Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Milutin Savić Milutko: Rokenrol prodavac

Objavljeno 23.10.2019.

Milutin (foto: Sara Ristić)

Milutin (foto: Sara Ristić)

Piše: Liceulice (Blog o socijalnom uključivanju)

Razgovor vodila: Dragana Nikoletić

Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi postojala nagrada za najšarmatnijeg, i nju bi Milutko sigurno osvojio, toliko je lakoće i stila u njegovom pristupu.

Upoznajemo se na vratima redakcije. Na pomen mog imena „Dragana“, on se šeretski smeje i pita: „Mirković?“ Ne, uzvraćam osmehom, ja sam novinarka, na šta mi Milutko odgovara galantnim „rukoljubom“. Poštovanje nije samo pitanje kavaljerstva, već je novinarstvo bilo njegova željena profesija. „To je težak posao“, citira čuvenog Đoku Vješticu, i dodaje da su današnji novinari drugačiji. Bitna im je samo prodaja, ne propušta da poentira.

Pominjanje Dragane Mirković nema baš nikakve veze s naklonošću prema „narodnjacima“. On je stari roker, takav mu je imidž bio i u mladosti – kožna jakna, izbledele farmerke, robusne cipele. Želeo je da svira gitaru, ali su mu roditelji kupili harmoniku. Šteta, jer Milutin bi sledio puteve Ekatarine Velike i Discipline kičme. Zato kad kaže da je izlazio na Akademiju, jedan od prvih klubova tog žanra, hitro skače i kreće da đuska: „Buka, buka, buka, buka je u modi“, pokreti su mu vrlo poletni za jednog pedesetogodišnjaka.

Veselost mu je zarazna, odnosno „širi dobre vibracije“, što bi on rekao, pozivajući se na svoj omiljeni radio – Studio B, čije voditelje listom nabraja, od Zorana Modlija, preko Slobe Konjovića, do Marka Jankovića. Da je postao novinar, samo bi o muzici pisao, kaže, ali Milutin je radio u fabrici „Ivo Lola Ribar“, kao mašinac.

Završivši srednju školu danas anahronog usmerenja „horizontalno metalo-bušač-glodač“, devet godina je obavljao posao koji ni najmanje nije voleo. Međutim, tu prostu činjenicu, vrlo uobičajenu, zavija u filozofsku tvrdnju da je „više u duhu, nego u materiji“.

Ni vojska mu nije mnogo prijala, u jedinici samohodne artiljerije. „Jednom tako, sedim u tenku i gledam se u ogledalce, a komandir mi kaže – ti si narcis“, opisuje razlog za prekomandu, ali i sebe u to vreme, kada je platio da bude lepo ošišan. Sada se drugačije prema tome odnosi, sada mu „ja“ zvuči nekako preteško, čak nadobudno, prepotentno, kako kazuje propratna grimasa.

Milutko nije mario za „lezi, dig’se, ustaj, sedi“, više mu je godilo da „hvata krivine“. Onda je jednom stvarno odlutao, iz kasarne u selu Negotino na Vardaru. Da li ga je tad već skolala bolest, ili je bilo do nemirne prirode, ko bi to sad raščivijao i svega se setio. Što se bolesti tiče, Milutin ima dijagnozu šizofrenije.

Već punih dvadeset godina Milutin je u invalidskoj penziji. U prvo vreme je radio preko omladinske zadruge, a potom se zakon promenio. Budući da su mu primanja mala (14.000 dinara penzije, plus povremena socijalna pomoć), morao je da nađe dodatno zaposlenje.

Preko Borisa Pirkovića iz Kreativno-edukativnog centra KEC postao je prodavac našeg časopisa. Opet mu tu nije toliko važan novac, koliko „rokenrol način života“, ili „život u pokretu“, kako lirski ilustruje. Novac je, naprosto, nužan, što u njegovom slučaju znači oko 700 dinara dnevno. Pakla i po cigareta, nešto za prezalogajiti, da se plate računi, i jedva ostane nešto za prosjake. Njih ne zaobilazi, čak ni kad probije budžet. Prodaja magazina Liceulice omogućava mu da se ponaša komotnije.

„Kad sam prvi put izašao na ulicu, samo sam pevao i ljudima delio mančmelou“, opisuje svoju „inicijaciju“. Nadalje je video kao svoju misiju da ljudima prenese sadržaj magazina. Pročitao ga je od korica do korica i primenio to kao marketing, kako priča, dodajući da uvek naglasi da su naši prodavci deo globalne mreže.

(…)

Tekst “Milutin Savić Milutko: Rokenrol prodavac” u celini možete pročitati na Blogu o socijalnom uključivanju.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]