Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Evropski investicioni fond obezbedio 10 miliona evra za povoljnije kredite mikro preduzećima u Srbiji

Objavljeno 03.08.2020.

zanat - ilustracijaEvropski investicioni fond (EIF), kao deo grupacije Evropske investicione banke, potpisao je sa Opportunity bankom a.d. Novi Sad (OBS) zajam vredan 10 miliona evra namenjen finansiranju oko 4.000 srpskih mikro preduzeća iz ruralnih oblasti. Sredstva koja će biti dostupna pod uslovima povoljnijim od tržišnih obezbeđena su u okviru finansijskog instrumenta EaSI, kojim Evropska unija pruža podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama. Ovo je prvi zajam ikad potpisan u okviru ovog finansijskog instrumenta i to prvi put u Srbiji, od ukupno 34 zemalja koje imaju pristup ovom fondu.

Mogućnost da apliciraju za ovu kreditnu liniju Opportunity banke a.d. Novi Sad imaće mikro i mala preduzeća, samozaposleni i preduzetnici iz ruralnih oblasti, kao i poljoprivredna domaćinstva i mala seoska gazdinstva. Banka će svojim klijentima obezbediti i besplatnu edukaciju za unapređenje menadžerskih veština kroz platformu za preduzetnike samsvojgazda.rs.

Program za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) podržava ciljeve EU koji se odnose na visokokvalitetno zapošljavanje, odgovarajuću društvenu zaštitu, borbu protiv društvene isključenosti i siromaštva, kao i poboljšanje radnih uslova. Osnova programa EaSI pod nazivom Mikro finansiranje i socijalno preduzetništvo sastoji se od niza finansijskih instrumenata koje finansira Evropska unija, a kojima upravlja Evropski investicioni fond.

Program EaSi je osmišljen tako da podrži finansijske posrednike kako bi mogli da obezbede mikro kredite za preduzetnike ili da finansiranju društveno odgovorne kompanije. Cilj je da se ranjivim grupama olakša pristup mikro zajmovima kako bi pokrenule sopstveno poslovanje, kao i mikro preduzećima kreditiranjem do 25.000 evra.

Izvršni direktor EIF-a Alen Godar izjavio je: „Ovaj zajam iz fonda EaSI omogućiće EIF-u i OBS da pomognu preduzetnicima sa otežanim pristupom finansijama, u koje spadaju i mali poljoprivrednici širom Srbije. Na taj način se pospešuje razvoj mikrofinansijskog sektora u Srbiji, jača konkurentnost, očuvanje poslova, i unapređuje kvalitet života malih preduzetnika u lokalnim zajednicama.”

Nikolas Šmit, komesar za zapošljavanje i socijalna prava, istakao je: „Zadovoljstvo mi što je potpisan ovaj prvi zajam u okviru novog EaSI finansijskog instrumenta, čime je Srbija postala prva zemlja koja će imati koristi od ovog programa za pomoć lokalnoj ekonomiji. U ovim teškim vremenima, EU odlučno nastavlja da olakšava pristup mikro finansijama, čime podržava stvaranje novih radnih mesta, jednakih mogućnosti i finansijske inkluzije – takođe i na lokalnom nivou – kao deo inicijative za oporavak Zapadnog Balkana.”

Vladimir Vukotić, predsednik izvršnog odbora OBS, izjavio je: „Podrška mikro preduzetnicima i malim poljoprivrednicima je oduvek bio prioritet OBS, jer je naša misija povećanje zaposlenosti i razvoj ruralnih zajednica kroz kreditiranje onih koji imaju otežan pristup kreditima. U ovom trenutku ta strategija ima još veći značaj zbog ekonomske krize koja je usporila poslovnu aktivnost i dodatno otežala poslovanje mikro i malih biznisa i poljoprivrednih gazdinstava.”

Evropski investicioni fond (EIF) je deo Evropske investicione bankarske grupe. Njegova glavna misija je da evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansijskim sredstvima. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jemstva i instrumente mikro finansiranja koji su specifično usmereni na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF podržava  ciljeve EU-a za podsticanje inovacija, istraživanja i razvoja, preduzetništva, rasta i zapošljavanja.

Evropska investiciona banka (EIB) je banka Evropske unije. To je institucija za dugoročne pozajmice Evropske unije i jedina je banka u vlasništvu njenih država članica koja ujedno i predstavlja njihove interese. Ona čini dugoročno finansiranje dostupnim za stabilno ulaganje da bi doprinela ciljevima politike EU. EIB blisko sarađuje sa ostalim institucijama EU kako bi realizovala politiku EU.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
čet, avg 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]