela Telatin, šefica Kancelerije Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS u Srbiji, koja realizuje EU PRO program,  rekla  je da bespovratna pomoć preduzećima treba da poboljša njihovu konkurentnost, održivost i da dovede do otvaranja novih radnih mesta.

„Veliko interesovanje za ovaj poziv pokazuje koliko je velika spremnost poslovne zajednice u Srbiji da se raste, da se bavi inovacijama i podrži svoju zajednicu”, rekla je Telatin, ističući ulogu društvene odgovornosti u poslovanju u kriznim situacijama poput ove trenutne izazvane virusom COVID-19.

Očekuje se da će uz novu opremu preduzeća već tokom prve godine otvoriti oko 230 radnih mesta, što je povećanje od 40 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih u tim preduzećima.  Većina ovih preduzeća posluje u manje razvijenim opštinama a gotovo polovina ima proizvodne kapacitete u ruralnim sredinama, čime je njihov uticaj na lokalne sredine još značajniji. Uz to, u okviru pojedinačnih projekata preduzetnici i preduzeća će sprovesti niz društveno-odgovornih aktivnosti i tako pružiti podršku svojim sugrađanima, ranjivim grupama, deci, ali i podržati lokalne manifestacije i sportske klubove i sprovesti akcije zaštite životne sredine.

Vlasnica porodičnog preduzeća za proizvodnju prehrambenih proizvoda Domaćica 014 iz Valjeva Ivana Maksimović je istakla da se konkurs pojavio baš u pogodnom trenutku, jer su imali spreman biznis plan, znali su koje su im mašine potrebne i obezbedili su 20 odsto učešća što je bio i jedan od uslova poziva.

Ivanjičko preduzeće Drvo tim 80 će uz podršku EU zanoviti svoje mašine za proizvodnju nameštaja i otvoriti nova radna mesta, dok je vlasnik Davor Mićić naglasio da će u okviru društveno odgovornog poslovanja, koje je sastavni deo svakog pojedinačnog projekta, donirati nameštaj predškolskoj ustanovi Bajka.

Rezultati drugog javnog poziva EU PRO-a za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima mogu se naći na internet stranici programa EU PRO.

Izvor: www.eupro.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]