Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Ministarka Joksimović i generalni direktor za pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji Danijelson uručili ugovore za 68 preduzeća

Objavljeno 06.03.2019.

EU PRO: Uručeni ugovori za 68 preduzećaJadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Vlade Republike Srbije, i Kristijan Danijelson, generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji, 5. marta su u Kraljevu uručili sertifkate o bespovratnoj pomoći u vrednosti od skoro 1.4 miliona evra za 68 mikro i malih preduzeća koje će Evropska unija podržati preko razvojnog programa EU PRO.

„Mikro, mala i srednja preduzeća treba da budu okosnica razvoja zdrave srpske ekonomije kao što su u zemljama Evropske unije ona kičma održive privrede i razvoja”, rekla je Jadranka Joksimović prilikom dodele sertifikata preduzećima iz Zlatiborskog, Kolubarskog, Mačvanskog, Moravičkog, Podunavskog, Pomoravskog, Rasinskog, Raškog, Topličkog i Šumadijskog okruga*.

„Vlada Srbije je rešena da ovaj period pre punopravnog članstva Srbije u EU, kada su nam dostupna sredstva, razni programi i mogućnosti, iskoristimo na najbolji mogući način da razvijamo ne samo našu ekonomiju, već da idemo u pravcu održivog razvoja“, rekla je Joksimović.

„Važno je biti uporan i ne posustati pred prvim preprekama i reći da mi ne treba da budemo u EU jer i oni imaju probleme. EU je klub država koje su pokazale da zajednički interesi država i zajedničko oblikovanje politika donose mir, prosperitet i bolji život“, rekla je Joksimović, dodajući da je važno da Srbija ima dobre projekte koji će zaposliti ljude.

Ukupno 106 preduzetnika/ca, mikro i malih preduzeća koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, ali i informacionim tehnologijama i drugim privrednim delatnostima, dobiće bespovratna sredstva za nabavku opreme koja će doprineti većoj produktivnosti, lancu vrednosti lokalnih dobavljača, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda i, najvažnije, otvaranju novih radnih mesta.

„Programi poput ovog, koji sprovodimo zajedno sa Vladom Srbije, daju konkretne rezultate i znače ekonomski razvoj. Vi imate priliku da ispunite svoje snove kao i da zaposlite ljude i da se postarate da i vaše zajednice žive bolje“, rekao je Kristijan Danijelson čestitajući preduzetnicima i preduzetnicama.

Uspešnim sprovođenjem ovog projekta Evropska unija će pomoći da ukupno 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvori nova radna mesta, dopinoseći tako unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u Srbiji. Kroz projekat će se uz podršku Evropske unije nabaviti oprema za mikro i mala preduzeća vredna više od dva miliona evra.

Čestitajući preduzećima, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić istakao je da, pored četiri projekta podrške preduzećima, Evropska unija kroz EU PRO progam u Kraljevu podržava i važne projekte u oblasti infrastrukture.

U Kraljevu se predstavilo preduzeće Ivko Knits iz Blaca koje će kroz bespovratna sredstva Evropske unije u visini od 50.000 evra nabaviti savremene mašine za vez.

Prema rečima Miloša Ivkovića, direktora ovog preduzeća za proizvodnju pletenih odevnih predmeta, osim uspeha preduzeća najvažnije je da su dobre komšije koje zapošljavaju sugrađane/ke i pomažu zajednicu.

Elmedina Ćosović vlasnica proizvodno-trgovinske radnje „A La Turka“ iz Novog Pazara je istakla da je ovakav vid pomoći kroz davanje bespovratnih sredstava izuzetno značajan za mlada preduzeća koja ne mogu lako da dobiju kredite. Kako je rekla, podrška Vlade Srbije i Evropske unije će pomoći da stvori održiv posao za svoju porodicu.

*U Kraljevu su dodeljeni sertifikati preduzećima iz Aleksandrovca, Arilja, Bajine Bašte, Blaca, Čačka, Despotovca, Ivanjice, Jagodine, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Lapova, Ljubovije, Lučana, Novog Pazara, Paraćina, Požege, Priboja, Prijepolja, Raške, Šapca, Sjenice, Smedereva, Smederevske Palanke, Trstenika, Tutina, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje.

Izvor: www.eupro.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Decilna raspodela potrošnje i prihoda u Republici Srbiji u 2018. godini
Jul, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]