Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Konkurs za aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja za dopunjeno izdanje priručnika i baze aktivnosti KViS (rok: 15.7.2020)

Objavljeno 21.05.2020.

karijera - ilustracijaEuroguidance centar Evropske mreže za podršku karijernom vođenju i savetovanju poziva sve koji osmišljavaju i sprovode aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja – autore/ke aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja – da prijave svoje aktivnosti za dopunjeno izdanje priručnika „Karijerno vođenje i savetovanje“ i Baze aktivnosti KViS.

Cilj konkursa je prepoznavanje i predstavljanje aktivnosti KViS koje su već uspešno realizovane u školama i drugim obrazovnim ustanovama kako bi nastavnicima i trenerima bili vodilja u realizaciji aktivnosti.  Ovaj pristup „od praktičara za praktičare” obezbeđuje primenljivost predstavljenih aktivnosti uz uvažavanje specifičnosti okruženja institucije i potreba učenika, mladih i odraslih u našem obrazovnom sistemu.

Konkurs predstavlja nastavak ranijih aktivnosti Euroguidance centra godine kada su raspisivani konkursi za Priručnike „Karijerno vođenje i savetovanje – priručnik za nastavnike srednjih škola“  iz 2014. i „Karijerno vođenje i savetovanje – priručnik za nastavnike osnovnih i srednjih škola“ iz 2019. godine i prateću Bazu aktivnosti KViS.

Na konkurs je moguće prijaviti aktivnosti KViS poput radionica, tribina, predavanja i sličnih aktivnosti koje su autori i autorke osmislili i realizovali u sklopu redovnih aktivnosti u svojim organizacijama. Autori/ke mogu prijaviti više aktivnosti, ukoliko se ciljevi i ishodi svake od aktivnosti razlikuju.

Teme aktivnosti koje se mogu prijaviti na Konkurs

Na Konkurs je moguće prijaviti aktivnosti koje su namenjene:

 • unapređenju veština upravljanja karijerom kod odraslih: polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih i odrasli stariji od 30 godina
 • unapređenju veština upravljanja karijerom kod mladih (uzrast 15 do 30 godina)
 • unapređenju veština upravljanja karijerom kod učenika, mladih i odraslih iz osetljivih grupa
 • aktivnostima čiji je cilj podrška informisanosti roditelja učenika osnovnih i srednjih škola o karijernom razvoju i načinima na koje mogu da podrže svoje dete.

Na konkurs je takođe moguće prijaviti aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola koje imaju za cilj unapređivanje veština za upravljanje karijerom u sledećim oblastima:

 • samoprocena ličnih karakteristika i načini za njihovo predstavljanje
 • traženja i procene informacija o svetu rada i obrazovanja.

Kako prijaviti aktivnost za bazu i priručnik?

Prijava aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja za bazu i priručnik trajaće do 15. jula, a vrši se popunjavanjem registracionog formulara.

Prijave će se razmatrati kako budu pristizale i autori će po redosledu pristizanja prijava dobijati povratnu informaciju o svojoj aktivnosti. Sve prijave koje budu pristigle do srede, 15. jula 2019. godine u 23:59 biće uzete u razmatranje za bazu i Priručnik koji će biti objavljeni tokom jeseni 2020. godine.

Kriterijumi za uključivanje aktivnosti u bazu i priručnik

Sve prijavljene aktivnosti će razmatrati stručna komisija Euroguidance centra u skladu sa sledećim kriterijumima:

 • Usaglašenost sa temom i oblašću KViS – prijavljena aktivnost predstavlja primer aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja;
 • Relevantnost ciljeva i ishoda prijavljene aktivnosti;
 • Usklađenost primenjenih metoda i tehnika rada sa definisanim ciljevima i ishodima;
 • Mogućnost replikacije primera prakse u drugim sredinama;
 • Jasnost i preciznost opisa aktivnosti tako da omogućava drugim nastavnicima sprovođenje/prilagođavanje navedene aktivnosti na osnovu datog opisa.

Nakon razmatranja, autori/ke će dobiti povratnu informaciju i moguće sugestije za unapređivanje pre objavljivanja, uključujući i jezička prilagođavanja i sl. Sve aktivnosti koje nakon ovog koraka budu ispunjavale napred navedene kriterijume i za koje autori dostave potrebne saglasnosti biće objavljene u bazi i elektronskom izdanju Priručnika.

Ukoliko se utvrdi da je bilo koja izjava podnosioca bila neistinita Fondacija Tempus zadržava pravo da diskvalifikuje tu prijavu.

Iako ova inicijativa ima za cilj pre svega podsticanje razmene dobrih praksi među nastavnicima, i kao takva ima nekomercijalan i netakmičarski karakter, tri aktivnosti koje po mišljenju Komisije najuspešnije ispunjavaju kriterijume će biti svečano proglašene u sklopu Godišnje nacionalne Euroguidance konferencije. Svi autori će dobiti potvrdu o objavljivanju njihove aktivnosti u bazi i priručniku, uz mogućnost da se u narednom periodu uključe u dodatne aktivnosti u organizaciji Euroguidance centra (umrežavanje, stručno usavršavanje, seminari…).

Više informacija potražite na euroguidance.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]