Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Milanče – profesor i drug sa Interneta

Objavljeno 04.11.2010.

Početna stranica sajta www.milance.edu.rs

Početna stranica sajta www.milance.edu.rs

Sajt www.milance.edu.rs omogućava đacima da savladaju ili obnove, gradivo iz matematike, srpskog, prirode, društva, likovnog na zanimljiv način, kroz testove, rečnike, zadatke, linkove ka drugim kompatibilnim sadržajima.

Prateći inovacije u svetu, u nastavi za decu sa smetnjama u razvoju 2008, profesori i stručnjaci Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” iz Novog Sada započeli su projekat interaktivnog sajta „Učenje na daljinu – www.milance.edu.rs, virtuelna učionica”.

U cilju stvaranja novog, savremenog učila koje korespondira sa tehnološkim blagodetima 21. veka, kreiran je sajt jedinstven na Balkanu. Cilj mu je da poveća dostupnost obrazovanja za svu, a posebno za decu sa smetnjama u razvoju. Tačnije, za đake koji iz nekog razloga ne pohađaju školu; deci sa motoričkim smetnjama, onoj koja žive daleko od obrazovnih ustanova ili su na dugotrajnom kućnom ili bolničkom lečenju te ne mogu da svakodnevno dolaze u učionice.

Sadržaj Milančeta su kreirali stručnjaci različitih profila: troje defektologa, učitelj i pedagog. Obrađene lekcije, za sada oko 130, iz matematike, srpskog, prirode, društva i likovnog su iz važećih nastavnih planova.

– Sajt je praktično nastavak znanja koje smo stekli na seminaru o učenju na daljinu u Petnici, kaže pedagog Mirjana Lazor, autor i koordinator projekta.

Podršku su pružili Uprava za socijalnu i dečiju zaštitu Novog Sada, Istraživačka stanica Petnica čiji je server domaćin Milančeta i Fondacija Telenor koja je u prethodne dve godine obezbedila računare za profesore. Sajt koristi program „moodle”.

Za sada su imali posete iz Kanade, Južnoafričke republike, Nemačke… Stranice na sajtu pomažu đacima da pređu gradivo na zanimljiviji način, dinamikom koja njima odgovara, i to svih 24 sata.

Računar je tu spona između učenika i učitelja. Materijal je za neograničenu upotrebu, a svaku lekciju prate dodatni materijali, rečnik, testovi, zadaci, likovi ka spoljnim kompatibilnim sadržajima. Milanče je pomoćnik i prilikom obnove gradiva, može da bude povod da roditelji sa decom kvalitetno provode vreme uz računar.

Direktorka ŠOSO „Milan Petrović” Slavica Marković kaže da je program tek deo tehničkih dostignuća prisutnih u ovoj obrazovnoj ustanovi. – Trudimo se da se transformacija ustanove ka većoj inkluziji teče smerom najboljim po interesu dece. Pratimo sve što se dešava u svetu, naročito na polju novih tehnologija i samo tako možemo imati dobre rezultate, dodaje direktorka Marković. Milanče je podržan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i nastave, a autori se nadaju da će uspeti da apliciraju na konkursu za sajtove učenja na daljinu koji je organizovala Evropska unija, iako naša zemlja još nije članica velike evropske porodice.

Kontakt :

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović”

21.000 Novi Sad; ulica Braće Ribnikara 32

Telefon 021 / 661-63-66

Sajt www.milance.edu.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Ostavite komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Snežana Lazarević: Moj sin Stefan
Piše: Snežana Lazarević Kada su mi VelikiMali ponudili da napišem tekst za blog, prva pomisao bila mi je da opišem školovanje [...]
Sre, jun 14, 2017
Source: Inkluzija blog
dostupno
Ja nisam osoba sa invaliditetom. Nisam ni sa hendikepom, ili kako se to ranije govorilo invalid, hendikepiran, ili kao što [...]
Uto, jun 13, 2017
Source: Inkluzija blog
ljudska_prava_danilo_curcic
Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju svi koji se bave ljudskim pravima jeste – kako ih merimo, odnosno [...]
Čet, jun 08, 2017
Source: Inkluzija blog
snjezana_001
Toliko sam tema obradila u svojim tekstovima na ovom blogu, ali moram priznati da ni jednom nisam pisala o sebi, [...]
Pon, jun 05, 2017
Source: Inkluzija blog
Zapisi iz ćelije br. 12
Znate onaj osećaj kada odete na neki događaj, a onda vas bez daha ostavi nešto drugo što niste očekivali? Imali [...]
Pet, jun 02, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
avgust, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
jul, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]
Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (Employment and Social Reform Programme – ESRP)
jun, 2016 arrow right zip [321 KB] arrow right pdf [3 MB]