Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Milanče – profesor i drug sa Interneta

Objavljeno 04.11.2010.

Početna stranica sajta www.milance.edu.rs

Početna stranica sajta www.milance.edu.rs

Sajt www.milance.edu.rs omogućava đacima da savladaju ili obnove, gradivo iz matematike, srpskog, prirode, društva, likovnog na zanimljiv način, kroz testove, rečnike, zadatke, linkove ka drugim kompatibilnim sadržajima.

Prateći inovacije u svetu, u nastavi za decu sa smetnjama u razvoju 2008, profesori i stručnjaci Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” iz Novog Sada započeli su projekat interaktivnog sajta „Učenje na daljinu – www.milance.edu.rs, virtuelna učionica”.

U cilju stvaranja novog, savremenog učila koje korespondira sa tehnološkim blagodetima 21. veka, kreiran je sajt jedinstven na Balkanu. Cilj mu je da poveća dostupnost obrazovanja za svu, a posebno za decu sa smetnjama u razvoju. Tačnije, za đake koji iz nekog razloga ne pohađaju školu; deci sa motoričkim smetnjama, onoj koja žive daleko od obrazovnih ustanova ili su na dugotrajnom kućnom ili bolničkom lečenju te ne mogu da svakodnevno dolaze u učionice.

Sadržaj Milančeta su kreirali stručnjaci različitih profila: troje defektologa, učitelj i pedagog. Obrađene lekcije, za sada oko 130, iz matematike, srpskog, prirode, društva i likovnog su iz važećih nastavnih planova.

– Sajt je praktično nastavak znanja koje smo stekli na seminaru o učenju na daljinu u Petnici, kaže pedagog Mirjana Lazor, autor i koordinator projekta.

Podršku su pružili Uprava za socijalnu i dečiju zaštitu Novog Sada, Istraživačka stanica Petnica čiji je server domaćin Milančeta i Fondacija Telenor koja je u prethodne dve godine obezbedila računare za profesore. Sajt koristi program „moodle”.

Za sada su imali posete iz Kanade, Južnoafričke republike, Nemačke… Stranice na sajtu pomažu đacima da pređu gradivo na zanimljiviji način, dinamikom koja njima odgovara, i to svih 24 sata.

Računar je tu spona između učenika i učitelja. Materijal je za neograničenu upotrebu, a svaku lekciju prate dodatni materijali, rečnik, testovi, zadaci, likovi ka spoljnim kompatibilnim sadržajima. Milanče je pomoćnik i prilikom obnove gradiva, može da bude povod da roditelji sa decom kvalitetno provode vreme uz računar.

Direktorka ŠOSO „Milan Petrović” Slavica Marković kaže da je program tek deo tehničkih dostignuća prisutnih u ovoj obrazovnoj ustanovi. – Trudimo se da se transformacija ustanove ka većoj inkluziji teče smerom najboljim po interesu dece. Pratimo sve što se dešava u svetu, naročito na polju novih tehnologija i samo tako možemo imati dobre rezultate, dodaje direktorka Marković. Milanče je podržan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i nastave, a autori se nadaju da će uspeti da apliciraju na konkursu za sajtove učenja na daljinu koji je organizovala Evropska unija, iako naša zemlja još nije članica velike evropske porodice.

Kontakt :

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović”

21.000 Novi Sad; ulica Braće Ribnikara 32

Telefon 021 / 661-63-66

Sajt www.milance.edu.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Stefan Lazarević
Još na početku četvrtog razreda srednje škole bio sam zabrinut jer nisam mogao da zamislim kako će moj život izgledati, [...]
sri, okt 11, 2017
Source: Inkluzija blog
Lisabon
Ministarska konferencija Ujedinjenih nacija o starenju održava se svake pete godine od donošenje Madridskog međunarodnog plana akcije o starenju 2002. [...]
uto, okt 03, 2017
Source: Inkluzija blog
Katarina Veljković, nastavnica programiranja i matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji
Piše: Katarina Veljković, nastavnica programiranja i matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji Sa učeničkim preduzetništvom upoznala sam se u Kragujevcu prošle godine [...]
čet, sep 28, 2017
Source: Inkluzija blog
Praktična akademija
Tog julskog dana u Nišu, izmereno je 39 stepeni u hladu. Za razliku od svojih vršnjaka koji su spas od vrućine [...]
sri, sep 27, 2017
Source: Inkluzija blog
Senzorna soba na otvorenom
Za uspešno obavljanje nastavnog procesa potrebno je mnogo truda i mašte. Pored nastave u školama, bolnicama i kućama, za usvajanje [...]
pet, sep 15, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
Juli, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]