Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Ministarka Joksimović i generalni direktor za pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji Danijelson uručili ugovore za 68 preduzeća

Objavljeno 06.03.2019.

EU PRO: Uručeni ugovori za 68 preduzećaJadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Vlade Republike Srbije, i Kristijan Danijelson, generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji, 5. marta su u Kraljevu uručili sertifkate o bespovratnoj pomoći u vrednosti od skoro 1.4 miliona evra za 68 mikro i malih preduzeća koje će Evropska unija podržati preko razvojnog programa EU PRO.

„Mikro, mala i srednja preduzeća treba da budu okosnica razvoja zdrave srpske ekonomije kao što su u zemljama Evropske unije ona kičma održive privrede i razvoja”, rekla je Jadranka Joksimović prilikom dodele sertifikata preduzećima iz Zlatiborskog, Kolubarskog, Mačvanskog, Moravičkog, Podunavskog, Pomoravskog, Rasinskog, Raškog, Topličkog i Šumadijskog okruga*.

„Vlada Srbije je rešena da ovaj period pre punopravnog članstva Srbije u EU, kada su nam dostupna sredstva, razni programi i mogućnosti, iskoristimo na najbolji mogući način da razvijamo ne samo našu ekonomiju, već da idemo u pravcu održivog razvoja“, rekla je Joksimović.

„Važno je biti uporan i ne posustati pred prvim preprekama i reći da mi ne treba da budemo u EU jer i oni imaju probleme. EU je klub država koje su pokazale da zajednički interesi država i zajedničko oblikovanje politika donose mir, prosperitet i bolji život“, rekla je Joksimović, dodajući da je važno da Srbija ima dobre projekte koji će zaposliti ljude.

Ukupno 106 preduzetnika/ca, mikro i malih preduzeća koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, ali i informacionim tehnologijama i drugim privrednim delatnostima, dobiće bespovratna sredstva za nabavku opreme koja će doprineti većoj produktivnosti, lancu vrednosti lokalnih dobavljača, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda i, najvažnije, otvaranju novih radnih mesta.

„Programi poput ovog, koji sprovodimo zajedno sa Vladom Srbije, daju konkretne rezultate i znače ekonomski razvoj. Vi imate priliku da ispunite svoje snove kao i da zaposlite ljude i da se postarate da i vaše zajednice žive bolje“, rekao je Kristijan Danijelson čestitajući preduzetnicima i preduzetnicama.

Uspešnim sprovođenjem ovog projekta Evropska unija će pomoći da ukupno 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvori nova radna mesta, dopinoseći tako unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u Srbiji. Kroz projekat će se uz podršku Evropske unije nabaviti oprema za mikro i mala preduzeća vredna više od dva miliona evra.

Čestitajući preduzećima, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić istakao je da, pored četiri projekta podrške preduzećima, Evropska unija kroz EU PRO progam u Kraljevu podržava i važne projekte u oblasti infrastrukture.

U Kraljevu se predstavilo preduzeće Ivko Knits iz Blaca koje će kroz bespovratna sredstva Evropske unije u visini od 50.000 evra nabaviti savremene mašine za vez.

Prema rečima Miloša Ivkovića, direktora ovog preduzeća za proizvodnju pletenih odevnih predmeta, osim uspeha preduzeća najvažnije je da su dobre komšije koje zapošljavaju sugrađane/ke i pomažu zajednicu.

Elmedina Ćosović vlasnica proizvodno-trgovinske radnje „A La Turka“ iz Novog Pazara je istakla da je ovakav vid pomoći kroz davanje bespovratnih sredstava izuzetno značajan za mlada preduzeća koja ne mogu lako da dobiju kredite. Kako je rekla, podrška Vlade Srbije i Evropske unije će pomoći da stvori održiv posao za svoju porodicu.

*U Kraljevu su dodeljeni sertifikati preduzećima iz Aleksandrovca, Arilja, Bajine Bašte, Blaca, Čačka, Despotovca, Ivanjice, Jagodine, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Lapova, Ljubovije, Lučana, Novog Pazara, Paraćina, Požege, Priboja, Prijepolja, Raške, Šapca, Sjenice, Smedereva, Smederevske Palanke, Trstenika, Tutina, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje.

Izvor: www.eupro.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]