Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Javni poziv za učešće OCD na „editatonu” povodom Međunarodnog dana žena (rok: 15.1.2019)

Objavljeno 10.01.2019.

edit-a-thonObeležavanje Međunarodnog dana žena – 8. marta u 2019. godini će biti u znaku promovisanja doprinosa žena u oblastima u mandatu UNESCO-a u digitalnoj sferi. Tom prilikom, biće organizovan i tzv. „editaton“ (edit-a-thon), tj. događaj tokom kojeg će učesnici moći da kreiraju, dopunjavaju i prevode stranice na Vikipediji koje se odnose na doprinose žena u obrazovanju, nauci, kulturi, umetnosti, informisanju i komunikacijama.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je na osnovu člana 16. Zakona o ministarstvima nadležno za oblast ravnopravnosti polova, učestvovaće kao partnerska institucija u ovoj akciji pod pokroviteljstvom UNESCO-a radi obeležavanja Međunarodnog dana žena.

U editatonu mogu učestvovati sve organizacije civilnog društva iz Republike Srbije čija se oblast delovanja odnosi na rodnu ravnopravnost.

Svaka organizacija može predložiti neograničen broj žena za koje misli da su njihove biografije značajne da se nađu na srpskoj Vikipediji ili predložiti prevođenje postojećih članaka o znamenitim ženama u obrazovanju, nauci, kulturi, umetnosti, informisanju i komunikacijama, a koji nisu sadržani u Vikipediji na srpskom jeziku.

Kriterijumi za biografije žena koje će se naći u srpskoj Vikipediji

Biografije žena koje će biti uvršćene u „editaton“:

  • postojanje zvaničnih podataka i navođenje relevantnih izvora koji se navode u biografiji;
  • pisanje enciklopedijskim stilom;
  • svi članci treba da budu napisani u skladu sa politikama i smernicama Vikipedije (na sajtu srpske Vikipedije pogledati članak pod nazivom: Vikipedija: vodič za pisanje boljih članaka (biografije));
  • predložene biografije treba da se odnose na doprinose žena iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti, informisanja i komunikacija.

Format biografija

Biografije treba da budu:

  • dostavljene u word formatu;
  • fotografije za prilog biografiji (ukoliko postoje) treba da budu u JPG formatu.

Kome se dostavljaju biografije?

Biografije sa prilozima se dostavljaju Sektoru za antidiskriminaciju i unapređenje rodne ravnopravnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, na e-poštu: antidiskriminacija.rodna@minrzs.gov.rs.

Rok za dostavljanje biografija je 15. januar 2019. godine.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Sektor za antidiskriminaciju i unapređenje rodne ravnopravnosti na broj telefona 011/3631449.

Ministarstvo će obrazovati Komisiju koja će izabrati konačne predloge za liste žena u oblastima iz nadležnosti UNESCO-a na Vikipediji.

Podaci o izabranim predlozima biće objavljeni na internet stranicama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i na portalu e-Uprava najkasnije do 28. februara 2019. godine.

Izvor: www.civilnodrustvo.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]