Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Jedan projekat – dva rezultata u Bačkoj Topoli

Objavljeno 22.05.2012.

Veštačko akumulaciono Zobnatičko jezero već sada je uređeno za sezonu kupanja

Veštačko akumulaciono Zobnatičko jezero već sada je uređeno za sezonu kupanja

U Bačkoj Topoli, tamošnja gradska Mesna zajednica, u saradnji sa subotičkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, drugu godinu za redom vodi akciju (javni radovi), kojom se upošljavaju osobe sa invaliditetom za sređivanje javnih, zelenih površina.

Prvih dana maja obale veštačkog akumulacionog Zobnatičkog jezera uređene su i spremne za prve kupače. Ofarban je mobilijar, staze očišćene od korova, podšišana trava. Vredni radnici, njih 23, koji su do skora bili nezaposleni temeljno uređuju priobalje.

Zahvaljujući projektu „Uređenje priobalja jezera, gradske plaže, zapuštenih javnih površina, uređenje divljih deponija, bankina i odvoda za atmosfersku vodu u Mesnoj zajednici Bačka Topola” osim što su osobe sa invaliditetom – nekategorisana omladina i invalidi rada – dobili šansu da rade, značajno se doprinosi ekologiji.

Kako kaže Predrag Lalović, predsednik Saveta Mesne zajednice, projekat se drugu godinu za redom sprovodi u saradnji sa filijalom Severnobačkog okruga Nacionalne službe zapošljavanja iz Subotice, preko konkursa javnih radova.

Radovi traju pet meseci - od početka maja do oktobra. Vrednost projekta je 4,5 miliona dinara

Radovi traju pet meseci – od početka maja do oktobra. Vrednost projekta je 4,5 miliona dinara

– Odobrena su sredstva oko 4.5 miliona dinara. Tokom pet meseci, od maja do oktobra, ovi ljudi će ulepšavati grad, održavati kupalište, uređivati divlje deponije, zalivati cveće, kaže on. Od ukupnog budžeta najveći deo, 3,8 miliona dinara, namenjeno je za plate. Za 500.000 dinara nabavljene su mašine i oprema, 200.000 će biti za prevoz radnika, a 100.000 koštala je obuka o bezbednosti na radu koju su sproveli profesori Poljoprivredne škole, pojašnjava predsednik  MZ.

Prošle godine prvi put je organizovan ovakav posao. Bilo je zaposleno 12 ljudi.

Rezultati su se pokazali odličnim pa se nastavilo sa praksom. Veliki broj roditelja mladih osoba sa invaliditetom se interesovalo kako bi njihova deca dobila šansu da rade.

– U 2011. radili smo na 30 lokacija. Sugrađani su više nego oduševljeni. Uređene su tri deponije : Bodrog, Stara ciglana, gde smo posadili sadnice drveća,  Staro strelište. Prvi put, posle mnogo godina, uređene su staze na Starom jevrejskom groblju, okrečena je kapela, nabraja Lalović.

Staro jevrejsko groblje prvi put posle dugo godina obnovljeno je zahvaljujući angažovanju 23 lica sa evidencije NSZ-a

Staro jevrejsko groblje prvi put posle dugo godina obnovljeno je zahvaljujući angažovanju 23 lica sa evidencije NSZ-a

– Plate su, u zavisnosti od kategorije angažovanih, u rasponu od 20.000 do 24.000 dinara dodaje Ištvan Manić, predsednik  Izvršnog odbora mesne zajednice Bačka Topola.

Na obali Zobnatičkog jezera, u zaštitnom odelu radi Velibor Kotaraš. Ima 21 godinu i drugi put je angažovan.

– Jedva sam čekao da prođe zima. Bilo mi je dosadno. Ovaj posao nije mnogo težak. Najviše volim da zalivam žardinjere sa cvećem, iskren je  mladić. U njegovoj porodici, majka, otac, sestra i brat kažu da su ponosni na njega.

Priznaje da su neki drugovi pomalo ljubomorni  što on ima posao, a oni ne rade . – Od plate ću da štedim da skupim za kompjuter, dodaje sa Velibor sa osmehom.

Za Žarka Tuturova, invalida rada,  ovo puno znači jer mu ni supruga ni kćerka nemaju posao. Do penzije mu je ostalo 3,5 godine i nijedan poslodavac nije želeo da ga angažuje.

Žarku Tuturovu je ostalo 3.5 godine do penzije. Osim staža zadovoljan je zaradom jer je to jedini izvor prihoda u njegovoj tročlanoj porodici. Velibor Kotaraš je i prošle godine radio, a sada štedi novac za kompjuter

Žarku Tuturovu je ostalo 3.5 godine do penzije. Osim staža zadovoljan je zaradom jer je to jedini izvor prihoda u njegovoj tročlanoj porodici. Velibor Kotaraš je i prošle godine radio, a sada štedi novac za kompjuter

– Posao nije uopšte težak. Srećan sam kada nešto uredimo, kao na primer sam centar grada gde sadimo cveće ili farbamo klupe. Onda privatno sa porodicom prošetam i sednem. Osetim se ponosnim jer sam i sam  u tome učestvovao, pojašnjava Žarko Tuturov .

U dvorištu Mesne zajednice gde je, inače, tokom maja održavan referendum o samodoprinosu, još šestoro od 23 angažovanih vredno opslužuje saksije sa cvećem koje će se uskoro naći u žardinjerama Bačke Topole.

Eva Kalai i Roža Menđan su prvi put angažovane, dok su Dejan Curnović i Zoltan Pešti radili i 2011. godine. Dele iskustvo sa novim koleginicama, i uz osmeh kažu da su zadovoljni što imaju posao.

Predrag Lalović ističe da projekat predviđa da troje do petoro lica nakon okončanja u oktobru dobije stalan posao. To, ipak, zavisi od odluke na opštinskom nivou.

O pozitivnom iskustvu čulo se daleko, pa su ih kontaktirali iz MZ Pačir kako bi i oni započeli nešto slično.

U 2012. godini u Srbiji, Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila je 365 projekata javnih radova na kojima će posao dobiti 3.500 nezaposlenih.

Eva Kalai, Roža Menđan, Dejan Curnović i Zoltan Pešti kažu da najviše vole da sređuju zelene površine u samom centru, poput Trga dr Zorana Đinđića, ili da sade i zalivaju cveće

Eva Kalai, Roža Menđan, Dejan Curnović i Zoltan Pešti kažu da najviše vole da sređuju zelene površine u samom centru, poput Trga dr Zorana Đinđića, ili da sade i zalivaju cveće

U Severnobačkom okrugu odobreno je sedam projekata, sa sredstvima gotovo dvostruko većim u odnosu na prošlogodišnje.

To će omogućiti da se radno angažuje 112 nezaposlenih lica sa invaliditetom na različitim poslovima: od pružanja nege i pomoći najstarijim sugrađanima, do poslova na uređenju i zaštiti životne sredine.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]