Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Konkurs za aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja za dopunjeno izdanje priručnika i baze aktivnosti KViS (rok: 15.7.2020)

Objavljeno 21.05.2020.

karijera - ilustracijaEuroguidance centar Evropske mreže za podršku karijernom vođenju i savetovanju poziva sve koji osmišljavaju i sprovode aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja – autore/ke aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja – da prijave svoje aktivnosti za dopunjeno izdanje priručnika „Karijerno vođenje i savetovanje“ i Baze aktivnosti KViS.

Cilj konkursa je prepoznavanje i predstavljanje aktivnosti KViS koje su već uspešno realizovane u školama i drugim obrazovnim ustanovama kako bi nastavnicima i trenerima bili vodilja u realizaciji aktivnosti.  Ovaj pristup „od praktičara za praktičare” obezbeđuje primenljivost predstavljenih aktivnosti uz uvažavanje specifičnosti okruženja institucije i potreba učenika, mladih i odraslih u našem obrazovnom sistemu.

Konkurs predstavlja nastavak ranijih aktivnosti Euroguidance centra godine kada su raspisivani konkursi za Priručnike „Karijerno vođenje i savetovanje – priručnik za nastavnike srednjih škola“  iz 2014. i „Karijerno vođenje i savetovanje – priručnik za nastavnike osnovnih i srednjih škola“ iz 2019. godine i prateću Bazu aktivnosti KViS.

Na konkurs je moguće prijaviti aktivnosti KViS poput radionica, tribina, predavanja i sličnih aktivnosti koje su autori i autorke osmislili i realizovali u sklopu redovnih aktivnosti u svojim organizacijama. Autori/ke mogu prijaviti više aktivnosti, ukoliko se ciljevi i ishodi svake od aktivnosti razlikuju.

Teme aktivnosti koje se mogu prijaviti na Konkurs

Na Konkurs je moguće prijaviti aktivnosti koje su namenjene:

 • unapređenju veština upravljanja karijerom kod odraslih: polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih i odrasli stariji od 30 godina
 • unapređenju veština upravljanja karijerom kod mladih (uzrast 15 do 30 godina)
 • unapređenju veština upravljanja karijerom kod učenika, mladih i odraslih iz osetljivih grupa
 • aktivnostima čiji je cilj podrška informisanosti roditelja učenika osnovnih i srednjih škola o karijernom razvoju i načinima na koje mogu da podrže svoje dete.

Na konkurs je takođe moguće prijaviti aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola koje imaju za cilj unapređivanje veština za upravljanje karijerom u sledećim oblastima:

 • samoprocena ličnih karakteristika i načini za njihovo predstavljanje
 • traženja i procene informacija o svetu rada i obrazovanja.

Kako prijaviti aktivnost za bazu i priručnik?

Prijava aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja za bazu i priručnik trajaće do 15. jula, a vrši se popunjavanjem registracionog formulara.

Prijave će se razmatrati kako budu pristizale i autori će po redosledu pristizanja prijava dobijati povratnu informaciju o svojoj aktivnosti. Sve prijave koje budu pristigle do srede, 15. jula 2019. godine u 23:59 biće uzete u razmatranje za bazu i Priručnik koji će biti objavljeni tokom jeseni 2020. godine.

Kriterijumi za uključivanje aktivnosti u bazu i priručnik

Sve prijavljene aktivnosti će razmatrati stručna komisija Euroguidance centra u skladu sa sledećim kriterijumima:

 • Usaglašenost sa temom i oblašću KViS – prijavljena aktivnost predstavlja primer aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja;
 • Relevantnost ciljeva i ishoda prijavljene aktivnosti;
 • Usklađenost primenjenih metoda i tehnika rada sa definisanim ciljevima i ishodima;
 • Mogućnost replikacije primera prakse u drugim sredinama;
 • Jasnost i preciznost opisa aktivnosti tako da omogućava drugim nastavnicima sprovođenje/prilagođavanje navedene aktivnosti na osnovu datog opisa.

Nakon razmatranja, autori/ke će dobiti povratnu informaciju i moguće sugestije za unapređivanje pre objavljivanja, uključujući i jezička prilagođavanja i sl. Sve aktivnosti koje nakon ovog koraka budu ispunjavale napred navedene kriterijume i za koje autori dostave potrebne saglasnosti biće objavljene u bazi i elektronskom izdanju Priručnika.

Ukoliko se utvrdi da je bilo koja izjava podnosioca bila neistinita Fondacija Tempus zadržava pravo da diskvalifikuje tu prijavu.

Iako ova inicijativa ima za cilj pre svega podsticanje razmene dobrih praksi među nastavnicima, i kao takva ima nekomercijalan i netakmičarski karakter, tri aktivnosti koje po mišljenju Komisije najuspešnije ispunjavaju kriterijume će biti svečano proglašene u sklopu Godišnje nacionalne Euroguidance konferencije. Svi autori će dobiti potvrdu o objavljivanju njihove aktivnosti u bazi i priručniku, uz mogućnost da se u narednom periodu uključe u dodatne aktivnosti u organizaciji Euroguidance centra (umrežavanje, stručno usavršavanje, seminari…).

Više informacija potražite na euroguidance.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
pet, maj 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
sri, maj 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
pon, maj 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
pet, maj 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]