Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Milanče – profesor i drug sa Interneta

Objavljeno 04.11.2010.

Početna stranica sajta www.milance.edu.rs

Početna stranica sajta www.milance.edu.rs

Sajt www.milance.edu.rs omogućava đacima da savladaju ili obnove, gradivo iz matematike, srpskog, prirode, društva, likovnog na zanimljiv način, kroz testove, rečnike, zadatke, linkove ka drugim kompatibilnim sadržajima.

Prateći inovacije u svetu, u nastavi za decu sa smetnjama u razvoju 2008, profesori i stručnjaci Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” iz Novog Sada započeli su projekat interaktivnog sajta „Učenje na daljinu – www.milance.edu.rs, virtuelna učionica”.

U cilju stvaranja novog, savremenog učila koje korespondira sa tehnološkim blagodetima 21. veka, kreiran je sajt jedinstven na Balkanu. Cilj mu je da poveća dostupnost obrazovanja za svu, a posebno za decu sa smetnjama u razvoju. Tačnije, za đake koji iz nekog razloga ne pohađaju školu; deci sa motoričkim smetnjama, onoj koja žive daleko od obrazovnih ustanova ili su na dugotrajnom kućnom ili bolničkom lečenju te ne mogu da svakodnevno dolaze u učionice.

Sadržaj Milančeta su kreirali stručnjaci različitih profila: troje defektologa, učitelj i pedagog. Obrađene lekcije, za sada oko 130, iz matematike, srpskog, prirode, društva i likovnog su iz važećih nastavnih planova.

– Sajt je praktično nastavak znanja koje smo stekli na seminaru o učenju na daljinu u Petnici, kaže pedagog Mirjana Lazor, autor i koordinator projekta.

Podršku su pružili Uprava za socijalnu i dečiju zaštitu Novog Sada, Istraživačka stanica Petnica čiji je server domaćin Milančeta i Fondacija Telenor koja je u prethodne dve godine obezbedila računare za profesore. Sajt koristi program „moodle”.

Za sada su imali posete iz Kanade, Južnoafričke republike, Nemačke… Stranice na sajtu pomažu đacima da pređu gradivo na zanimljiviji način, dinamikom koja njima odgovara, i to svih 24 sata.

Računar je tu spona između učenika i učitelja. Materijal je za neograničenu upotrebu, a svaku lekciju prate dodatni materijali, rečnik, testovi, zadaci, likovi ka spoljnim kompatibilnim sadržajima. Milanče je pomoćnik i prilikom obnove gradiva, može da bude povod da roditelji sa decom kvalitetno provode vreme uz računar.

Direktorka ŠOSO „Milan Petrović” Slavica Marković kaže da je program tek deo tehničkih dostignuća prisutnih u ovoj obrazovnoj ustanovi. – Trudimo se da se transformacija ustanove ka većoj inkluziji teče smerom najboljim po interesu dece. Pratimo sve što se dešava u svetu, naročito na polju novih tehnologija i samo tako možemo imati dobre rezultate, dodaje direktorka Marković. Milanče je podržan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i nastave, a autori se nadaju da će uspeti da apliciraju na konkursu za sajtove učenja na daljinu koji je organizovala Evropska unija, iako naša zemlja još nije članica velike evropske porodice.

Kontakt :

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović”

21.000 Novi Sad; ulica Braće Ribnikara 32

Telefon 021 / 661-63-66

Sajt www.milance.edu.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Kalkulator socijalnih davanja

Kalkulator socijalnih davanja

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) razvio je aplikaciju  Kalkulator socijalnih davanja.Kalkulator socijalnih davanja ima za cilj da građanima i građankama pruži moguću procenu…

 
0 Komentari

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
uto, okt 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Konstantan tehnološki razvoj nameće stalnu potrebu za unapređenjem obrazovne tehnologije na svim nivoima. Pojava računara i drugih savremenih nastavnih sredstava [...]
pet, okt 23, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
pet, okt 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
pet, okt 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
čet, okt 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]