Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Jednim klikom do donacije – nova digitalna platforma za donaciju hrane

Objavljeno 04.11.2019.

hrana_ilustracijaPrvi put će u Srbiji biti moguće da se samo jednim klikom donira hrana, zahvaljujući novoj digitalnoj platformi koja će pomoći da se poveća količina hrane koja se donira, a samim tim i broj korisnika/ca Banke hrane Beograd koji dobijaju obroke.

Digitalnu platforma zajedno će realizovati Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i kompanija Delez Srbija, koja je odlučila da na ovaj način nadogradi projekat „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“. Projekat se od 2015. godine realizuje u 35 gradova u Srbiji i zahvaljujući njemu 9.000 socijalno ugroženih građana/ki svakodnevno dobija hranu iz više od 70 organizacija korisnika Banke hrane.

Do sada je donirano više od 3.000 tona hrane. Ovim projektom kompanija Delez Srbija i Banka hrane Beograd uspostavile su princip korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.

Novu digitalnu platformu za doniranje hrane u Srbiji razvija IT tim UNDP-a i ona je osmišljena tako da mogu da je koriste sve kompanije koje budu želele da se priključe ovoj inicijativi. Doniranje viškova hrane doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, posebno Cilja 2 – Svet bez gladi i Cilja 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, dok istovremeno utiče na smanjenje emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte koje proizvodi organski otpad.

Na panel diskusiji „Jednim klikom do donacije“, posle uvodne reči Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelјa zadužena za demografiju i populacionu politiku, obratile su se Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Radmila Ivetić, predsednica Udruženja Banka hrane Beograd, i Milana Jevic Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa Delez Srbije. Nakon toga predstavljena je digitalna platforma koja će biti puštena u rad u junu sledeće godine.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap i predstavnici Banke hrane imali su priliku da pre panela posete Maksi supermarket Alonso kako bi se upoznali sa procesom doniranja hrane. Takođe su se upoznali sa predstavnicima  udruženja „Živimo zajedno“ i razgovarali o značaju projekta i podršci društveno odgovornih kompanija.

Ovom prilikom predstavnici kompanije Delez Srbija i UNDP-a potpisali su Memorandum o saradnji na razvoju zajedničke onlajn platforme.

„Kao kompanija, već četiri godine realizujemo projekat doniranja voća i povrća i starateški upravljamo viškovima hrane. Sada smo uz podršku naših partnera iz Ujedinjenih nacija u prilici da razvijemo model koji će proces doniranja učiniti sa jedne strane jednostavnijim za krajnjeg korisnika, ali i koji će uključiti veći broj humanitarnih organizacija i biti održiv“, izjavila je Milana Jević Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija.

„UNDP sarađuje sa Vladom Srbije, organizacijama civilnog društva kao što je Banka hrane i privatnim kompanijama kako bi se smanjila količina hrana koja se baca. Manje bačene hrane znači i manje gladnih ljudi, što vodi smanjenju siromaštva, nejednakosti i negativnih uticaja na životnu sredinu. Doniranjem viškova hrane doprinosimo odgovornom korišćenju resursa, cirkularnoj ekonomiji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, što istovremeno doprinosi ostvarivanju nekoliko ciljeva održivog razvoja. Delez je dao dobar primer, a mi pozivamo i druge da se pridruže“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Izvor: www.rs.undp.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]