Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Manjkavosti predloženog zakona o javnom okupljanju

Objavljeno 17.12.2015.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da u Nacrtu zakona o javnom okupljanju nije regulisano održavanje kontra-skupova, a nedovoljno su definisani spontano okupljanje, kao i okupljanje u pokretu. Predstavnici sindikata takođe su ukazali na neke manjkavosti predloženog zakona, poput činjenice da mirno okupljanje na kojem se izražava socijalno nezadovoljstvo nije odvojeno od sportskih, verskih i drugih okupljanja. U Srbiji trenutno vlada pravni vakuum zbog nepostojanja zakona o javnom okupljanju nakon što je prethodni odlukom Ustavnog suda proglašen neustavnim.

Na zajedničkoj sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za ljudska i manjinska prava 15. decembra Brankica Janković je ocenila da u Nacrtu zakona, kada je reč o okupljanju u pokretu, nije predviđena mogućnost da se okupljeni zaustave tokom pokreta, osim na polasku i završetku.

“Čini mi se da bi to bilo ograničavanje slobode okupljanja, ne ulazim u bezbednosni aspekt. Čini mi se da ni spontano okupljanje nije dovoljno definisano, jer je onemogućeno spontano okupljanje na koje neko povede ili pozove”, navela je ona.

Poverenica je navela da je potrebno da se još jednom proveri da li su sve odredbe u Nacrtu zakona u skladu sa OEBS-ovim smernicama za javno okupljanje.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je rekao da u jednom članu Nacrta zakona postoji nejasna odredba “da nadležni organ vodi evidenciju u skladu sa propisima kojim je uređena evidencija” i ocenio da je to široko tumačenje.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković kazao je da je vrlo neprijatna situacija “pravni vakuum” koji je nastao zbog nepostojanja zakona.

Pravni vakuum je nastao 9. oktobra. Odlukom Ustavnog suda prethodni Zakon o okupljanju proglašen je neustavnim 9. aprila, a sud je objavljivanje ove odluke u Službenom glasniku odložio za šest meseci od njenog objavljivanja.

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata saglasili su se da je sa aspekta izražavanja nezadovoljstva na sindikalnim skupovima zakonski predlog manjkav i restriktivan.

“Zakon nije distancirao mirna okupljanja na kojima se izražava socijalno nezadovoljstvo od sportskih, verskih i drugih okupljanja”, kazao je Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata.

On je naveo da bi zakon trebalo da odredi mesto za mirno okupljanje i održavanje sindikalnih skupova i da taj sindikat za sindikalne skupove predlaže Trg Nikole Pašića u Beogradu.

On je predložio i da se skrati rok za prijavu skupova i ocenio da je osam dana previše.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić pohvalila je način održavanja javne rasprave o Nacrtu.

Ona je kritikovala odredbu kojom rešenje o zabrani skupa izdaje MUP, kao i to da policija skup može da prekine “naređenjem”.

Prema njenim rečima, previsoke su i kazne za organizatore skupa koji skup održe na opasnom mestu ili bez izdate dozvole.

“Novčane kazne su od 70.000 do 120.000 dinara za fizička lica koja organizuju skup. Zašto u Zakonu o radu nema kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plate ili doprinose”, zapitala se Ranka Savić.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]