Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Mihajlović: 2016. biće godina borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno 25.11.2015.

Zorana MihajlovićBorba protiv nasilja nad ženama i svaka žrtva porodičnog nasilja velika je odgovornost i briga svih nas, rekla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović i poručila da će svako ko je počinio nasilje biti kažnjen.

Mihajlović je rekla da su u porodičnom nasilju do danas ubijene 34 žene i najavila da će predložiti Vladi Srbije da 2016. godina bude godina borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

„Svi smo odgovorni za svaku žrtvu nasilja nad ženama i devojčicama. Kada kažem svi, tu ubrajam svakoga od nas, i građane i građanke, i nas koji smo u određenim institucijama i medije. Svi moramo da učinimo mnogo više nego što smo uradili u prethodnom periodu”, rekla je Mihajlović na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama dodajući da se uradilo mnogo, ali da mora još više.

Prema njenim rečima, sve dok ne budemo došli u situaciju da možemo da kažemo da je nulta tolerancija nasilja nad ženama i dok ne dođemo u situaciju da kažemo da nijedna žena nije ubijena ove godine, naš posao nije završen.

„Ideal i san svakoga od nas je društvo bez nasilja”, rekla je Mihajlović i pozvala sve da prijavljuju nasilnike, a institucije da formiraju efikasan  zakonodavni okvir usklađivanjem porodičnog i krivičnog zakona.

Ona je rekla da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman, da će uskoro biti pred Vladom, te da se Strategija i Akcioni plan o rodnoj ravnopravnosti u jednom delu tiču isključivo i samo borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Kako je rekla, neophodno je stalno govoriti svima da je nasilje nad ženama u javnom životu, u kompanijama, nekim mirnim i tihim porodicama kršenje ljudskih prava.

”Da je kršenje ljudskih prava kada devojčicama govorite da su lošije samo zato što su devojčice i da je kršenje ljudskih prava kada optužujemo silovanu ženu za njeno ponašanje, a ne onoga koji je to počinio”, rekla je Mihajlović.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da će delegacija EU podržati svaku inicijativu u toj oblasti.

Kako je rekao, nasilje nad ženama je problem koji postoji ne samo u Srbiji.

On je naveo i da se raduje što je ministarka Mihjalović izjavila da će se tokom iduće godine još intezivnije baviti tim problemom.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je da za nasilje nema izgovora bez obzira ko ga čini i u kojim okolnostima, a da isto važi i za ponižavanje i maltretiranje.

”Statistika kaže da je 50 odsto žena u Srbiji imalo iskustvo sa nekom vrstom nasilja. To znači da 25 odsto ukupnog stanovništva ima ovakvo iskustvo i to je neprihvatljivo”, rekla je Vojačkova Solorano.

Izvor: www.mgsi.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]