Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Mihajlović: 2016. biće godina borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno 25.11.2015.

Zorana MihajlovićBorba protiv nasilja nad ženama i svaka žrtva porodičnog nasilja velika je odgovornost i briga svih nas, rekla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović i poručila da će svako ko je počinio nasilje biti kažnjen.

Mihajlović je rekla da su u porodičnom nasilju do danas ubijene 34 žene i najavila da će predložiti Vladi Srbije da 2016. godina bude godina borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

„Svi smo odgovorni za svaku žrtvu nasilja nad ženama i devojčicama. Kada kažem svi, tu ubrajam svakoga od nas, i građane i građanke, i nas koji smo u određenim institucijama i medije. Svi moramo da učinimo mnogo više nego što smo uradili u prethodnom periodu”, rekla je Mihajlović na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama dodajući da se uradilo mnogo, ali da mora još više.

Prema njenim rečima, sve dok ne budemo došli u situaciju da možemo da kažemo da je nulta tolerancija nasilja nad ženama i dok ne dođemo u situaciju da kažemo da nijedna žena nije ubijena ove godine, naš posao nije završen.

„Ideal i san svakoga od nas je društvo bez nasilja”, rekla je Mihajlović i pozvala sve da prijavljuju nasilnike, a institucije da formiraju efikasan  zakonodavni okvir usklađivanjem porodičnog i krivičnog zakona.

Ona je rekla da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman, da će uskoro biti pred Vladom, te da se Strategija i Akcioni plan o rodnoj ravnopravnosti u jednom delu tiču isključivo i samo borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Kako je rekla, neophodno je stalno govoriti svima da je nasilje nad ženama u javnom životu, u kompanijama, nekim mirnim i tihim porodicama kršenje ljudskih prava.

”Da je kršenje ljudskih prava kada devojčicama govorite da su lošije samo zato što su devojčice i da je kršenje ljudskih prava kada optužujemo silovanu ženu za njeno ponašanje, a ne onoga koji je to počinio”, rekla je Mihajlović.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da će delegacija EU podržati svaku inicijativu u toj oblasti.

Kako je rekao, nasilje nad ženama je problem koji postoji ne samo u Srbiji.

On je naveo i da se raduje što je ministarka Mihjalović izjavila da će se tokom iduće godine još intezivnije baviti tim problemom.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je da za nasilje nema izgovora bez obzira ko ga čini i u kojim okolnostima, a da isto važi i za ponižavanje i maltretiranje.

”Statistika kaže da je 50 odsto žena u Srbiji imalo iskustvo sa nekom vrstom nasilja. To znači da 25 odsto ukupnog stanovništva ima ovakvo iskustvo i to je neprihvatljivo”, rekla je Vojačkova Solorano.

Izvor: www.mgsi.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]