Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Konkurs za učešće na nacionalnom Forumu za zelene ideje (rok: 5.5.2019)

Objavljeno 15.04.2019.

Forum za zelene ideje 2019.Trag fondacija, Fond braće Rokfeler i Erste Banka objavljuju Konkurs za učešće na nacionalnom Forumu za zelene ideje.

Opšti cilj programa Forum za zelene ideje jeste podsticanje udruženih građana i građanki da koriste uspešne poslovne prakse, upotrebljavaju tehnologije i znanja poslovnog sektora u rešavanju društvenih problema u okviru svojih zajednica, štiteći životnu sredinu u funkciji održivog razvoja.

U partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i ERSTE Bankom, Trag fondacija traži kreativne i inovativne ideje za organizovanje i zajedničko rešavanje društvenih problema, oslanjajući se na resurse iz zajednice, uz očuvanje životne sredine.

Konkurs je usmeren na formalno udružene građane i građanke, a ne na pojedinke i pojedince, jer organizatori veruju da uzajamnost i međusobna podrška, kao osnovne vrednosti i principi solidarne ekonomije, moraju biti primenjeni i u nastajanju i načinu rada solidarnog preduzeća. Program je namenjen udruženjima građana, fondacijama, zadužbinama, zadrugama i privrednim društvima koji planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su u solidarnom preduzetništvu početnici, i koji eksploataciju resursa, upravljanje investicijama, tehnološki razvoj i institucionalne promene usklađuju sa budućim, a ne samo sa sadašnjim potrebama.

KO MOŽE DA KONKURIŠE

Za učešće u programu mogu se prijaviti pravna lica registrovana u Republici Srbiji — udruženja, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva:

  • čiji su zakonski zastupnici domaća fizička ili pravna lica;
  • čiji su članovi/članice i/ili osnivači/osnivačice domaća i strana fizička i pravna lica;
  • koja planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su u solidarnom preduzetništvu početnici;
  • čiji godišnji profit ne prelazi 1.200.000,00 dinara.

KRITERIJUMI ZA ODABIR IDEJA

Program podržava održiv razvoj solidarnih preduzetnika u pripremi ili početnika. To znači da u prijavi organizatori žele da vide plan rada i razvoja celokupnog solidarnog preduzeća. Tokom učešća u programu, u kasnijim fazama nakon prvog odabira i obaveznog treninga, korisnici će odlučivati u kom delu poslovanja bi upotrebili donaciju iz ovog programa.

Ideje će biti selektovane u skladu sa sledećim kriterijumima: opšti utisak, društvena misija, poslovna delatnost, odnos prema životnoj sredini i finansijska projekcija.

Više informacija o kriterijumima ocenjivanja možete pronaći u Uputstvu za prijavljivanje.

ROK ZA KONKURISANJE

Konkurs je otvoren do 5. maja 2019. godine.

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Podnosioci projektnih ideja se na konkurs mogu prijaviti isključivo elektronskim putem, slanjem popunjenog Prijavnog formulara A i Budžeta A (u skladu sa uputstvom i instrukcijama) na prijavazeleneideje@tragfondacija.org.

Svu dokumentaciju je neophodno poslati najkasnije do 5. maja 2019. godine, do 23 časa.

Konkursnu dokumentaciju možete preuzeti na www.tragfondacija.org

Osoblje Trag fondacije pruža podršku korisnicima u delu razjašnjavanja uslova i zahteva za prijavljivanje. Sva pitanja možete slati elektronskom poštom na adresu zeleneideje@tragfondacija.org, zaključno sa 25. aprilom 2019. godine.

Svi prijavljeni za učešće u programu dobijaju informaciju o rezultatima prvog kruga odabira najkasnije do 17. maja 2019. godine.

Ukoliko ste odabrani za dalje učešće u programu, bićete obavezni  da učestvujete u treningu o solidarnom preduzetništvu  24, 25. i 26. maja u Beogradu. Takođe, dobijate priliku da od 27. maja do 9. juna prikupljate glasove građana i građanki iz vaše zajednice, koji će vam pomoći u drugom krugu odabira (glasovi se prikupljaju isključivo na Fejsbuk stranicama koje su posebno otvorene za potrebe ideje kojom se prijavljujete na konkurs).

Nakon treninga, svi učesnici popunjavaju obrasce Prijavni formular B i Budžet B. Popunjavanje aplikacionog paketa B obavezno je za učešće u narednim koracima programa.

Učešće u programu podrazumeva obavezno učešće na nacionalnom Forumu za zelene ideje  — jednodnevnom događaju, koji će se održati u trećoj nedelji juna 2019. godine u Beogradu. Potvrdu datuma održavanja dobićete u pismu o prvom krugu odlučivanja, najkasnije do 17. maja 2019. godine.

Ukoliko dobijete donacije na nacionalnom Forumu, obavezni ste da učestvujete na regionalnom Forumu Fonda braće Rokfeler, koji se održava od 9. do 12. jula u Albaniji.

PROCEDURA DONOŠENJA ODLUKA

Donošenje odluka o tome koje ideje će biti podržane odvija se u dve faze:

  • Kancelarija i saradnici Trag fondacije će od svih podnetih prijava, a na osnovu kriterijuma navedenih u Pozivu, odabrati između 12 i 15 podnosilaca prijava koji će biti pozvani da predstave svoje projektne ideje na Nacionalnom forumu, jednodnevnom događaju koji će biti organizovan u trećoj nedelji juna u Beogradu.
  • U drugoj fazi, prethodno odabrani učesnici Foruma će svoje projekte ideje predstaviti pred Selekcionim odborom, sastavljenim od 5 članova/članica (predstavnici Trag fondacije, ERSTE Banke i tri nezavisna eksperta). Ukupno trajanje prezentacije sa vremenom za pitanja i odgovore je najviše 15 minuta. Selekcioni odbor će odabrati tri najbolje ideje koje će biti nagrađene novčanom nagradom u iznosu od 5.000 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti za realizaciju ideja u svojoj lokalnoj zajednici.

Fond za nagrade obezbedila je Trag fondacija, uz podršku Fonda braće Rokfeler (RBF).

Trag fondacija i ERSTE banka će dobitnicima nagrada obezbediti dodatnu podršku u vidu konsultacija, edukacija i razmene iskustava kako bi im pružili i dugoročnu podršku u realizaciji poslovnih ideja.

Pored nagrade na nacionalnom Forumu, sve tri nagrađene ideje učestvovaće na regionalnom Forumu Fonda braće Rokfeler (RBF), koji će ove godine biti organizovan od 9. do 12. jula u Albaniji, uz mogućnost da se takmiče za dodatnu nagradu od 10.000 američkih dolara.

Više informacija i konkursnu dokumentaciju potražite na www.tragfondacija.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]