Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti (rok: 28.2.2019)

Objavljeno 14.01.2019.

Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija - logoEvropska mreža protiv siromaštva – Srbija raspisuje konkurs za novinarske radove/medijske priloge koji će se takmičiti za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti (u daljem tekstu Nagrada za dostojno izveštavanje).

Zašto ova nagrada?

Cilj Nagrade za dostojno izveštavanje je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte/oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzrocima.

Nagrada za dostojno izveštavanje dodeljuje se za novinarske radove/medijske priloge koji se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

Nacionalna Nagrada za dostojno izveštavanje se drugi put dodeljuje u Srbiji.

Ovo priznanje predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom na to da je žiri koji će ocenjivati novinarske radove/medijske priloge sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti (nezaposleni mladi, osobe sa invaliditetom, pripadnici i pripadnice nacionalnih manjina, korisnici/e socijalnih usluga i dr.)

Kriterijumi

NAJVAŽNIJI KRITERIJUM kojim će se žiri voditi u ocenjivanju jeste koliko novinar/ka slikom, tekstom i rečima na dostojan način izveštava o siromaštvu i socijalnoj isključenosti (socijalno isključenim i osobama u siromaštvu) i tako nastoji da na NESENZACIONALISTIČKI i NESTEREOTIPAN način govori o temi.

Važni datumi

Konkurs traje do 28. februara 2019. godine.

U obzir dolaze radovi objavljeni od 1. februara 2018. do 31. januara 2019. ili do isteka konkursa, 28.2.2019.

Nagrada će biti dodeljena u martu/aprilu 2019. godine.

Više informacija možete dobiti putem brojeva telefona: 060 70 54 893 – Dobrila Marković ili 064 144 34 35 – Jasmina Krunić.

Kako se prijaviti?

Prijavni obrazac možete pronaći OVDE ili upitom na e-mail: protivsiromastva@gmail.com.

O nagradi

Nacionalnom nagradom za dostojno izveštavanje EAPN Srbija želi da utiče na unapređenje kvaliteta medijskog praćenja fenomena siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, podizanje svesti opšte javnosti o životu osoba sa iskustvom siromaštva, kao i da nagradi i dodatno motiviše novinare i novinarke koji kroz svoje radove/priloge na dostojan način izveštavaju o siromaštvu.

Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje realizuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija u okviru projekta „Journalism-prize goes international“ uz podršku ERSTE Fondacije.

Izvor: FB stranica EAPN Srbija

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]