Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Manjkavosti predloženog zakona o javnom okupljanju

Objavljeno 17.12.2015.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da u Nacrtu zakona o javnom okupljanju nije regulisano održavanje kontra-skupova, a nedovoljno su definisani spontano okupljanje, kao i okupljanje u pokretu. Predstavnici sindikata takođe su ukazali na neke manjkavosti predloženog zakona, poput činjenice da mirno okupljanje na kojem se izražava socijalno nezadovoljstvo nije odvojeno od sportskih, verskih i drugih okupljanja. U Srbiji trenutno vlada pravni vakuum zbog nepostojanja zakona o javnom okupljanju nakon što je prethodni odlukom Ustavnog suda proglašen neustavnim.

Na zajedničkoj sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za ljudska i manjinska prava 15. decembra Brankica Janković je ocenila da u Nacrtu zakona, kada je reč o okupljanju u pokretu, nije predviđena mogućnost da se okupljeni zaustave tokom pokreta, osim na polasku i završetku.

“Čini mi se da bi to bilo ograničavanje slobode okupljanja, ne ulazim u bezbednosni aspekt. Čini mi se da ni spontano okupljanje nije dovoljno definisano, jer je onemogućeno spontano okupljanje na koje neko povede ili pozove”, navela je ona.

Poverenica je navela da je potrebno da se još jednom proveri da li su sve odredbe u Nacrtu zakona u skladu sa OEBS-ovim smernicama za javno okupljanje.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je rekao da u jednom članu Nacrta zakona postoji nejasna odredba “da nadležni organ vodi evidenciju u skladu sa propisima kojim je uređena evidencija” i ocenio da je to široko tumačenje.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković kazao je da je vrlo neprijatna situacija “pravni vakuum” koji je nastao zbog nepostojanja zakona.

Pravni vakuum je nastao 9. oktobra. Odlukom Ustavnog suda prethodni Zakon o okupljanju proglašen je neustavnim 9. aprila, a sud je objavljivanje ove odluke u Službenom glasniku odložio za šest meseci od njenog objavljivanja.

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata saglasili su se da je sa aspekta izražavanja nezadovoljstva na sindikalnim skupovima zakonski predlog manjkav i restriktivan.

“Zakon nije distancirao mirna okupljanja na kojima se izražava socijalno nezadovoljstvo od sportskih, verskih i drugih okupljanja”, kazao je Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata.

On je naveo da bi zakon trebalo da odredi mesto za mirno okupljanje i održavanje sindikalnih skupova i da taj sindikat za sindikalne skupove predlaže Trg Nikole Pašića u Beogradu.

On je predložio i da se skrati rok za prijavu skupova i ocenio da je osam dana previše.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić pohvalila je način održavanja javne rasprave o Nacrtu.

Ona je kritikovala odredbu kojom rešenje o zabrani skupa izdaje MUP, kao i to da policija skup može da prekine “naređenjem”.

Prema njenim rečima, previsoke su i kazne za organizatore skupa koji skup održe na opasnom mestu ili bez izdate dozvole.

“Novčane kazne su od 70.000 do 120.000 dinara za fizička lica koja organizuju skup. Zašto u Zakonu o radu nema kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plate ili doprinose”, zapitala se Ranka Savić.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]