Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EU donira 2,5 miliona evra malom biznisu za nabavku opreme

Objavljeno 24.06.2020.

Dobitnici sredstava u okviru drugog javnog poziva EU PRO-a za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećimaObjavljeni rezultati drugog javnog poziva EU PRO-a za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

Sto dvanaest (112) preduzetnika i preduzetnica, kao i mikro i malih preduzeća iz jugoistočne i jugozapadne Srbije će uz bespovratna sredstva Evropske unije (EU) u visini od 2,5 miliona, koja su opredeljena preko razvojnog programa EU PRO, nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge sa ciljem da unaprede proizvodnju i tržišni potencijal i doprinesu povećanju zaposlenosti.

„Ovde je reč o  konkretnoj pomoći EU koja će doprineti ekonomskom razvoju i smanjivanju regionalne nejednakosti u okviru Srbije”, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, u susretu sa jednim brojem predstavnika i predstavnica preduzeća kojima su odobrena sredstva.

„Ovo je i način na koji podržavamo ravnomeran teritorijalni razvoj Srbije. Zato mi je drago što su regionalne razvojne agencije uključene u ove projekte, jer je to  suština reformskog puta Srbije kroz proces evropskih integracija. Nema dileme da će demokratija i vladavina prava, pre svega, ali i ekonomski razvoj i smanjivanje regionalnih nejednakosti dovesti do toga da ljudi ostanu da žive u svojim mestima”, rekla je Joksimović.

Preduzeća, koja se bave proizvodnjom nameštaja, hrane, odeće, preradom drveta i metala, odabrana su za finansiranje putem javnog poziva koji je EU PRO sproveo krajem prošle godine i na koji je ukupno pristiglo 555 predloga projekata. Uz podršku EU usmerenu na podsticaj konkurentnosti na lokalnom nivou,  ovih 112 malih biznisa, ocenjenih kao najbolji na osnovu predložene poslovne ideje, očekivanih rezultata i efekata, održivosti i društvenog uticaja, unaprediće produktivnost kao i kvalitet i asortiman proizvoda, ali će doprineti i lancu vrednosti lokalnih dobavljača i otvaranju novih radnih mesta.

Mikela Telatin, šefica Kancelerije Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS u Srbiji, koja realizuje EU PRO program,  rekla  je da bespovratna pomoć preduzećima treba da poboljša njihovu konkurentnost, održivost i da dovede do otvaranja novih radnih mesta.

„Veliko interesovanje za ovaj poziv pokazuje koliko je velika spremnost poslovne zajednice u Srbiji da se raste, da se bavi inovacijama i podrži svoju zajednicu”, rekla je Telatin, ističući ulogu društvene odgovornosti u poslovanju u kriznim situacijama poput ove trenutne izazvane virusom COVID-19.

Očekuje se da će uz novu opremu preduzeća već tokom prve godine otvoriti oko 230 radnih mesta, što je povećanje od 40 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih u tim preduzećima.  Većina ovih preduzeća posluje u manje razvijenim opštinama a gotovo polovina ima proizvodne kapacitete u ruralnim sredinama, čime je njihov uticaj na lokalne sredine još značajniji. Uz to, u okviru pojedinačnih projekata preduzetnici i preduzeća će sprovesti niz društveno-odgovornih aktivnosti i tako pružiti podršku svojim sugrađanima, ranjivim grupama, deci, ali i podržati lokalne manifestacije i sportske klubove i sprovesti akcije zaštite životne sredine.

Vlasnica porodičnog preduzeća za proizvodnju prehrambenih proizvoda Domaćica 014 iz Valjeva Ivana Maksimović je istakla da se konkurs pojavio baš u pogodnom trenutku, jer su imali spreman biznis plan, znali su koje su im mašine potrebne i obezbedili su 20 odsto učešća što je bio i jedan od uslova poziva.

Ivanjičko preduzeće Drvo tim 80 će uz podršku EU zanoviti svoje mašine za proizvodnju nameštaja i otvoriti nova radna mesta, dok je vlasnik Davor Mićić naglasio da će u okviru društveno odgovornog poslovanja, koje je sastavni deo svakog pojedinačnog projekta, donirati nameštaj predškolskoj ustanovi Bajka.

Rezultati drugog javnog poziva EU PRO-a za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima mogu se naći na internet stranici programa EU PRO.

Izvor: www.eupro.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Verujem da je 2021. godina instaliranja socijalnog zadrugarstva u Srbiji. Međutim, izazovi koji očekuju socijalno zadrugarstvo nisu uopšte mali. Jedan [...]
čet, maj 06, 2021
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Rak kod dece i odraslih nije isto – različite su vrste i organi koje napadaju, različiti su uzroci. Uzroci raka [...]
sri, maj 05, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Kažu mi pre par godina komšije po povratku sa letovanja – ludo smo se proveli, odmorili, šopingovali i SVE pare [...]
sub, maj 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Upotreba interneta u nastavi podstiče radoznalost učenika/ca da saznaju nešto novo o određenoj temi, da upotrebe različite forme izraza, kao [...]
pon, apr 26, 2021
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Iako savremeno doba donosi brojne trendove i inovacije u različitim oblastima, ove novine ne podrazumevaju isključivo napredak i pozitivne iskorake. [...]
sri, apr 21, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Priručnik za javne službe „Komunikacija sa korisnicima – pristup univerzalnog dizajna”
Mart, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Izveštaj o sprovedenoj analizi postojećeg programa preduzetništva NSZ sa preporukama za unapređenje
Mart, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante analiza Strategije zapošljavanja Republike Srbije za period 2021-2026. godine
Mart, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Ex-post analiza Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020. godine
Februar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Smernice o realizaciji otvorenog učenja i učenja na daljinu za učenike/ce sa smetnjama u razvoju i invaliditetom dok su škole zatvorene: Unapređivanje inkluzivnog učenja u vreme COVID-19“
Decembar, 2020 arrow right pdf [8 MB]
Indeks društvenog razvoja gradova i opština u Republici Srbiji – Brošura
Decembar, 2020 arrow right pdf [313 KB]
Posledice Kovid-19 na položaj osetljivih grupa i grupa u riziku – uzroci, ishodi i preporuke
Decembar, 2020 arrow right pdf [5 MB]
Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji sa naročitim osvrtom na Covid-19 epidemiju
Decembar, 2020 arrow right pdf [12 MB]