Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Licem u lice sa…

Objavljeno 14.05.2019.

Piše: Liceulice (Blog o socijalnom uključivanju)

Liceulice

Ko smo mi?

LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini našeg društva. Naš program se realizuje kroz više aktivnosti, a najvidljivija od njih je izdavanje magazina Liceulice i njegova distribucija kroz našu mrežu prodavaca (socijalno ugrožene i marginalizovane osobe), koji zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka, dok se ostatak sredstava koristi za štampanje novih primeraka i realizaciju programa podrške za naše korisnike, kao što su dnevna psihosocijalna podrška, radionice i obuke za sticanje i/ili unapređenje potrebnih veština, psihoterapeutske grupe, itd.

U proteklom periodu uspeli smo da obezbedimo posao i zaradu, psiho-socijalnu i ekonomsku podršku za više od 400 pojedinaca. Trenutno radimo sa oko 120 korisnika/ca u Beogradu i Novom Sadu.

Korisnici (beskućnici, osobe sa invaliditetom, osobe sa smetnjama u razvoju, korisnici psihijatrijskih usluga, Romi, osobe koje žive u siromaštvu i drugi pripadnici različitih ranjivih grupa) uključeni u naše programe imaju priliku da steknu nova iskustva i samopouzdanje i da uz našu podršku pronađu vlastiti put i rešenja kako bi samostalno uticali na promenu nepovoljnih životnih okolnosti. Primenjujući „hand up, not a handout” pristup radimo na podizanju kapaciteta naših korisnika za osamostaljivanje, povratak u regularne društvene tokove i uključivanje u tržište rada. Verujemo da je mogućnost da se zaradi ključni korak na putu ka stabilnosti i boljem životu i zbog toga smo odabrali aktivni metod podrške, umesto zadovoljavanja pukom humanitarnom pomoći, koja sama po sebi ne rešava problem. Ukoliko nešto postignete sami, to će vas ohrabriti i osnažiti daleko više nego ako istu stvar neko drugi učini za vas.

Pismo meni mlađoj

Šta biste danas rekli mladom/oj sebi (16–20 godina), kada biste mogli da se vratite kroz vreme? Po ugledu na britanske ulične novine The Big Issue, iz broja u broj, pružamo priliku svima onima koji su prisutni u javnom životu, a koji žele nekadašnjem/oj sebi da ponude reči mudrosti, ohrabrenja i upozorenja u magazinu Liceulice, u okviru rubrike „Pismo meni mlađem/oj”.

Verujemo da se slažete s nama da je važno obratiti se povremeno sebi mlađem, imajući u vidu one koji su danas mladi. Tako se neguje i podstiče iskrenost prema sebi i drugima, uči se iz grešaka, uviđaju se vrednosti koje su danas, ili u nekom prošlom vremenu, možda (bile) zanemarene. Osim toga, ovaj vid komunikacije možda može uticati na ljude koji su danas mladi i koji tek treba da donesu neke važne životne odluke.

I zaista, da možete da se obratite sebi mlađem, šta biste rekli?

Mnogi čitatelji i čitateljke magazina Liceulice su navikli da poslednje četiri godine čitaju pisma koja mlađim sebi pišu poznati novinari i profesorke, muzičari i aktivistkinje, glumci i književnice. Dosad su se našem pozivu odazvali: Ivan Čolović, Svetlana Slapšak, Zafir Hadžimanov, Ljubomir Živkov, David Albahari, Zoe Gudović, Veselin Marković, Mirjana Đurđević; a objavili smo u prevodu i pisma: Debi Hari, Džonija Rotena, Ronaldinja, Juana Makgregora, Pola Makartnija i Margaret Atvud.

Ovoga puta su naše korisnice, naša draga i prijateljska lica ulice, pisale mlađima sebi. Upoznajte ih!

Svetlana Petrović (63)

Svetlana Petrović

Foto: Liceulice

Treba da budeš opreznija s ljudima, i da praviš razliku između dobrih i loših. Onih koji zloupotrebljavaju dobrotu. Dobro je da učiš što više, jer kad čovek ima više informacija, može lakše da reši problem i da zna kako da se postavi. Uostalom, čovek se uči celog života.

Ipak si uspela da isplivaš iz mnogih komplikovanih situacija, delom zahvaljujući mami, pametnoj i obrazovanoj, a delom sopstvenim zaslugama. Prvenstveno snalažljivosti.

Druži se s više prijatelja, usamljena si kao jedino dete u porodici. Ne moraš da putuješ, jer to ne voliš i smatraš da je mudrost kad se snalaziš u svojoj sredini.

Dobro je što kriješ koji si odsek završila na Filozofskom fakultetu, ljudi bi te više saletali, a bolje da se obrate nadležnoj ustanovi. Čuvaj se agresivnosti i toga da budeš meta za gađanje. Koristi to znanje koje imaš za ophođenje s ljudima i, naravno, nemoj to znanje da zloupotrebljavaš. Neka ti ono služi za razumevanje raspoloženja drugih.

Mama ti je bila divna, zaslužna što te je štitila i vaspitala. Zvala se Nadežda Petrović. Sačuvaj lepe uspomene na nju.

Nauči da se odmaraš: više čitaj i uči.

Bojana Ivanova (43)

Bojana i Pera (Foto: Sara Ristić)

Foto: Sara Ristić

Draga Bojana,

Imala si teško detinjstvo, ali došlo je vreme da to ostaviš iza sebe, jer život je pred tobom i tvoja prošlost nije vredna sećanja, ni pominjanja. Bilo ti je teško, ali ti si te probleme prevazišla kad si shvatila da nije rešenje da se leži u krevetu, kuka i samosažaljeva, već da postoji mogućnost da se okružiš mnogim lepim stvarima koje život pruža, a ti ih nisi primećivala jer si bila obuzeta samosažaljevanjem.

To ti je bila najveća greška, i gledaj da to nikako ne ponoviš!

Želim da ti kažem da na svetu postoji mnogo toga što može da te okupira: knjige, druženje, ljubav, putovanja, kreativnost, zdrav život, vera u Boga i ko zna šta još što će ti se tek otkriti.

Ti si sada jaka, naučila si da se boriš, i mislim da za tebe više nema problema.

Samo želim da znaš da te volim, i da smo ti i ja uz tu ljubav – pobednice!

Tekst “Licem u lice sa…” izvorno je objavljen na Blogu o socijalnom uključivanju.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]