Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Inkluzija nije važna samo za Rome i Romkinje, već za čitavu zajednicu

Objavljeno 31.01.2019.

Ambasador Fabrici u razgovoru sa studentimaŠef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici posetio je Vršac, gde je razgovarao sa rukovodstvom Grada i posetio više projekata koje podržava EU.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Fabrici je sa gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović posetio romska naselja Balata, Vojvoda Stepa i Mali rit, čiji su stanovnici/e obuhvaćeni programima Evropske unije i Grada Vršca usmerenim na integraciju i osnaživanje romske populacije.

„Lokalna samouprava je učinila dosta toga u poslednje dve godine. Složili smo se da su jedan od najvećih problema uslovi stanovanja koje ćemo, nadam se, unaprediti u narednom periodu, imamo i ideju i projekte kako bismo to mogli da učinimo. Sa druge strane, nerešeni imovinsko-pravni odnosi su takođe problem među Romima, nemogućnost priključenja struje, zbog nedovršene legalizacije i tu je lokalna samouprava učinila dosta. Gotovo čitavo naselje Mali Rit ušlo je u proces legalizacije, tako da ćemo na taj način rešiti i ovaj problem”, istakla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

„Sa gradonačelicom sam danas razgovarao i o posebnim izazovima koje romska zajednica ima po pitanju stambenih problema i njihovom socijalnom uključivanju koje nije samo važno za Rome, već za celokupnu zajednicu”, istakao je Fabrici.

„Za EU inkluzija manjina je ključan element, takođe je i deo obaveza koje je Srbija preuzela na sebe u okviru pregovaračkog poglavlja 23, i ja vas uveravam da ćemo mi i u budućnosti ostati veoma posvećeni upravu unapređivanju ova tri najvažnija segmenta, a to su obrazovanje, rešavanje stambenog pitanja i zapošljavanje”, poručio je ambasador EU.

Fabrici je obišao profesore i studente koji pohađaju nastavu na romskom jeziku u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“.

„Iz razgovora sa profesorima i studentima Visoke škole za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku video sam da je integracija zaista realnost i da suzbijanje diskriminacije zaista postoji”, rekao je Fabrici.

Evropska unija je u poslednje dve godine dodelila više od 1000 stipendija, upravo za studente na romskom jeziku.

„Kada je reč o obrazovanju, Srbija je ostvarila veliki napredak, a ove godine Srbija postaje partnerska zemlje u Erasmus plus projektu. Taj projekat i ova škola su deo jednog pristupa koji je okrenut ka budućnostiati budućnost”, istakao je ambasador  Fabrici.

Evropska unija donirala je Srbiji 11,4 miliona evra za unapređenje položaja Roma, a plan je da za ove namene donira još 20 miliona.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
pon, jul 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Proces obazovanja je neprekidan tok usvajanja saznanja kroz koji u neposrednom radu u školi unapređuju svoje kompetencije učenici i nastavnici [...]
čet, jul 16, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]