Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Iz školskih klupa pravo na posao u Šajk-šami

Objavljeno 20.01.2014.

Zoran Tasić, osnivač i direktor socijalnog preduzeća „Šajk-šami d.o.o”

Zoran Tasić, osnivač i direktor socijalnog preduzeća „Šajk-šami d.o.o”

Pre useljavanja u prostorije Poslovnog inkubatora Subotice, porodica Tasić je na terasi stana proizvodila osveživače na bazi zeolita. Kada je mlađa kćerka, inače osoba sa invaliditetom, završila školu, socijalno preduzeće koje je osnovao njen otac Zoran zaposlilo je nju i još četvoro mladih sa smetnjama u razvoju.

Odmah posle izlaska iz Škole za mlade sa smetnjama u razvoju „Žarko Zrenjanin”, četvoro mladića i devojaka iz Subotice počelo je da radi u socijalnom preduzeću „Šajk- šami d.o.o”. Nakon dvonedeljne obuke u prostorijama u okviru Poslovnog inkubatora Subotice gde je smešteno ovo preduzeće, krajem avgusta 2013. počeli su da prave kesice, prizme i piramide za uklanjanje vlage i neprijatnih mirisa iz vazduha, obuće i odeće, na bazi zeolita.

Zoran Tasić, osnivač i direktor, kaže da je prvi biznis plan napravio onog trenutka kada je njegova kćerka Aleksandra upisala srednju školu, 2009. godine.

Eleonora Lako i Vasa Petrov na poslu

Eleonora Lako i Vasa Petrov na poslu

– Znao da će biti teško da ona, kao osoba sa invaliditetom, nađe posao. Zato sam postavio cilj da nađem način, a kako sam i ranije bio preduzetnik, i osmislim proizvodnju koja bi omogućila njoj i njenim vršnjacima da po izlasku iz đačkih klupa nađu posao, pojašnjava jedinstveni motiv gospodin  Tasić.

Odluka je pala da se iskoristite prirodni potencijali Srbije, konkretno – zeolit. Dodatno je „pojednostavljen” proces izrade osveživača. Tačnije, proizvodnja je bazirana na manufakturi, ručnom radu. Ne samo zbog radnika, već i da bi bili unikatni na tržištu.

Osveživače na bazi zeolit- klionoptilolita, pomešane sa eteričnim uljima lavande, bora, mente ili timijana, u ambalažu pakuju Eleonora Lako, Stipan Štigmund, Vasa Petrov i Aleksandra Tasić. Eleonora, Stipa i Vasa kažu da su zadovoljni uslovima rada i platom. Čak je direktor Zoran pomogao Vasi da nađe stan u Subotici jer je iz drugog mesta.

Pre useljavanja u Poslovni inkubator, juna 2013. godine, porodica Tasić je sve radila na terasi stana.

Proces proizvodnje je namerno pojednostavljen, sveden na manufakturu, kako bi mogle da ga obavljaju osobe sa invaliditetom

Proces proizvodnje je namerno pojednostavljen, sveden na manufakturu, kako bi mogle da ga obavljaju osobe sa invaliditetom

– Čitava porodica je bila uključena. Starija kćerka je dizajner i ona je osmislila dizajn ambalaže. Supruga je pratila Aleksandrine drugare iz razreda. Na osnovu njenih zapažanja, troje vršnjaka je odmah posle raspusta počelo da radi. U početku su sami šili kesice za rasuti deo osveživača, a danas to radi druga firma.

Poput drugih stanara Inkubatora, po ulasku su dobili veći prostor, opremu u vrednosti od 3.500 evra, nameštaj, štamparske mašine koje su im potrebne. Posle 28 dana od otvaranja pogona realizovali su prvi izvozni posao namenjen tržištu Skandinavije, u saradnji sa firmom iz Norveške.

Uskoro počinju da izvoze u Irsku, Mađarsku. Ipak, gospodin Tasić kaže da nije sve lako:

–  Naplata ide teško, ponekad dobavljač ambalaže zakasni sa isporukom. Zato planiramo da zaokružimo čitav proces i sve sami pravimo.

Bilo je teških dana u proteklih pet godina, seća se on.

– Ja sam ostao bez posla, razboleo se… Supruga nije mogla da radi zbog nege kćerke, ali od ideje socijalnog preduzetništva nismo odustajali. Bilo je teških dana kada smo jedva imali za hranu. Ovaj pionirski preduzetnički socijalni poduhvat usmeren je na zanemareno i ugroženo stanovništvo kojem nedostaju finansijska sredstva i politička moć da ostvare promene u vlastitu korist. To ne znači da izbegavamo profit, ali će profit uvek biti u službi celokupne društvene dobrobiti, smatra on.

Sve se radi od prirodnih materijala i najveći deo proizvodnje je namenjen inostranom tržištu

Sve se radi od prirodnih materijala i najveći deo proizvodnje je namenjen inostranom tržištu

U Šajk-šamiju su ponosni što je celokupna količina proizvedenih artikala urađena sa nula procenta škarta.

– Cilj nam je i da probudimo širu društvenu zajednicu. Svesni smo da se nikada neće vratiti vreme, trud, rizik koji smo uložili, ali želimo da pokažemo da je bolje slediti svoju viziju. Bez obzira na prepreke. Znamo i da ne možemo očekivati finansijsku dobit. Pa šta!? Može se lako dogoditi da ona potpuno i izostane ali ono što je naš cilj, biće sigurno ostvareno kroz visoku vrednost transformacije dobrobiti koja se pojavljuje, iskren je Zoran Tasić.

Za razliku od naše zemlje gde je socijalno preduzetništvo još uvek u povoju, u državama EU svaki 11 stanovnik zaposlen je upravo u socijalnom preduzeću. Osim što su na taj način rešili egzistencijalno pitanje, radnici ovih malih preduzeća se lakše i brže prilagođavaju potrebama tržišta, naročito u vreme krize.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

24.09.2020.

Do informacija bez barijera

SIPRU - uspešne priče

Informaciono-komunikaciona pristupačnost kao ključ društvenog uključivanja U promišljanju inkluzivnog društva XXI veka, među ključnim pitanja…
Više detalja

 
0 Komentari

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]