Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EU usvojila prvi pravni instrument za inkluziju Roma

Objavljeno 11.12.2013.

romani_girlSvih 28 članica Evropske unije obavezalo se 9. decembra da će sprovoditi set preporuka čiji je cilj da se poboljša ekonomska i socijalna integracija romske zajednice. To je do sada prvi pravni instrument za inkluziju Roma na nivou EU i, mada nije pravno obavezujući, očekuje se da članice EU konkretnim merama doprinesu većoj integraciji Roma u društvo. Danas u Evropi, prema procenama, živi između 10 i 12 miliona Roma, od kojih oko šest miliona u EU, i Romi su najveća etnička manjina na kontinentu. U zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj živi trećina evropske romske populacije.

Iako se direktivom EU o rasnoj jednakosti koju su sve zemlje EU ugradile u nacionalna zakonodavstva zabranjuje diskriminacija po osnovu rasne ili etničke pripadnosti, mnogi Romi i dalje su žrtve predrasuda ili duboko ukorenjene socijalne isključenosti.

Preporuke, usvojene u savetu EU manje od šest meseci nakon što ih je predložila Evropska komisija, doprineće smanjenju jaza između Roma i drugih delova populacije u članicama EU.

Potpredsednica Evropske komisije i komesarka za pravosuđe Vivijan Reding (Viviane) istakla je da postignuti sporazum jasno pokazuje da su članice EU spremne da se bave izazovnim zadatkom integracije Roma.

“Ključno oruđe za integraciju Roma je sada u rukama članica i važno je da reči prati akcija. Nećemo oklevati da podsetimo članice EU na šta su se obavezale i uverimo se da to i rade”, rekla je evropska komesarka.

Komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Laslo Andor (Laszlo) naglasio je da usvajanje preporuka ukazuje na zajedničku obavezu članica da ulože više i budu efikasniji u naporima za poboljšanje uslova života Roma širom Evrope.

“Ne možemo sebi priuštiti da ih izneverimo. Sada je trenutak da članice izdvoje znatna sredstva iz evropskog budžeta za 2014-20, uz novac iz nacionalnih kasa, kako bi pomogli romskoj zajednici da ostvari pun potencijal, kao i da pokažu političku volju na svim nivoima da osiguraju da se novac potroši kako treba”, istakao je Andor.

Usvojene preporuke zasnovane su na izveštajima Komisije o situaciji romske zajednice iz poslednjih nekoliko godina a fokusirane su na četiri cilja iz Okvira EU za nacionalne strategije za integraciju Roma – pristupu obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu i stanovanju.

Kako bi se zacrtani ciljevi ostvarili, od članica EU traži se ne samo da alociraju sredstva EU, već i nacionalna i sredstva “treće strane” u inkluziju Roma.

Pored toga, preporukama se članicama daju smernice za unakrsne politike za integraciju Roma, poput obezbeđenja da se strategije primenjuju na loklanom nivou, jačanja antidiskriminatornih propisa, unapređenja zaštite romske dece i žena i otkrivanja siromaštva u romskoj zajednici.

Preporuke nisu pravno obavezujuće ali se očekuje da članice sprovedu konkretne mere kako bi Romi osetili razlike i živeli bolje.

Izveštaj Komisije iz juna pokazao je da članice moraju doslednije da sprovode nacionalne strategije za integraciju Roma u sklopu Okvira EU. Sledeći izveštaj o napretku članica EU na tom polju biće objavljen na proleće 2014. godine.

Komisija navodi da će strukturni fondovi EU, posebno Evropski socijalni fond, i nadalje biti važna “poluga” za podršku inkluzije Roma. Za predstojeći finansijski period EU Komisija je predložila da integracija marginalizovanih zajednica, poput romskih, bude specifičan investicioni prioritet.

Podrška EU je međutim samo deo sveobuhvatne strategije za inkluziju Roma a članice, kako bi obezbedile odgovarajuća sredstva, moraju da izdvoje najmanje 20% onoga što dobiju iz Evropskog socijalnog fonda za socijalnu inkluziju.

Romi žive širom Evrope

Prema procenama Saveta Evrope, Romi žive u gotovo svim članicama EU ali se njihov broj razlikuje od zemlje do zemlje. U Bugarskoj oni čine oko 10% populacije, u Slovačkoj 9%, Rumuniji 8%, Mađarskoj 7% a Češkoj i Španiji između 1,5 i 2,5%.

U zemljama Zapadnog Balkana, poput Srbije i Makedonije, i u Turskoj živi 3,8 miliona Roma i Komisija namerava da podrži njihovu što bolju integraciju u kontekstu proširenja EU.

Bolja interacija Roma ključna je za poštovanje osnovnih prava velikog broja građana EU i veću socijalnu koheziju ali ima i značajne ekonomske koristi.

Romi naime predstavljaju rastući deo radno sposobne populacije jer su u proseku stari 25 godina prema proseku EU od 40 godina. Manje od 15 godina ima 35,7% Roma prema 15,7% populacije EU.

Prema nedavnom istraživanju Svetske banke, puna integracija Roma na tržištu rada donela bi nekim zemljama ekonomsku korist od oko pola milijarde evra.

Izvor: EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]