Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Lakše do izbora karijere uz onlajn alate projekta „Znanjem do posla”

Objavljeno 21.04.2020.

E2E - logoBudući srednoškolci/ke i studenti/kinje u sledeća dva meseca imaju jedan od najozbiljnijih poslova, da izaberu buduće zanimanje. Kako bi im ta odluka bila što lakša, projekat „Znanjem do posla” omogućio im je da i u uslovima globalne pandemije COVID-19 direktno onlajn komuniciraju sa karijernim savetnicima/ama i predstavnicima/ama zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada. Projekat „Znanjem do posla” partnerski je projekat vlade Švajcarske i Srbije, osmišljen kako bi se stvorili preduslovi za brže zapošljavanje i podizanje zapošljivosti mladih.

„Izbor pravog zanimanja, odnosno izbor prave škole ili fakulteta je jedan od najvažnijih koraka u životu. Mi verujemo da u uslovima globalne pandemije taj izbor nije ništa manje bitan, a da je mladima koji žive uz telefone i kompjutere onlajn komunikacija sasvim prihvatljiva. Zato smo im omogućili da sa stručnjacima porazgovaraju, da čuju iskustva, i ne sumnjamo da će napraviti pravi izbor”, kaže Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla”.

Kako bi suzili izbor zanimanja koja im se čine zanimljivim, projekat „Znanjem do posla” kreirao je i jedinstveni karijerni kviz „Koje ti zanimanje odgovara”.

Kviz se sastoji od dva dela koja sagledavaju interesovanja i sposobnosti mladih, a onaj ko prođe kroz ceo kviz na kraju dobija ličnu analizu tj. individualni profil interesovanja. Ova analiza sadrži oblasti rada i zanimanja koje bi na osnovu odgovora učesnika/ce trebalo da budu prioritet pri izboru zanimanja.

„Karijerni kviz interesovanja namenjen je mladima koji još nisu jasno definisali svoja interesovanja i sposobnosti, mladima koji nemaju jasnu sliku o izboru zanimanja, ali i svim mladim osobama koje žele da provere svoja interesovanja i profesionalan izbor”, izjavila je Jelena Stefanović, koordinatorka komponente za karijerno vođenje i savetovanje projekta „Znanjem do posla”.

Karijernom kvizu „Koje ti zanimanje odgovara” može da se pristupi preko linka na portalu projekta „Znanjem do posla”, a zainteresovanima su na raspolaganju i karijerni savetnici projekta, koji mogu da odgovore na pitanja oko razumevanja rezultata. Ovi karijerni savetnici iz Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Pirota i Knjaževca na raspolaganju su svim mladima u Srbiji za pitanja u vezi sa izborom zanimanja, fakulteta i škola, kao i o potrebama poslodavaca. Tokom vanrednog stanja, lokalni karijerni centri će se baviti i organizacijom vebinara, individualnog i grupnog karijernog savetovanja, pripremom različitih radionica i video materijala koji će mladima u našoj zemlji omogućiti lakši izbor i razvoj buduće karijere.

Projekat „Znanjem do posla” je pripremio dosta sadržaja za mlade, koje plasira putem svojih onlajn kanala i društvenih mreža ili preko aplikacija kojima se veoma lako pristupa sa mobilnog telefona ili računara. Instrukcije za pristupanje sadržajima mogu se naći na ovom linku.

Program „Znanjem do posla“ bavi se podrškom lokalnim modelima zapošljavanja mladih i usmeren je na povećanje zapošljivosti mladih kroz promociju određenih deficitarnih zanimanja, karijerno vođenje i savetovanje mladih, kao i saradnju sa privredom na lokalnom novou, kako bi se identifikovale potrebe tržišta u pogledu znanja, veština i stavova potrebnih za dobijanje posla i na taj način mladima približilo tržište rada, a ekonomski osnažila lokalna zajednica. U prvoj fazi, iz Projektnog fonda je u 20 opština podržano 82 projekta, u čijem je sprovođenju učestvovalo 128 kompanija i 30 partnera kako iz javnog sektora, tako i iz civilnog društva. Obuku na radnom mestu završilo je 1.066 polaznika i polaznica, 350 mladih iz kategorije teže zapošljivih je dobilo neku vrstu profesionalne podrške, dok je gotovo 100 njih bilo uključeno u obuke na radnom mestu. Više od 60% polaznika/ca obuka je zaposleno. U drugoj fazi projekta Švajcarska i Srbija nastavljaju da zajedno doprinose realizaciji – Vlada Švajcarske sa 7,5 miliona EUR i Vlada Srbije sa 4,5 miliona EUR.

Izvor: znanjemdoposla.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Na jednom od grupnih susreta mladih dve devojke su tokom pauze povele neformalni razgovor. Jedna od njih se raspitivala o [...]
čet, jun 17, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Kada Mirjana želi da ostavi snažan utisak na svog sagovornika, da ga zaplaši i odalji od sebe, ispriča mu kako [...]
sri, jun 16, 2021
Source: Inkluzija blog
Jelena Milošević
Najteže mi je bilo da napišem uvod za tekst koji sledi. Na momente mi se čini da je o usluzi [...]
uto, jun 15, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Kultura današnjeg doba koju karakteriše razvoj tehnologije i digitalne industrije trećeg milenijuma promoviše koncept individualnosti i snage pojedinca kao nezavisnog [...]
pet, jun 11, 2021
Source: Inkluzija blog
Dr Ljiljana Milošević
Zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava i važan društveni cilj. Mentalno zdravlje je integralni deo individualnog zdravlja i osnova [...]
čet, jun 10, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Studija o proceni politika digitalne pristupačnosti u Republici Srbiji
Jun, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2020. godini
Maj, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Efekti targetirane jednokratne novčane pomoći na kretanje indikatora siromaštva i nejednakosti
Maj, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Priručnik o outreach radu: organizovanje, sprovođenje i razvoj outreach programa
Maj, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Priručnik za javne službe „Komunikacija sa korisnicima – pristup univerzalnog dizajna”
Mart, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Izveštaj o sprovedenoj analizi postojećeg programa preduzetništva NSZ sa preporukama za unapređenje
Mart, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante analiza Strategije zapošljavanja Republike Srbije za period 2021-2026. godine
Mart, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Ex-post analiza Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020. godine
Februar, 2021 arrow right pdf [3 MB]