Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Fond za inovacionu delatnost podržao 12 inovativnih rešenja za suzbijanje efekata pandemije COVID-19

Objavljeno 27.03.2020.

Fond za inovacionu delatnost - logoFond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom. U kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilnog pulta za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivih ozonizatora za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja…

Po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji, u ponedeljak 16. marta 2020. godine, a na inicijativu kabineta Predsednice Vlade Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost je u rekordnom roku pripremio i u utorak, 17. marta, objavio javni poziv.  Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren do 24. marta 2020. godine.

I pored kratkog vremenskog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća, ali i značaj finansijske podrške kao još jedne u nizu mera Vlade Republike Srbije za suzbijanje efekata izazvanih pandemijom. Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna Ekspertska komisija Fonda je dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najrelevantniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme. Razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet ovog javnog poziva.

Javni poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i postati dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom. Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do 6 miliona dinara.

Fond za inovacionu delatnost se zahvaljuje svima koji su se u rekordno kratkom roku odazvali ovom javnom pozivu i podelili i stavili na raspolaganje ideje, rešenja i resurse za suzbijanje efekata pandemije i time pokazali spremnost da brzo reaguju u kritičnim situacijama.

Pregled podržanih projekata

– Voxellab

Naziv projekta: Rapid Supply Chain

Opis: Preduzeće Voxellab nudi rešenje u vidu sistema za brzo 3D štampanje hitno potrebnih delova za mašine i medicinske uređaje.

 

– CCS Solutions

Naziv projekta: LifeMask

Opis: Preduzeće CCS Solutions razvijaće novu vrstu zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu.

 

– Metaling

Naziv projekta: UV-C dezinfekcija

Opis: Preduzeće Metaling nudi paletu proizvoda za dezinfekciju prostorija i predmeta korišćenjem ultraljubičastog zračenja.

 

– SIGMA KULA

Naziv projekta: Proizvodnja dezinfekcionog sredstva na bazi natrijum hipohlorita

Opis: Preduzeće SIGMA KULA radiće na udvostručavanju proizvodnje natrijum hipohlorita kao jednog od najvažnijih dezinficijenasa.

 

– SmartResearch

Naziv projekta: Automatski uređaj za respiraciju pozitivnim pritiskom

Opis: Preduzeće SmartResearch razvijaće prvi srpski respirator.

 

– 365ADS

Naziv projekta: Aditus gate

Opis: Preduzeće 365ADS nudi rešenje u vidu kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa.

 

– Corten Art

Naziv projekta: Dezinfekcioni tunel i dezinfekciona kabina

Opis: Preduzeće Corten Art ravijaće sistem aerosolne dezinfekcije za upotrebu u industriji i hazardnim sredinama.

 

– SKV Garant

Naziv projekta: OZON-CARE

Opis: Preduzeće SKV Garant radiće na razvoju prenosivih ozonizatora za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.

 

– Advertout

Naziv projekta: Airtech med

Opis: Preduzeće Advertout će se baviti proizvodnjom višekratnih zaštitnih odela koja se mogu u potpunosti dezinfikovati.

 

– Hola Systems

Naziv projekta: Izrada kontrolnog pulta za prevenciju širenja virusa i zaraznih bolesti

Opis: Preduzeće Hola Systems nudi rešenje u vidu mobilnog pulta za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju.

 

– Heliant

Naziv projekta: HERMES COVID: Platforma za brzu razmenu poruka u uslovima COVID 19 pandemije

Opis: Preduzeće Heliant nudi rešenje u vidu platforme za brzu razmenu poruka kroz medicinske sisteme u kriznim situacijama.

 

– Agrounik

Naziv projekta: SURFIX – novi dezificijens sa antiviralnim delovanjem

Opis: Preduzeće Agrounik baviće se razvojem biološkog dezinficijensa sa antiviralnim i antibakterijskim dejstvom.

 

Izvor: www.inovacionifond.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
pet, maj 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
sri, maj 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
pon, maj 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
pet, maj 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]