Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Fudbalom protiv rasizma

Objavljeno 27.06.2012.

Za više od 100 dečaka i devojčica nije bio važan rezultat, već samo igranje omiljenog sporta sa "bubamarom"

Za više od 100 dečaka i devojčica nije bio važan rezultat, već samo igranje omiljenog sporta sa “bubamarom”

U Novom Sadu održane radionice i fudbalske utakmice kroz koje su učenici osnovne škole “Žarko Zrenjanin” i mališani iz romskih naselja učili o Povelji pravima dece u sportu, a u okviru Nedelje borbe protiv rasizma u Evropi.

U drugoj polovini oktobra širom Evrope obeležava se Nedelja borbe protiv rasizma kroz promociju sporta. I u Novom Sadu, nevladine organizacije “Radovi u toku” i Novosadski edukativni centar, u saradnji sa fudbalskim klubom “Index” i OŠ “Žarko Zrenjanin”, organizovali su aktivnosti kako bi se deca Novog Sada upoznala o različitostima, pravima na bezbedno i razdragano bavljenje sportom, ali i drugim vrednostima koje se promovišu tokom ove sedmice.

Kako kaže Nikola Burić, predstavnik organizacije Novosadski edukativni centar i jedan od koordinatora projekta “Fudbal – inkluzivna igra”, upriličeno je niz aktivnosti sa ciljem da se romska deca integrišu i zajedno sa vršnjacima, kroz igru i učenje, saznaju da je važno učestvovati, a ne i pobediti, da boja kože ne određuje kvalitet čoveka.

Učenici glasali da je za njih najbitnije pravo broj 7 - da se bave sportom bezbedno

Učenici glasali da je za njih najbitnije pravo broj 7 – da se bave sportom bezbedno

– U progame su bila uključena deca uzrasta od šest do 13 godina. U školi “Žarko Zrenjanin” održali smo radionice u okviru koje je 30 učenika upoznato sa Poveljom o pravima dece u sportu usvojenoj u Ženevi 1992.

Novosadskim đacima su predočena sva prava: da se zabavljaju i igraju, da se bave sportom, pravo na beneficije zdrave životne sredine, pravo da budu okružena obučenim i kompetentnim ljudima, na adekvatnu obuku i da slede svoj ritam, da se takmiče sa mladima koji imaju svoju šansu za uspeh, da se bezbedno bave sportom, da imaju pravo na vreme za odmor, kao i ono da imaju svu slobodu da ne budu šampioni, a u mini diskusjima su pravo broj sedam – koje se odnosi na bezbedno bavljenje sportom – izabrali za najvažnije.

Takođe, kako prenosi utiske sa radionice Nikola Burić, đaci su crtežima i porukama izrazili svoje mišljenje o važnosti bavljena sportom  i rasizmu. Izložba ovih radova postavljena je u holu škole.

A u saradnji sa fudbalskim klubom “Liman”, u školskoj sali je održan fudbalski meč u kome su omiljenu igru igrali dečaci i devojčice, njih 45. Na utakmici nije bio važan toliko rezultat, baš kao ni na mini turniru koji je u okviru akcije “Fudbal – inkluzivna igra” održan dan kasnije na Indeksovom stadionu u Novom Sadu, a u koji su bila uključena deca iz različitih etničkih grupa. U timovima “pet plus jedan”, bili su dečaci i devojčice romske populacije, a sa tribina su ih bodrili roditelji, drugari, nastavnici, građani Novog Sada.

Manifestacija će postati tradicionalna

Manifestacija će postati tradicionalna

Na terenu je bio postavljen transparent “ Igrajmo za jedinstvo protiv rasizma” i F.A.R.E. (Football against racism in Europe).

Nažalost, zbog ograničenih sredstava, akcija nije mogla da obuhvati veći broj dece. Organizatori kažu da će zbog toga već sada početi pripreme da sledeće godine bude širih razmera . Akcija “Fudbal – inkluzivna igra” prvi put da je održana 2009. godine, kada je bila podržana od strane Južno-bačkog okruga i Kancelarije za evropske poslove, kao i ARCS – Cultura e svilupo – italijanske nevladine organizacije.

Nedelja borbe protiv rasizma u organizaciji Evropske fudbalske unije organizuje se širom Starog kontinenta. Tih dana brojni klubovi i organizacije promovišu afirmaciju sporta i borbu protiv rasizma.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]